Milli Egitim Bakani Tekin, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (3)Fatma Sevinç Çetin- "Ekim sonu itibariyla brans bazli olarak kaç kisi alinacagini ilan edip, subat ayi yani yeni bahar egitim ögretim yili baslarken yeni ögretmen arkadaslarimizi ailemize dahil etmis olmayi planliyoruz" -"Ingilizce ögretmenliginde, sinif ögretmenliginde kaç tane ihtiyacimiz var, bize tahsis edilen kadro sayisi kaçsa onu aritmetik olarak esit dagitiyoruz ve tablo kendiliginden ortaya çikmis oluyor. Herhangi bir ihtiyac

Milli Egitim Bakani Tekin, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (3)Fatma Sevinç Çetin- "Ekim sonu itibariyla brans bazli olarak kaç kisi alinacagini ilan edip, subat ayi yani yeni bahar egitim ögretim yili baslarken yeni ögretmen arkadaslarimizi ailemize dahil etmis olmayi planliyoruz"
-"Ingilizce ögretmenliginde, sinif ögretmenliginde kaç tane ihtiyacimiz var, bize tahsis edilen kadro sayisi kaçsa onu aritmetik olarak esit dagitiyoruz ve tablo kendiliginden ortaya çikmis oluyor. Herhangi bir ihtiyac

ANKARA (AA) - Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, "Ekim sonu itibariyla brans bazli olarak kaç kisi alinacagini ilan edip, subat ayi yani yeni bahar egitim ögretim yili baslarken yeni ögretmen arkadaslarimizi ailemize dahil etmis olmayi planliyoruz." dedi.

Bakan Tekin, AAtölye'deki Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'na konuk olarak, yeni egitim ögretim yilina iliskin sorulari yanitladi ve degerlendirmede bulundu.

"Ögretmen ihtiyaci var mi, bu ihtiyaç ne zaman karsilanir?" sorusuna Tekin, Milli Egitim Bakanliginda ögretmen ihtiyacina iliskin net bir rakam vermenin dogru olmadigini, söylenilen rakamlarin yaklasik rakamlar oldugunu söyledi.

Bakanligin her yil takvim yilinin sonunda, her okulda okutulan ders, ögrenci sayisi, sube sayisi üzerinden okullarin normunu hesap ettigini belirten Tekin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Su anda 68 bin ögretmen ihtiyacimiz var. Yaklasik ama bu rakam. Baska parametrelerle birlikte ögretmen ihtiyaç rakamimizi sürekli güncelliyoruz. Çünkü müfredat ve Talim Terbiyeyi Kurulu Baskanligi sürekli müfredat güncellemesi yaptigi için biz de okullarimizdaki devam, kayit ve benzeri rakamlar üzerinden sürekli güncelleme yaptigimiz için ögretmen ihtiyacimiz güncelleniyor."

Bakan Tekin, su an duyulan 68 bin ögretmen ihtiyaciyla ilgili bir süreç baslatmak istediklerini, bu konuda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da destek oldugunu dile getirdi.

Cumhurbaskanligiyla, Strateji ve Bütçe Baskanligi, Hazine ve Maliye Bakanligi ile ögretmen ihtiyaci rakami konusunda konustuklarini belirten Tekin, "Sayi söyleyemem ama sunu rahatlikla söyleyebilirim bahar yari yilinin basinda yeni atanan bir grup ögretmen arkadasimizla egitim ögretim sürecine baslayacagiz. Bunun anlami sudur; ekim sonu itibariyla brans bazli olarak kaç kisi alinacagini ilan edip, subat ayi yani yeni bahar egitim ögretim yili baslarken yeni ögretmen arkadaslarimizi ailemize dahil etmis olmayi planliyoruz." diye konustu.

Tekin, gelecek dönemde yapacaklari yeniliklerle birlikte özellikle yabanci dil egitimiyle ilgili ihtiyaçlarinin yogun oldugunu, özel egitim ögretmenligi, sinif ögretmenligi, okul öncesi ögretmenligi, imam hatip okullarinda meslek dersi ögretmenligi gibi alanlarin temininde güçlük yasadiklarini ifade etti.

Bu konuda bir tercihte bulunmadiklarini, elektronik ortamda ihtiyacin belli oldugunu belirten Tekin, sunlari kaydetti:

"Ingilizce ögretmenliginde, sinif ögretmenliginde kaç tane ihtiyacimiz var, bize tahsis edilen kadro sayisi kaçsa onu aritmetik olarak bunlara esit dagitiyoruz ve tablo kendiliginden ortaya çikmis oluyor. Orada herhangi bir ihtiyaci önceleyip bir baska ihtiyaci ikinci plana atmiyoruz. Otomatik olarak hesap ettigimiz bir rakam. Tahmin ediyorum ekim içerisinde de bu konuyla ilgili takvimimizi brans dagilimli olarak kamuoyuyla paylasmis oluruz."

- "Ögretmenler Günü'nde önlük hediye etmeyi planliyoruz"

Bakan Tekin, "Ögretmenlerin sinif içerisinde rol model olmasina yönelik önlük giymelerinin tesvik edilecegini açikladiniz. Bu uygulamayi nasil hayata geçireceksiniz, önlükleri bakanlik mi temin edecek?" sorusu üzerine bu karari alirken yaklasik 10 bin ögretmenle sohbet ettigini söyledi.

