Pakistan'dan, Hindistan'in Cammu Kesmir'de G20 toplantilari düzenlemesine tepkiMuhammet Nazim Tasci
ISLAMABAD (AA) - Pakistan Disisleri Bakanligi, Hindistan’in G20 kapsaminda Cammu Kesmir bölgesinde düzenleyecegi toplantilara sert tepki gösterdi.
Pakistan Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, "Hindistan'in Cammu Kesmir'in Srinagar sehrinde 22-24 Mayis'ta G20 Turizm Çalisma Grubu Toplantisi'ni düzenlemesine yönelik kararina Pakistan güçlü öfkesini vurguluyor." ifadelerine yer verildi.
Açiklamada, gençlik iliskileriyle ilgili Leh ve Srinagar'da düzenlenecek forumlarin da endise sebebi oldugu vurgulandi.
Hindistan’in G20 dönem baskanligini kendi çikarlarina hizmet edecek sekilde kullandigina isaret edilen açiklamada, Yeni Delhi'nin "sorumsuz hareketinin" Cammu Kesmir'deki "yasa disi isgalini" sürdürmek için bir dizi kendine hizmet eden önlemin sonuncusu oldugu belirtildi.
Açiklamada, Hindistan’in G20 toplantilarini tartismali Cammu Kesmir bölgesinde düzenlemesinin, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlari, BM Sözlesmesi ve uluslararasi hukukun açik ihlali oldugu vurgulandi.
- Kesmir sorunu
Ingiltere, 1947'de sömürge olarak yönettigi Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Kesmir, bagimsizliklarini yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birlesme konusunda tercihle karsi karsiya kaldi.
Nüfusunun yüzde 90'i Müslüman olan Kesmir halki, 1947'de Pakistan'a katilmaktan yana tavir alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birlesmeye karar verdi.
Karara, Müslüman Kesmir halki karsi çikti. Pakistan ve Hindistan'in bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savasti. Iki ülke arasinda yine ayni nedenle 1965 ve 1999'da savas çikti.
Savaslarin ardindan saglanan geçici ateskes sonucunda Cammu Kesmir'in yüzde 45'i Hindistan'in, yüzde 35'i Pakistan'in kontrolünde kaldi. Bölgenin dogusundaki yüzde 20'lik kisim ise sinirdas Çin'in hakimiyetine verildi.
Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi, 1948'den itibaren aldigi kararlarla Kesmir'in askerden arindirilmasini ve geleceginin halk oylamasiyla belirlenmesini öngörüyor.
Hindistan yönetimi, halk oylamasina karsi tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarinin uygulanmasini istiyor.