Misir’da arkeoloji turizminin gözdesi: Mumyalama MüzesiFerdi Bayat- Luksor kentindeki “Mumyalama Müzesi” yaklasik 150 parça tarihi eserin yani sira bazi firavunlar ve antik Misirlilar tarafindan kutsal kabul edilen hayvanlarin mumyalarina ev sahipligi yapiyor
KAHIRE (AA) – FERDI BAYAT – Misir’in Luksor kentinin dogu kesiminde Nil Nehri’nin kenarinda yer alan Mumyalama Müzesi, her gün yerli ve yabanci çok sayida turist tarafindan ziyaret ediliyor.
Luksor'da 26 yil önce açilan Mumyalama Müzesi, antik Misir dönemine isik tutan yaklasik 150 parça tarihi esere ev sahipligi yapiyor.
Misir’da "arkeoloji turizminin gözdesi" olarak tanimlanan müzede bazi firavunlarin yani sira antik Misirlilar tarafindan kutsal kabul edilen timsah, kedi, balik ve maymun gibi hayvanlarin mumyalarini görmek mümkün.
Ayrica mumyalama isleminde kullanilan malzemelerin yer aldigi müze dünya genelinde türünün tek örnegi kabul ediliyor.
- "Müzeye girdigimde adeta antik Misir’da tarih yolculuguna çikiyorum"
AA muhabirine konusan ziyaretçilerden Muhammed Hamdi, müzeyi çok begendigini, özellikle giristeki duvarda yer alan antik Misir’i andiran çizimlerin büyüleyici oldugunu söyledi.
"Müzeye girdigimde adeta antik Misir’da tarih yolculuguna çikiyorum." diyen Hamdi, ülkesinin tarihine ilgi duydugunu ve bundan dolayi firsat buldukça müzeleri, tapinaklari ve tarihi yapilari ziyaret etmeye çalistigini belirtti.
Hamdi, mumyalarin dis görümünün büyüleyici oldugunu, müzenin barindirdigi mumyalar ve tarihi eser parçalariyla ziyaretçilerine görsel sölen sundugunu ifade etti.
Tarih meraklisi Misirli, sözlerine söyle devam etti:
"Düsünsenize yüzlerce yil önce ölmüs bir insan veya hayvanin bedeni çürümeden günümüze kadar ulasabiliyor. Sizce de bu muazzam bir sey degil mi? Bu, o dönemin bilimi ve imkanlariyla yapilmis bir basaridir. Herkesin bu veya buna benzer müzeleri ziyaret etmesini temenni ediyorum. Müzede, antik Misir’a ait çok degerli bilgiler yer aliyor."
- Mumyalama islemi yaklasik 70 gün sürüyor
Antik Misirlilar, öldükten sonra yeniden dirileceklerine ve ölüm sonrasinda baska bir hayatin var olduguna inandiklari için ölen firavunlarin ve kutsal kabul edilen bazi hayvanlarin bedenlerinin korunmasina önem gösteriyordu.
Misir Turizm ve Tarihi Eserler Bakanliginin resmi internet sitesinde yer alan bilgilerye göre, mumyalama islemi yaklasik 70 gün süren çesitli adimlardan olusuyor.
Ölünün iç organlarinin çikartilarak bedenin temizlenmesiyle baslanan süreçte cesedin sodyum tuzuyla kurutuldugu ve son alarak keten kumaslarla sarmalandigi belirtiliyor.
Iç organlar da mumyalanarak “Kabuniyye” adli çömlek tarzi kaplarda muhafaza ediliyor. Mumyalanan bedenlerin bozulmamasi için ayrica sargilarin içine sihirli muskalar konuldugu ifade ediliyor.