Ögretmenlerin su an çok genç oldugunu, yüzde 70'den fazlasinin 2003'ten sonra sisteme dahil edilen ögretmenlerden olustugunu dile getiren Tekin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Okula gidildiginde, ögrenci mi, veli mi, ögretmen mi, ayirt edemiyorlar, böyle bir tablo söz konusu. Ögrenciler fark edemiyorlar yani ögretmeninin ögretmen oldugunu, dersine girmiyorsa büyük okullarda özellikle. Ögretmen arkadaslar, genel anlamda toplumumuzda, bu anlamdaki uygulamalardan, ögrencilerimizin, çocuklarimizin, gençlerimizin disiplin anlaminda istedigimiz gibi yetismediklerinden çok bu anlamda farkliliklar arz ettiginden rahatsiz olundugu bize dile getiriliyor. Ögrencilerimize bu anlamda örnek olmak açisindan, ögrencilerimizin en çok örnek aldigi kisiler ögretmenleri... Dolayisiyla ögretmen arkadaslarimiza sunu söyledik, bu konuda bir tavsiye karari yok zaten. Biz ögretmen arkadaslarimiza tavsiye kararinda bulunduk. Su an bu bir zorunluluk degil.

Biz 24 Kasim Ögretmenler Günü'nde bir aksilik olmazsa ögretmen arkadaslarimiza bakanlik olarak bir önlük hediye etmeyi planliyoruz. Hem bizim olgunlasmalar hem de üniversitelerdeki moda tasarim bölümlerindeki arkadaslar bir önlük tasarliyor su anda. 24 Kasim'da da arkadaslarimiz önlük giyerlerse mutlu olacagiz. Su an zorunlu degil."

- Müfredat güncellenmesi

"Seçmeli dersler konusunda müfredat degisikliginin detaylari ve güncel gelismelerin müfredata hizli aktarilmasi konusunda ne yapmayi planliyorsunuz?" sorusuna iliskin Bakan Tekin, müfredati sürekli güncellediklerini, güncellenmesi için Talim Terbiye Kurulu Baskanliginin gerekli adimlari attigini belirtti.

Bu konuda bazi elestiriler bulundugunu dile getiren Tekin, gelisen durumlara dinamik bir yapi olarak gördükleri müfredatin güncellemesine ihtiyaç duyduklarini söyledi.

Tekin, müfredati ögrencilerle paylasan ögretmenlerin geri dönüslerinin de kendileri için önemli oldugunu, ögretmenlerin görüslerini siklikla aldiklarini vurguladi.

Seçmeli derslerdeki müfredat güncellemesine iliskin de seçmeli derslerin diger akademik derslerin devami niteliginde olmasinin pedagojik anlami bulunmadigini vurgulayan Tekin, çocuklarin, sosyal, kültürel veya kisisel gelisimleri açisindan kendilerine fayda verecek baska alanlara yönelmeleri için düzenlemeler yaptiklarini ifade etti.

Tekin, "Dersleri 3 kategoriye ayirdik. Illa 'Ben akademik anlamda kendimi eksik duydugum bir ders var, devamini almak istiyorum' diyen arkadasimiza sadece bir tanesinin bu sekilde degerlendirebilecegini söyledik. Diger iki tanesini çocugun farkli alanlarda gelisebilecegi, kendisini gelistirebilecegi seçmeli dersleri seçmesini arzu ettigimiz için bunu yaptik." seklinde konustu.

Bu konuda elestirilerde bulunanlardan da seçmeli derslerin içerigine bakmalarini isteyen Tekin, seçmeli dersler arasina düsünme egitimi, metin tahlilleri, bilisim teknolojileri ve yazilim, iklim, çevre ve yenilikçi çözümler, sürdürülebilir tarim ve gida güvenligi, temel hukuk bilgisi, adabimuaseret, Türk sosyal hayatinda aile, Türk kültür ve medeniyet tarihi, sanat ve spor egitimi konuldugunu bildirdi.

Tekin, bu derslerin kimler tarafindan okutulacaginin Talim Terbiye Kurulu Baskanliginin 9 No'lu kararina göre belirlenecegini belirterek, sunlari kaydetti:

"Okullarimizda koydugumuz bu yeni dersi dogrudan lisans programi itibariyla okutabilecek arkadaslarimiz varsa bu ögretmenimizin dersi açmasini istiyoruz. Lisans formasyonu olarak bu dersi anlatabilecek arkadasimiz yok ama buna ilgi duyan, bununla ilgili sertifikalari ya da benzeri belgeleri olan arkadaslarimiz var, onlar verebilir. Bunlari verebilecek kimse yok o zaman il milli egitim müdürlügümüze bu konuda dersi verebilecek disaridan, il genelinden, il tarim müdürlügünden veya bu konuyla ilgili kamu otoritesinden herhangi bir uzmanin bu dersi vermesi için imkan tanidik. Okul idaresinin, seçilen bu dersleri verebilecek ilinde, ilçesinde uygun formasyona sahip ögretmeni bulabilecegi bir imkani oldu."

(Sürecek)