Seramik sanatçisi Rabia Rukiye Adalan, gençleri seramikle tanistirmayi hedefliyorFatih Türkyilmaz- "Atölyeye gelenler eline çamuru aldiktan sonra aslinda el becerisini degil, içinden geçenleri yapabildigini görüyor" - "Gençlerin özellikle seramik sanatiyla ilgilenmelerini arzu ederim. Seramik sanati kendilerini özgürce ifade edebilecekleri sanat dallari arasinda yer almakta"
ISTANBUL (AA) - FATIH TÜRKYILMAZ - Sanatçi Rabia Rukiye Adalan, seramik sanatinin özellikle gençlerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir alan oldugunu vurguluyor.
Türk Kültürüne Hizmet Vakfinin verdigi kursla seramikle tanisan ve 6 yildir çalismalarini sürdüren Adalan, seramik sanatina nasil basladigini, seramikle yaptigi eserleri ve hedeflerini AA muhabirine anlatti.
Reklam, giyim ve saglik sektöründe uzun yillar çalistiktan sonra seramikle ilgilendigini belirten Adalan, "Seramik hayatima tamamen dahil oldu. Artik atölyemde tasarim ürünler üretip, egitimler veriyorum." dedi.
Adalan, seramik egitimini seramik sanatçisi Hülya Sözer'den aldigini aktararak, "Seramikle günlük hayatta kullanilan tabak, kupa, bardak tarzinda ürünlerin yani sira özellikle balik figürlü dekoratif objeler üretmekteyim. Duvarlari süsleyen panolar, sehpalar, abajurlar, masa üstünde kaseler mekanlara özgürlügü ifade edebilecek ürünler, objeler üretiyorum." diye konustu.
Seramigin bir esere dönüsme sürecine de deginen Rabia Rukiye Adalan, su bilgileri verdi:
"Ilk önce çamuru elimize almakla basliyoruz. Bir müddet yogurduktan sonra yapmak istedigimiz objenin formunu veriyoruz. Belirli bir süre rafta kurutuyoruz. Uygun kivama geldikten sonra firinlamasini yapiyoruz ki firin sürecimiz de yaklasik 16 saat sürüyor. Firinlama islemi bittikten sonra ürün bisküvi haline gelmis oluyor. Bu ürünün disina sir dedigimiz renklendirme maddesini uyguluyoruz. Çamurun sivi geçirgenligini yok ediyor ve camsi bir görünüm elde ederek albenisini olusturuyor. Tekrar firinlamasini yapiyoruz. Sir tamamen son halini aldiktan sonra firini açiyoruz. Sonra mekanlarimizda keyifli bir sekilde kullaniyoruz."
- "Gençleri seramikle tanistirmak istiyorum"
Adalan, toprakla temasin ve üretimin kisiyi kendisine döndüren bir yönü olduguna isaret ederek, hayatin kargasasindan, karmasikligindan, yogunlugundan kurtularak kendi ruh alemine, kendi içine döndürdügünü, psikolojik olarak önemli çiktilari oldugunu söyledi.
El beceresi olmadigini düsünen kisilerin de seramikle temas etmesini, en azindan bir kez deneyimlemesi gerektigini ifade eden Adalan, "Atölyeye gelenler eline çamuru aldiktan sonra aslinda el becerisini degil, içinden geçenleri yapabildigini görüyor. Kisi kendisine ket vuruyor. Soru isareti ile gelip somut bir sekilde çikiyorlar. Yapabildiklerini görüyorlar." diye konustu.
Rabia Rukiye Adalan, seramikte farkli alanlardaki teknikleri bir araya getirmekten keyif aldigini kaydederek, su tespitleri paylasti:
"Daha önce yapmis oldugum meslek dallarindaki bazi teknikleri seramikte de yapabilir miyim ya da faydalanabilir miyim diye düsünüyordum. Mesela reklam sektöründe kullanmis oldugum malzemeleri seramikte de kullanarak güzel çiktilar elde ediyorum. Bu bana büyük keyif veriyor. Kendi üretimlerimin yani sira baska hayatlara özellikle gençlere de seramigi göstermek istiyorum. Gençleri seramikle tanistirmak istiyorum. Sanatin her dali kendisine özel ve güzel. Kesinlikle her genç, her insan sanatla ilgilenmeli. Özellikle imkan dahilinde çevresinde bazi sanat dallarina kolayca erisimi saglayabiliyorlar. Ancak seramik sanatinin uygulandigi atölyeler çok yaygin olmadigi için erisimde sikinti yasiyorlar. Gençlerin özellikle seramik sanatiyla ilgilenmelerini arzu ederim. Seramik sanati kendilerini özgürce ifade edebilecekleri sanat dallari arasinda yer almakta. Sabrin ve emek vermenin hikayesini seramikte deneyimlemeliler mutlaka."