TikTok CEO'su, uygulamanin satisinin ABD'nin endiselerini gidermeyecegini savunduMehmet Alaca
ANKARA (AA) - Çinli sosyal medya platformu TikTok'un CEO'su Shou Zi Chew, uygulamanin ana sirketi ByteDance'i TikTok'u satmaya zorlamanin ABD ve diger ülkelerin ulusal güvenlik endiselerini gidermeyecegini iddia etti.
The Wall Street Journal'a konusan Chew'in yorumlari, Ingiltere ve Yeni Zelanda'nin güvenlik endiseleri nedeniyle kamuya ait telefon ve diger elektronik cihazlarda TikTok kullaniminin yasaklama kararina denk geldi.
Chew, Joe Biden yönetiminin, ByteDance'in, uygulamanin ABD sürümündeki hissesini satmamasi halinde TikTok'u ABD'de yasaklayacagi yönündeki tartismalara dair böyle bir yolla çözüm saglamayacagina isaret etti.
Endiselere dair çözüm odakli olduklarina deginen Chew, TikTok'un ana sirketi ByteDance'i uygulamayi satmaya zorlamanin ABD ve diger ülkelerin ulusal güvenlik endiselerini gidermeyecegini savundu.
Ancak Chew, ByteDance'in kurucularinin hisselerin satisa açik olup olmadigini söylemeyi reddetti.
- TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle gündemde
TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle Çin yanlisi görüslerin yayilmasinda kullanilabilecegi ve kullanici bilgilerine erisilebilecegi endisesiyle ciddi kisitlamalarla karsi karsiya kaliyor.
Avrupa Birligi (AB) yürütme organi AB Komisyonu, 23 Subat'ta güvenlik endiseleri nedeniyle çalisanlarina TikTok yasagi getirmisti.
AB kurumlarindan Avrupa Parlamentosu da AB Komisyonu ve Konseyinin ardindan çalisanlarina güvenlik endiseleri gerekçesiyle Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklamisti.
Norveç'te Adalet Bakani Emilie Enger Mehl, devletin tahsis ettigi telefona TikTok uygulamasi yükledigini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmisti.
Danimarka Savunma Bakanligi, siber güvenlik tedbirleri kapsaminda çalisanlarinin resmi hizmette kullanilan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'u kullanmasina yasak getirmisti.
- TikTok yasagi genisliyor
ABD'de de Beyaz Saray, Savunma Bakanligi, Iç Güvenlik Bakanligi ve Disisleri Bakanligi dahil birçok devlet kurumu, Kongre'de Aralik 2022'de yapilan oylamayi beklemeden TikTok'u yasaklamisti.
ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralik 2022'de üyeleri ve çalisanlarinin kullandigi resmi cihazlara TikTok uygulamasinin indirilmesine ve kullanimina yasak getirmisti.
Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas da dahil birçok eyalette de TikTok kullanimini yasaklayan benzer yasalar çikarilmisti.
Son olarak Ingiltere ve Yeni Zelanda da yasak kararlari aldi.
Ingiltere'de güvenlik endiseleri nedeniyle bakanlar ve devlet memurlarinin kullandigi telefon ve diger elektronik cihazlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok'a yasak getirildi.
Yeni Zelanda'da ise milletvekilleri ve parlamentodaki diger çalisanlarina güvenlik endiseleri nedeniyle kamuya ait telefonlarda, TikTok uygulamasinin kullanilmasina yasak getirecek.