Irak'ta omuzlarinda kerpiç tasiyarak ailelerini geçindirmeye çalisan kadinlar sagliklarini da riske atiyorHaydar Karaalp- Fabrika isçisi kadinlardan Um Ahmed: - "Çalismazsan kimse sana para vermez. Esimin yasi büyük, görme engelli ve hasta yataginda yatiyor" - Kocasini siddet olaylarinda kaybeden Fatima Casim: - "Bazen arabadaki yük agir oluyor ve yolun ortasinda devrilebiliyor. Burada bünyesi dayanamayip kerpiçleri omuzundan devirerek bacagini veya kolunu kiranlar oluyor"
BAGDAT (AA) - HAYDAR KARAALP - ???????Irak'ta evin geçim yükünü de üstlenen bazi kadinlar, zorlu hava kosullarina ragmen günün en az 8 saatini omuzlarinda kerpiç tasiyarak ailelerini geçindirmeye çalisiyor.
Gelir düzeyi düsük ailelerdeki genç kiz ve kadinlar, baskent Bagdat'in dogusunda çöl alanda bulunan kerpiç fabrikasinda zor sartlar altinda çalisiyor. Fabrika isçisi kadinlar günesin ve tozun etkisinden korunmak için iki gözleri hariç yüzlerinin tamamini siyah örtüyle kapatmak zorunda kaliyor.
Bu mesakkatli iste çalisanlarin çogu savas veya siddet olaylarinda eslerini kaybeden kadinlardan olusuyor. Kadinlar ailelerini geçindirmek için agir is yükünün altinda sagliklarini da riske atiyor.
- "Erkek bünyesinin zor dayandigi bir is yapiyoruz"
AA muhabirine konusan fabrikanin kadin isçilerinden Um Ahmed, haftanin 6 günü 8 saat çalistigini ve bunun karsiliginda günlük yaklasik 12 dolar kazandigini söyledi.
"Irakli kadin, çile, yorgunluk ve zor sartlarda çalismak demek." diyen Um Ahmed, 6 çocuk sahibi oldugunu ve kocasinin görme engelli oldugunu belirtti.
Ailesine bakmak için burada çalismak zorunda oldugunu dile getiren 35 yasindaki Irakli kadin, sözlerini söyle sürdürdü:
"Iki yildir bu fabrikada çalisiyorum. Allah'tan baska hiç kimsemiz yok. Oturacak evimiz bile yok. Kaçak olusturulan küçük bir alanda yasiyoruz. Çalismazsan kimse sana para vermez. Esimin yasi büyük, görme engelli ve hasta yataginda yatiyor. Çalistigimiz yerde yaz aylarinda sicaktan kavruluruz. Erkek bünyesinin zor dayandigi bir is yapiyoruz. Kadinlarin cesur olup evini geçindirmek için çalismasi gerekiyor. Burada, esini kaybetmis ve çocuklarini geçindirmek için çalisan kadinlar da var."
- "Bünyesi dayanamayip kerpiçleri devirerek bacagini veya kolunu kiranlar oluyor"
Bir baska kadin isçi Fatima Casim, kocasini siddet olaylarinda kaybetmis.
Çocuklariyla ülkenin güneyinden gelerek derme çatma bir evde oturdugunu söyleyen Casim, "Haftanin 6 günü 12 saatten fazla durmadan çalisiyoruz. Bu fabrikadan aldigimiz cüzi para disinda baska hiçbir gelirimiz yok. Çocuklarim da yanimda ücretsiz olarak çalisiyor." dedi.
Fatima Casim, yapilan kerpiçleri el arabalarina doldurup sonra tasidigini belirterek, "Bazen arabadaki yük agir oluyor ve yolun ortasinda devrilebiliyor. Burada bünyesi dayanamayip kerpiçleri omuzundan devirerek bacagini veya kolunu kiranlar oluyor. Aldigimiz parayi hastanelere veriyoruz." diye konustu.
- "Çogu zaman eve dönene kadar hiçbir sey yiyemeden aç aç çalisiyoruz"
Iki yildan beri yaz kis demeden burada çalistigini aktaran 3 çocuk sahibi Esma Muzil de, karsilastigi zorluklari söyle anlatti:
"Sabaha karsi kahvalti yapmadan evden çikiyoruz. Sicak ve soguk havaya dayanarak gördügünüz gibi bu açik alanda saatlerce sigortasiz olarak çalisiyoruz. Çogu zaman eve dönene kadar hiçbir sey yiyemeden aç aç çalisiyoruz. Çocuklarima bakacak kimse olmadigi için onlari da yanimda buraya getiriyorum ve ben çalismami bitirene kadar onlar sagda solda bekliyor. Günlük olarak 20 bin dinar (12 dolar) ücret aliyoruz, onu da doktorlara veriyoruz. Yazin kan ter içinde, kisin da yagmur altinda islanarak çalisiyoruz. Hükümet bizim gibi dar gelirli olup bünyesinin kaldiramayacagi islerde çalisanlara aylik cüzi de olsa maas baglamali, ama sesimizi duyan yok."
Irak’ta resmi olmayan verilere göre kadin nüfusun yüzde 9’u çalisabiliyor. Planlama Bakanligi verilerine göre, aileyi geçindiren ve aileye önderlik yapan kadin orani ise yüzde 10,7. Bakanligin yaptigi saha çalismalarina göre ekonomik olarak siddete maruz kalan kadin orani ise yüzde 22.