Medicana'dan " tiroid hastaliklarinin belirtilerine yönelik" açiklamaMuhammet Emin Horuz- Medicana Saglik Grubu Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ünal Sabanci:- " Yapilan muayenede tiroid bezinde büyüme guatr hastaligini isaret ederken çarpinti, dikkat eksikligi, ögrenme güçlügü, saçlarda dökülme gibi belirtiler ile birlikte ailede tiroid hastaliklarinin olmasi tani konulmasinda yardimci olmaktadir"
ISTANBUL (AA) - Medicana Saglik Grubu Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ünal Sabanci, "Yapilan muayenede tiroid bezinde büyüme guatr hastaligini isaret ederken çarpinti, dikkat eksikligi, ögrenme güçlügü, saçlarda dökülme gibi belirtiler ile birlikte ailede tiroid hastaliklarinin olmasi tani konulmasinda yardimci olmaktadir." ifadesini kullandi.
Medicana Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamaya göre, tiroid hastaliklari Türkiye’de oldukça sik görülüyor. Özellikle boyunda kitle olmasi, kisinin kendisini yorgun ve halsiz hissetmesi, üsüme veya asiri terleme sikayetinin olmasi, saç dökülmesi ve diyet yapmasina ragmen kilo verememe gibi sikayetler tiroid hastaliklarinin belirtisi olabiliyor.
Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Medicana Saglik Grubu Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Sabanci tiroid hastaliklari ve ameliyati ile ilgili sik sorulan sorulari yanitladi.
-Tiroid hastalarinda ne zaman ameliyat gerekir?
Sabanci, tiroid hastaliklarinin tanisi için kanda tiroid hormonlarina bakildigini ve kanda bulunan T4 ve TSH hormonlarinin tani koymada yardimci oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:
"Özellikle TSH degerlerinde bozulmanin görüldügü durumlarda klinik bulgular ile birlikte hastalar degerlendirilmektedir. Yapilan muayenede tiroid bezinde büyüme guatr hastaligini isaret ederken çarpinti, dikkat eksikligi, ögrenme güçlügü, saçlarda dökülme gibi belirtiler ile birlikte ailede tiroid hastaliklarinin olmasi tani konulmasinda yardimci olmaktadir."
Sabanci, tiroid hastaligi tanisi konulan kisilerde ilaç tedavisinin baslandigini ancak bazi durumlarda cerrahi ameliyat gerekebildigini kaydederek, "Klinik olarak yapilan evrelemede evre II guatri olan genç ve orta yasli hastalar, basi semptomlarinin görüldügü ve tiroid bezinde çok sayida nodülün bulundugu hastalar ve kötü huylu kanser süphesi olan hastalar cerrahi açisindan degerlendirilmektedir." ifadesini kullandi.
- Kimler için tiroid ameliyati gereklidir?
Ultrason incelemesinde tiroid bezlerinde nodül görülmesi ve süphelenilmesi durumunda tiroid ince igne aspirasyon biyopsisi (TIIAB) denilen islemle nodülün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu oldugunun ögrenildigini belirten Sabanci, sözlerini su sekilde sürdürdü:
"Bu islemle tiroid bezindeki nodülden örnek alinmakta ve laboratuvarda incelenmektedir. Tiroid nodülleri genellikle iyi huylu olsa da yüzde 5 oraninda kötü huylu olabilmekte ve bu durumda cerrahi tedavi gerekmektedir."
Sabanci, cerrahi tedavide tiroid bezlerinin çikarildigini ve bunun sonucunda hastalarin yasam kalitelerinin arttigini vurgulayarak, Tiroid bezinin çok büyüdügü hastalarda herhangi bir belirti olmamasina ragmen görünüs olarak rahatsiz olan kisilerde de tiroid cerrahisinin yapildigini kaydetti.
Bazen büyüyen tiroid bezlerinin nefes borusuna ya da yemek borusuna baski yaptigini ve bu yüzden nefes alirken veya yemek yerken zorlanmaya sebep olduguna dikkati çeken Sabanci, diger organlara basi yapan tiroid bezlerinin de cerrahi olarak çikarilabildigini ancak cerrahi operasyon sonrasi hastalarin verilen ilaçlari düzenli olarak kullanmalari gerektigini vurguladi.
- Tiroid ameliyati sonrasi dönemde nelere dikkat edilmelidir?
Sabanci, tiroid cerrahisi sirasinda yapilan kesiye bagli olarak boyunda ameliyat izi olustugunu belirterek, "Kesi bölgesinde enfeksiyon olusmamasi için düzenli yara bakimi yapilmasi sonucunda iz genellikle 3 ila 6 ay içerisinde kaybolmaktadir." dedi.
Yara izleri günes isigina duyarli oldugu için özellikle ilk yilda güneslenme sonucu ultraviyole isinlarin ameliyat izinin koyu renkli olmasina neden olabilecegine dikkati çeken Sabaci, Günese çikilmasi gereken durumlarda koruma amaçli günes kremi kullanilmasinin faydali oldugunu belirtti.