Milli Egitim Bakanligi Teftis Kurulu Yönetmeligi Resmi Gazete'deUtku Simsek- Yönetmelik, Teftis Kurulu'nun teskilat ve görevleri ile çalisma usul ve esaslarini, görevlilerin yetki ve sorumluluklarini, denetlenenlerin yükümlülüklerini, müfettis yardimcilarinin meslege girislerini, yetistirilmelerini, yeterlik sinavlarini, atanmalarini, müfettislik ve basmüfettislige atanma ile çalisma merkezlerinde görevlendirilme usullerini kapsiyor
ANKARA (AA) - Türk egitim sisteminde kalite güvence sistemini tesis ederek, kurumsal ve bireysel gelisimi saglamaya yönelik rehberlik ve denetim ile izleme ve degerlendirme çalismalarinin yapilmasini düzenleyen Milli Egitim Bakanligi Teftis Kurulu Yönetmeligi yayimlandi.
Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, bugünkü Resmi Gazete'de yayimlanan yönetmelik, Teftis Kurulunun teskilat ve görevleri ile çalisma usul ve esaslarini, baskani, baskan yardimcilari, müfettis ve müfettis yardimcilari ile büro personelinin görev, yetki ve sorumluluklarini, denetlenenlerin yükümlülüklerini, müfettis yardimcilarinin meslege girislerini, yetistirilmelerini, yeterlik sinavlarini, atanmalarini, müfettislik ve basmüfettislige atanma ile çalisma merkezlerinde görevlendirilme usullerini kapsiyor.
Kurumlarin yapacaklari öz degerlendirmenin de dikkate alinacagi, rehberlik agirlikli, çagin gereklerine uygun bilimsel yöntem ve tekniklerle yapilacak rehberlik ve denetimlerde bireysel ve kurumsal gelisimin saglanmasi amaçlanacak.
Buna göre, kurumlar sürekli izlenip degerlendirilecek. Degerlendirme verileri dönemsel veya istenildigi zaman analiz edilerek raporlastirilacak ve politika gelistirilmesine katki saglamak amaciyla ilgili birimlere sunulacak. Kalite güvence sistemi kapsaminda sürekli iyilesme ve gelisimin saglanmasi amaciyla kurumlara gerekli rehberlik destegi verilecek.
- Teftis Kurulunda yeterli sayida baskan yardimcisi görevlendirilecek
Görevlerin yürütülmesinde baskana yardimci olmak üzere, kurulda görevli müfettisler arasindan yeterli sayida baskan yardimcisi görevlendirilecek. Bakanlik müfettis yardimcisi alimi ögretmenlik alanlari ile 4 yillik lisans egitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve isletme fakülteleri mezunlarindan yapilacak. Bakanlik müfettis yardimciligi için yapilacak yarisma sinavi, yazili ve sözlü veya KPSS sonucuna göre atamasi yapilacak adaylar için sadece sözlü sinavdan olusacak.
Yarisma sinavina, ögretmen unvanini elde ederek 8 yil ögretmenlik yapmis olanlar ile en az 4 yillik lisans egitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve isletme fakülteleri veya bunlara denkligi Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan kabul edilen yurt içi ve yurt disindaki yüksekögretim kurumlarindan mezun olanlar katilabilecek. Yarisma sinavinda basarili olanlar puan üstünlügüne göre müfettis yardimciligina atanacaklar.
Bakanlik müfettis yardimcilari is basinda refakat müfettislerinin esliginde 3 yillik yetistirme programina tabi tutulacak ve bu dönemde hazirladiklari tezleri kabul edilenler 3 yilin sonunda girecekleri yeterlik sinavinda basarili olmalari halinde bakanlik müfettisligine atanacaklar.
Müfettis yardimciligi dahil müfettislik mesleginde en az 10 yil görev yapan ve mesleki yeterlilikleri yönünden üstün, is iliskilerinde ve isbirligindeki tutum ve davranislarinda yapici ve uyumlu görülen müfettisler kidem, basari ve kadro durumu göz önünde bulundurularak basmüfettislige atanabilecek.
- Çalismalar, e-Teftis modülü üzerinden yürütülecek
Bakanlik teskilatinda yürütülen rehberlik ve denetim, izleme ve degerlendirme ile inceleme, sorusturma ve ön inceleme verileri ile diger verilerin yönetimi, e-Teftis modülü üzerinden yapilacak.
Inceleme ve sorusturmalarin mahallinde yapilmasi esas olmakla birlikte inceleme sorusturma konusunun yurt disi kaynakli olmasi veya aciliyet göstermesi gibi durumlarda müfettis ve müfettis yardimcilari kendilerine verilen inceleme ve sorusturma görevlerini, baskanligin bilgisi dahilinde teknolojik gelismeler dogrultusunda telekonferans, çevrim içi görüsme, bilisim sistemleri ile her türlü elektronik bilgi-iletisim araç ve gereçlerini kullanmak suretiyle merkezden ya da mahalline giderek yapabilecek.
Egitim müfettislerinin çalismalarinin koordinasyonu ile rehberlik ve denetim hizmetlerinin yürütülmesindeki bütünlügün saglanmasi Teftis Kurulu Baskanligi tarafindan saglanacak.
Birbirine uyumlu olarak düzenlenen MEB Teftis Kurulu Yönetmeligi ve Egitim Müfettisleri Yönetmeligi sayesinde, illerde görev yapan egitim müfettislerinin çalismalarinin koordinasyonu ile rehberlik ve denetim hizmetlerinin yürütülmesindeki bütünlük saglanarak, plan ve programlar dogrultusunda ülke genelinde rehberlik ve denetim hizmetleri daha etkin sekilde yürütülecek.