Mogol çocuklar engellerini TIKA ile asiyorDildar Baykan Atalay
ANKARA (AA) - Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Mogolistan'da devlet okullarindaki egitimden engelli çocuklarin da faydalanabilmesi amaciyla baskent Ulanbatur'daki 2 okulda özel egitim sinifi kurdu.
TIKA'dan yapilan yazili açiklamaya göre, 2-17 yas arasi yaklasik 11 bin engelli çocugun bulundugu Mogolistan'da, Egitim ve Bilim Bakanligi tarafindan okul öncesi egitimde engelli çocuklarin diger çocuklarla beraber egitim almasi politikasi izleniyor.
Öte yandan devlet okullarinda engelli çocuklara uygun egitim ortami olmadigindan, birçok aile çocugunu okula gönderemiyordu.
TIKA, engelli çocuklarin egitim hayatina katilmasini saglamak amaciyla Mogolistan'da örnek bir proje baslatti. Bu kapsamda baskent Ulanbatur'da 51 No'lu devlet kresinde özel egitim malzemeleri ve ekipmanlariyla donatilan bir egitim sinifi kuruldu.
20 ögrenci kapasiteli sinifta rampali yürüme merdiveni, fizyoterapi yatagi, emekleme destekleyicisi, yürüyüs egitim rampasi, denge sehpasi gibi birçok özel egitim malzemesi bulunuyor.
- "Bize bu imkani sagladiklari için Türk halkina ve TIKA'ya tesekkür ediyorum"
Mogolistan Egitim ve Bilim Bakanligi, Okul Öncesi Egitimden Sorumlu Basuzman Purevsaihan Söörtöön, yaptigi açiklamada, "Bu proje bizim için çok önemli. Çünkü diger okullarimiza da örnek olacagini ve bu siniflarin daha fazla okulda açilarak engelli çocuklarimizin okul öncesi egitime katilmalarini planliyoruz. Bize bu imkani sagladiklari için Türk halkina ve TIKA'ya tesekkür ediyorum." dedi.
- Baska bir devlet okulunda da görme engelli ögrenciler için sinif kuruldu
TIKA, görme engelli ögrencilerin çogunlukla ikamet ettigi bölgede yer alan 141. Devlet Okulu’na da engelli ögrencilerin diger çocuklarla esit egitim alabilmesi amaciyla özel egitim sinifi kurdu. 1. siniftan 12. sinifa kadar yaklasik 3 bin 500 ögrencinin ögrenim gördügü okulda, 31 görme engelli ögrenci bulunuyor.
TIKA’nin görme engelli çocuklar için kurdugu sinifta, Braille kabartmali yazi ögrenme tahtasi, sesli kitap okuma ve kayit cihazi, Braille matematik ögrenme seti, isitme cihazi teknolojisi, ekran büyütücü ve okuyucu yazilimi gibi birçok özel ekipman ve egitim malzemesi bulunuyor.
Ulanbatur'daki okullarda yürütülen projelerle bu okullarin diger okullara örnek olmasi ve ülke genelinde engelli çocuklarin diger çocuklarla egitimden esit faydalanmasi hedefleniyor.