Nükleer tip ve radyasyon onkolojisi merkezlerine yönelik düzenlemeler Resmi Gazete'deBurcu Çalik Göçümlü- Saglik Bakanliginca yapilan düzenlemeyle yeni merkezlerin bundan sonra sadece hastaneler bünyesinde açilmasina izin verilecek - Mevcut merkezler, 2 yil içerisinde yönetmelik hükümlerine uyum saglayarak ruhsatini veya faaliyet izin belgesini yenileyecek

Nükleer tip ve radyasyon onkolojisi merkezlerine yönelik düzenlemeler Resmi Gazete'deBurcu Çalik Göçümlü- Saglik Bakanliginca yapilan düzenlemeyle yeni merkezlerin bundan sonra sadece hastaneler bünyesinde açilmasina izin verilecek
- Mevcut merkezler, 2 yil içerisinde yönetmelik hükümlerine uyum saglayarak ruhsatini veya faaliyet izin belgesini yenileyecek

ANKARA (AA) - Saglik Bakanliginca yapilan düzenlemeyle yeni nükleer tip merkezleri ve radyasyon onkolojisi merkezlerinin sadece hastaneler bünyesinde açilmasina izin verilecek.

Bakanligin ilk defa bu alana yönelik spesifik düzenlemeleri içeren "Nükleer Tip Hizmetleri Yönetmeligi" ve "Radyasyon Onkolojisi Hizmetleri Yönetmeligi" bugünkü Resmi Gazete'de yayimlandi.

Ayrica Radyoloji Hizmetleri Yönetmeligi'nde degisiklikleri içeren düzenlemeler de bugünkü Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Bu kapsamda, "Nükleer Tip Hizmetleri Yönetmeligi" ile nükleer tip merkezlerinin çalisma esaslari, personelin görev ve sorumluluklari, merkezlerdeki cihazlarin siniflandirilmasi, denetim ve yaptirimlar ile yasal radyasyon dozlarina iliskin usul ve esaslar düzenlendi.

Yönetmelik kapsaminda, merkezlerde kullanilacak cihazlar; iyonlastirici radyasyon kaynagi içeren ve içermeyen cihazlar ile yapay zeka ve robotik cihaz teknolojileri olarak üç gruba ayrilacak.

- Yeni nükleer tip merkezleri sadece hastaneler bünyesinde açilacak

Merkezler ve merkezlerde kullanilacak cihazlar, Bakanlikça planlanacak ve yeni merkezlerin sadece hastane bünyesinde açilmasina izin verilecek.

Hem yeni merkezler hem de bu merkezlere eklenecek yeni birimler için Bakanliktan ön izin alinmasi gerekecek. Ön izin basvurusu, özel hastanelerde ve tip merkezlerinde mesul müdür ve özel hukuk tüzel kisilerde sirketi temsile yetkili olanlar tarafindan yapilacak.

Ön izin belgesi, alindigi tarihten itibaren 2 yil içerisinde ruhsat veya faaliyet izin belgesi alinmamasi halinde iptal edilecek, belge bir ruhsat veya faaliyet izin belgesi yerine geçmeyecek.

Merkezler, yapilacak inceleme ve degerlendirmelerin ardindan Bakanlikça düzenlenen ruhsat veya faaliyet izin belgesiyle açilacak. Ruhsatin veya faaliyet izin belgesinin tanzim edilmesinden itibaren bir yil içinde fiilen faaliyete geçmeyen merkezin ruhsati veya faaliyet izin belgesi iptal edilecek.

- Mevcut merkezler, 2 yil içinde faaliyet/izin belgesini yenileyecek

Merkezler, Bakanlikça kabul edilmis ulusal ve uluslararasi standartlara uygun yöntemler kullanilarak faaliyet gösterecek.

Nükleer tip merkezleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre Uluslararasi Saglik Turizmi Yetki Belgesi alarak uluslararasi saglik turizmi faaliyeti gösterebilecek.

Personelin, Nükleer Düzenleme Kurumunca (NDK) belirlenen doz sinirlari altinda olmak üzere mümkün olan en düsük düzeyde radyasyona maruz kalinmasi için gerekli önlemlerin alinmasi saglanacak.

Yönetmelikte, kontrollü alanlarda iyonlastirici radyasyon kaynaklari ile çalisan personelin kisisel dozimetre kullanma zorunlulugu, yillik doz sinirlarina iliskin düzenlemeler de yer aldi.

Mevcut nükleer tip merkezleri, bugünden itibaren 2 yil içerisinde yönetmelik hükümlerine uyum saglayarak ruhsatini veya faaliyet izin belgesini yenilemek zorunda olacak.

- Radyasyon Onkolojisi Hizmetleri Yönetmeligi

Resmi Gazete'de yayimlanan Radyasyon Onkolojisi Hizmetleri Yönetmeligi ile de bu hizmetlerin sunuldugu saglik kurum ve kuruluslarinin faaliyetlerine, standartlarina ve denetlenmesine iliskin usul ve esaslar da düzenlendi.

Bu kapsamda, yeni radyasyon onkolojisi merkezlerinin sadece hastane bünyesinde açilmasina izin verilecek.

Merkezlerin çalisma esaslari, personelin görev ve sorumluluklari, yasal radyasyon dozlari, denetim ve yaptirim esaslarina yönelik düzenlemelerin yer aldigi yönetmelik çerçevesinde mevcut radyasyon onkolojisi merkezleri, bugünden itibaren 2 yil içerisinde yönetmelik hükümlerine uyum saglayarak faaliyet izin belgesini yenileyecek.

Öte yandan Radyoloji Hizmetleri Yönetmeligi'nde yapilan degisiklikle NDK ve Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu ile yürütülen çalismalar sonucunda, uluslararasi mevzuat ve yillik es deger doz sinirina iliskin güncelleme yapildi.