Trakya'da son yagislar gelisim kaybi yasayan bugdaya "ilaç" olduDogukan Vurgun,Ufuk Ertop,Mesut Karaduman- Trakya Üniversitesi Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya: - "Bazi sari alanlar, tamamen yesile döndü. Yani gübrelere de faydasi oldu. Bugdayin boylari da artti. Hemen hemen diz boyuna dogru yaklasmaya basladi"

Trakya'da son yagislar gelisim kaybi yasayan bugdaya "ilaç" olduDogukan Vurgun,Ufuk Ertop,Mesut Karaduman- Trakya Üniversitesi Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya:
- "Bazi sari alanlar, tamamen yesile döndü. Yani gübrelere de faydasi oldu. Bugdayin boylari da artti. Hemen hemen diz boyuna dogru yaklasmaya basladi"

EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya, son yagislarla birlikte bugday boylarinin diz seviyesine ulastigini, sari renkte olan alanlarin ise yesile döndügünü söyledi.

Edirne'de mart ayinda metrekareye düsen yagis miktari geçen yilin ayni ayina göre 41,2 kilogram artarak 50,2 kilogram oldu.

Kuraklik nedeniyle gelisme kaybi yasayan bugday son yagislarla istenilen seviyeye ulasti.

TÜ Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya, AA muhabirine, son 70 yilin en kurak kislarindan birinin yasandigini söyledi.

Yagislari dört gözle beklediklerini belirten Kaya, "Aralik ayi son 70 yilin en kurak ayiydi. Aralik ayinda yagis bekledik, gelmedi. Ocak ayinda bekledik, gelmedi. Depremden sonra ülkemiz bir felaket de yasayabilirdi. O yüzden dört gözle bekledigimiz bir yagisti. Bir hafta önce tekrar yagdi. Su anda devam ediyor. Tarlaya baktigimizda da gelismeler gayet güzel." dedi.

Kaya, bugdayin basaklanma döneminde oldugunu, yagislarin ürüne "ilaç" gibi geldigini anlatarak, "Özellikle yagislardan önce bugday 15-20 gün gerideydi. Çiftçi gübreleri de atti. Bazi sari alanlar, tamamen yesile döndü. Yani gübrelere de faydasi oldu. Bugdayin boylari da artti. Hemen hemen diz boyuna dogru yaklasmaya basladi." dedi.

- Kirklareli ve Tekirdag

Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Ekrem Saylan da son günlerde zaman zaman etkisini gösteren yagislarin bugdaya çok iyi geldigini belirtti.

Kurak bir kis geçiren bölgede bugdayin kuru topraga ekildigini hatirlatan Saylan, kisa süreli yagis ile ürünün çimlendigini, daha sonra boy atma sürecinde de güzel yagislar aldigini söyledi.

Saylan, sezonun kuraklik nedeniyle çok stresli basladigini aktararak, "Mecburen kuru topraga ekmistik bugdaylarimizi. Ancak zaman zaman etkili olan saganak ürünün boy vermesine yetti. Yeterli yagis olmasa da bugdayin rahatlamasini sagliyor. Basak verme sürecini de atlatirsak kötü basladigimiz sezonu iyi bir sekilde tamamlamis oluruz. Önemli olan kalite ve verimden bir kayip yasamamak." diye konustu.

Süleymanpasa Ziraat Odasi Baskani Imdat Saygi ise kurak bir dönemin ardindan etkili olan yagislarin çiftçiye umut oldugunu dile getirdi.

Yagislarin ayçiçegi ekimi için de iyi oldugunu vurgulayan Saygi, "Kurakliktan dolayi çiftçiler düsünceliydi. Bu hafta boyunca yagislar devam edecek. Insallah toprak bu süreçte yagmura doyacak. Kar yagmadigi için biraz endiseliydik ama bu yagislar ürünlerin gelisimine katki sagladi. Bir olumsuzluk olmazsa bugday da çiftçinin yüzü gülecektir." ifadelerini kullandi.