Tarim ve Orman Bakani Kirisci, TMO Basmüdürlügü açilis töreninde konustu:Fatih Hepokur- "Devletimiz milletimizle kucaklasmis ve burada yapilabileceklerin en hizli, en seri sekilde yapilmasi, yaralar sarildiktan sonra insanlarimizin kalici konutlarina kavusmasi temel hedefimiz olmustur. Insallah bir yillik sürede bunlarin hepsi birer birer gerçeklesecektir"
KAHRAMANMARAS (AA) - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, devletin Kahramanmaras'ta milletle kucaklastigini belirterek, "Burada yapilabileceklerin en hizli, en seri sekilde yapilmasi, yaralar sarildiktan sonra insanlarimizin kalici konutlarina kavusmasi temel hedefimiz olmustur." dedi.
Bakan Kirisci, Dulkadiroglu ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kahramanmaras Basmüdürlügü açilis törenine katildi.
TMO bahçesinde düzenlenen törende konusan Kirisci, bugün ülke genelinde 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü'nün kutlandigini hatirlatarak, tüm çalisanlarin, emekçilerin ve çiftçilerin bayramini kutladi, depremde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.
Kahramanmaras'in sanayi ve tarima dayali, kimlikli, kültürlü kadim bir sehir oldugunu belirten Kirisci, "Kahramanmaras'imizin depremle birlikte yasadiklarini insallah kisa sürede telafi ederek yepyeni bir Maras'i insa etmek için var gücümüzle çalisiyoruz." dedi.
Kirisci, Kahramanmaras'in genelini ilgilendirecek yerlesim yerleri, sosyallesme alanlari, ticari alanlar, sanayi alanlari, tarim ve diger faaliyetler için plan çalismalarinin tamamlanacagini belirterek, "Daha sonra gerçekten kültürünü, sanatini, sporunu, her yönünü çok daha net bir sekilde ortaya koyacak bir sehrin kisa sürede insallah ihya ve insasini tamamlamis olacagiz. Bizden sonraki nesillere de arkamizdan dua edecek bir is yapmis olmanin çabasi içerisindeyiz." diye konustu.
Depremin 11 ilde 110 bin kilometrekarelik bir alanda 14 milyon nüfusu etkilendigini ve 104 milyar dolar civarinda bir maliyetin olustugunu anlatan Kirisci, ancak kisa sürede kalici konutlari köy evlerinden baslayarak tamamlayip vatandaslarin hizmetine sunar hale geldiklerini dile getirdi.
Kirisci, bu ihya ve insa çalismalarinin Türkiye'nin gücüyle, geldigi ekonomik ve siyasal gücüyle orantili oldugunu vurgulayarak, söyle devam etti:
"Dün itibariyla Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde Birlesmis Milletler'in de yine destekleriyle olusturulan tahil koridoru çerçevesinde bu zamana kadar 925 gemi bu koridordan geçmis, 29,2 milyon ton tahil ve diger gida ürünleri bu koridor sayesinde hedef ülkelere ulastirilmaya çalisilmistir. Bu koridor ki 445 dolara çikmis, örnegin bir bugday fiyatinin 130, 140 dolarlara, 150 dolar asagilara inmesini saglamis. Sadece tahil koridoru degil, ayni zamanda da adeta bütün dünya için bir güvenlik koridoru haline gelmis ve dünya bir nefes almis. Enerji basta olmak üzere pek çok üründe fiyat gerilemeleri de bu çerçevede yasanmistir. Bu gücü sayesinde Türkiye, bu depremle de yine ayni sekilde üstesinden gelmek için büyük bir mücadele vermektedir. Devletimiz milletimizle kucaklasmis ve burada yapilabileceklerin en hizli, en seri sekilde yapilmasi, yaralar sarildiktan sonra insanlarimizin kalici konutlarina kavusmasi temel hedefimiz olmustur. Insallah bir yillik sürede bunlarin hepsi birer birer gerçeklesecektir."
Bakan Kirisci, iki gün önce Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev'in de katildigi bir törenle Kahramanmaras merkezinde 180 dekarlik bir alanda bine yakin konut ve diger donatilarla birlikte bir adanin insasi ve ihyasi için temel atma töreni gerçeklestirdiklerini anlatti.
- "6 noktada 220 bin ton kapasiteye sahip lisansli depolar var"
Kahramanmaras'in tarimsal üretimde önemli bir üs oldugu halde burada TMO'nun sadece ajans düzeyinde hizmet verdigini, buranin basmüdürlük düzeyine çikarilmasina karar verdiklerini anlatan Kirisci, sunlari kaydetti:
"Kahramanmaras'ta 6 noktada 220 bin ton kapasiteye sahip lisansli depolarimiz var. Buralarda gerçekten tarim ürünlerimizin depolanmasi saglanmakta ve özel sartlara haiz oldugu için de ürünümüzün deger olarak, kayba ugramasina da göz yumulmamaktadir. TMO'muzun kapasitesi ise 18 bin ton Kahramanmaras'ta, 6 bin tonu da Elbistan'da olmak üzere toplam 24 bin tonluk bir kapasitemiz mevcuttur. Gerektiginde bu kapasiteler artirilabilir. Bunda en ufak bir tereddüdümüz olmaz. Önemli olan burada Kahramanmarasli çiftçilerimize, sanayicilerimize, tüketicilerimiz basta olmak üzere tüm Türkiye'deki muhataplarimiza bu regülasyon kurumumuz marifetiyle katkimizi ve etkimizi saglamaya devam edecegiz. Özellikle üreticilerimize 35 bin ton Kahramanmaras'imiza arpa verilmis, un ve makarna sanayicilerimize de 23 bin ton bugday sunulmustur. Deprem bölgesi AFAD koordinasyonu çerçeve 16 bin tonluk un, 2 bin ton bin ton bag para ve 10 bin ton da muhtelif desteklerde bulunulmustur. Deprem nedeniyle üreticimizin yaninda oldugumuzu, Toprak Mahsulleri Ofisimiz bir sekilde daha göstermistir."
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin, Kahramanmaras özelinde 2 bin 500 üreticiden, 200 bin ton hububat alimi yaptigini ve çiftçilere 1,3 milyar liralik bir ödemeyi gerçeklestirdigi ifade eden Kirisci, doksanli yillardan beri Toprak Mahsulleri Ofisi'nin diger regülasyon kurumlari olan Türk Seker, Çaykur ve Atatürk Orman Çiftligi'nin de görevini en etkin ve en basarili bir sekilde sürdürdügünü kaydetti.
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal da Kahramanmaras'in bir tarim bölgesi oldugunu ve TMO'ya görev alanindaki ürünlerle ilgili ciddi manada katki sagladigini ifade ederek, 33'üncü Toprak Mahsulleri Ofisi Basmüdürlügünün Kahramanmaras'a hayirli olmasini diledi.
Konusmalarin ardindan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Kahramanmaras Basmüdürlügü açilis töreni gerçeklestirildi.
Bakan Kirisci, TMO'nun tesislerinde deprem sonrasi yeni yapilan lojmanlarda incelemelerde bulundu.