Iklim risklerinin bedeli, tedbir için gereken maliyetin yaklasik 9 katiBiriz Özbakir- CDP tarafindan açiklanan rapora göre Türkiye'de, sirketler tarafindan belirlenen iklim kaynakli risklerin toplam finansal etkisi 24 milyar dolar civarindayken, bu risklere karsi tedbir almak için 2,6 milyar dolar gerekiyor
ISTANBUL (AA) - Çevre raporlama platformu Karbon Saydamlik Projesi'nin (CDP / Carbon Disclosure Project) "Iklim Degisikligi ve Su Programi 2022 Türkiye Sonuçlari Raporu"na göre sirketler tarafindan belirlenen iklim kaynakli risklerin toplam finansal etkisi 24 milyar dolar civarindayken, bu risklere karsi tedbir almak için bu miktarin yaklasik 9'da birine denk gelen 2,6 milyar dolar gerekiyor.
Sabanci Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun 2010'dan bu yana Türkiye çalismalarini üstlendigi CDP tarafindan hazirlanan rapor, Istanbul'da düzenlenen "CDP Türkiye 13. Iklim Degisikligi Konferansi ve Ödül Töreni" ile açiklandi.
Raporun sonuçlarina göre, 2022'de, iklim degisikligi, su güvenligi ve ormansizlasma programlari kapsaminda çevresel verilerini açiklayan sirketlerin oraninda yüzde 21 artis yasandi.
Türkiye'de raporlama yapan sirketlerin yüzde 95'i, iklimle ilgili riskleri tanimlarken, bu risklerin, isletmeleri üzerinde önemli bir finansal veya stratejik etki potansiyeli olduguna dikkati çekti.
Sirketler tarafindan belirlenen iklim kaynakli risklerin toplam finansal etkisi 24 milyar dolar civarindayken, sirketler bu risklere karsi tedbir almak için bu miktarin yaklasik 9'da birine denk gelen 2,6 milyar dolar gerektigini raporladi.
Türkiye’de sirketler tarafindan en fazla raporlanan risk faktörü, karbon fiyatlandirma mekanizmalari oldu.
- "Emisyon azaltim hedefi koyan sirket sayisinda önemli artis"
Raporun sonuçlarini degerlendiren Sabanci Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve CDP Türkiye Projeler Yöneticisi Mirhan Köroglu Gögüs, Türkiye’de emisyon azaltim hedeflerini Paris Anlasmasi ile uyumlu olacak sekilde belirleyen sirket sayisinda önemli bir artis oldugunu söyledi.
Gögüs, "2022'de, Türkiye’de 29 sirket Bilim Temelli Hedef belirledi. Bunlardan 8 tanesinin hedefleri Bilim Temelli Hedefler Girisimi tarafindan onaylandi. Bu sayi 2020 senesinde sadece 1'di. dedi.
Türkiye’de 2030 yili ve sonrasini kapsayan, daha uzun vadeli hedefler belirleyen sirketlerin sayisinda da artis kaydedildigini aktaran Gögüs bu durumun, Paris Anlasmasi’nin hedeflerine ulasmak ve küresel isinmayi 1.5 derece ile sinirlandirmak adina büyük önem tasidigini vurguladi.
Gögüs, "Ülkemizde belirlenen hedefler, kapsadiklari zaman dilimi açisindan gittikçe daha azimli hale geliyor. 2030 ve sonrasi için mutlak emisyon azaltim hedefi koyan sirket yüzdesi son iki yil içerisinde neredeyse dört kat artti. Bu degisim, son yillarda daha çok sirketin, iklim degisikligi ile mücadelenin aciliyetini kavradigini ve bu amaçla daha azimli hedefler koyduklarini gösteriyor." degerlendirmelerinde bulundu.
- "Zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasi" konusuldu
Konferansta, tüm dünyada yayginlasmaya baslayan ve Türkiye'de çok daha etkin bir sekilde uygulanmasi planlanan zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasi konusu ele alindi.
Program kapsaminda bu yilki konferansin ana temasi olan "Iklim Degisikligi Raporlamasinin Evrimi: Gönüllü Raporlamadan Zorunlu Raporlamaya Dogru" konulu bir panel gerçeklestirildi.
Sabanci Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Ata Can Bertay'in moderatörlük yaptigi panelde CDP Kurumsal Iliskiler Kidemli Yöneticisi Ji Yeon Kim, Cambridge Sürdürülebilirlik Liderligi Enstitüsü Sürdürülebilir Yönetim Danisma Kurulu Üyesi Simon C.Y. Wong ve Deloitte Orta Avrupa Sürdürülebilirlik Hizmetleri Direktörü Tomasz Gasinski konusmaci olarak yer aldi.
- CDP Iklim Degisikligi ve Su Programlari 2022 Türkiye liderleri
Etkinlik kapsaminda CDP Global A liderleri olan sirketlerin CEO'larinin mesajlarini içeren video gösteriminden sonra tüm sirketlere ödülleri takdim edildi.
Türkiye'den Aydem Yenilenebilir Enerji, Arçelik, Brisa, CarrefourSa, Garanti BBVA, Kordsa, Mavi Giyim, Tekfen, Türkiye Halk Bankasi olmak üzere toplam 9 sirket Global A listesine girdi.
Tüm dünyada, Iklim Degisikligi Programi kapsaminda A notunu alan 297 Global A sirketinin 4'ünün, Su Güvenligi Programi kapsaminda ise 107 Global A sirketinin 6'sinin Türkiye'den oldugu açiklanirken, Aydem Yenilenebilir Enerji, hem Su Güvenligi hem de Iklim Degisikligi Programi kapsaminda A listesinde yer aldi.