Sili'de Anayasa Konseyi seçimlerinde sag koalisyon çogunlugu elde ettiSinan Dogan
BOGOTA (AA) - Sili'de, diktatör Augusto Pinochet döneminden kalma anayasanin yeniden yazilmasi için ikinci kez sandik basina giden halk, Anayasa Konseyi üyelerinin belirlenmesinde destegini sag koalisyondan yana kullandi.
Yeni anayasa taslaginin olusturulmasi için 50 üyenin oylandigi seçimde halk, 33 üyeyi sag koalisyondan seçti.
Sili Seçim Servisi verilerine göre, sandiklarin yüzde 99'44'ü açildi.
Sag blok oylarin 35,42'sini alarak yeni anayasanin belirlenmesinde mutlak çogunlugu elde etti.
Devlet Baskani Gabriel Boric'in partisi Sili Için Birlik Partisi yüzde 28,57 ikinci, Güvenli Sili Partisi ise 21,07 oranla üçüncü sirada yer aldi.
Sagci Jose Antonia Kas, yaptigi açiklamada, sagduyunun galip geldigini belirterek, "Halk, mezhepçiligin ülkeyi bir daha asla bölmesini istemiyor, bölünme zamani degil, Sili için birlik zamanidir." ifadesini kullandi.
Boric ise, seçimi kazanan Cumhuriyetçi Parti'den "bilgili ve ölçülü" hareket etmesini isteyerek, ilk anayasa sürecinde yapilan hatalarin tekrarlanmamasini talep etti.
- Halk "hayir" demisti
Sili'de, yazilan yeni anayasanin yürürlüge konulup konulmayacagina iliskin düzenlenen referanduma katilanlarin yüzde 61,9'u, 5 Eylül 2022'de "hayir" oyu vermisti.
Yapilan sayimda, ülkede yeni anayasanin yürürlüge girmesini isteyenlerin orani yüzde 38,1, istemeyenlerin orani ise yüzde 61,9 olarak belirlenmisti.
Yeni anayasa, Ekim 2020'de anayasanin yeniden yazilip yazilmamasi için yapilan referandumla kararlastirilmis, 2021'deki belediye seçimlerinde yeni anayasayi yazacak heyet halkin oylariyla seçilmisti.
- "Diktatörlük rejiminin mirasi"
Sili'de Ekim 2019'da baslayan ve 5 aydan fazla süren yagma, siddet olaylarina neden olan ve "sosyal patlama" adi verilen hükümet karsiti gösterilerde, anayasanin yeniden yazilmasi protestocularin baslica isteklerindendi.
Diktatör Pinochet döneminde yazilan Sili anayasasi, halkin bir kisminca "diktatörlük rejiminin mirasi" ve "esitsizligin temel kaynagi" olarak degerlendiriliyor.
Anayasanin, Pinochet eliyle yapilan özellestirmeler ve özellestirme tesvikleri nedeniyle yeterli saglik, egitim ve emeklilik imkani saglamayan ekonomik sistemi korudugu düsünülüyor.