ISO Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi martta 52,6’ya yükseldiFatma Eda Topcu- S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, sunlari kaydetti:- "Küresel talepteki toparlanmanin hizlanma sinyalleri vermesiyle birlikte Türk imalatçilarinin ihracat ikliminde yaklasik bir yila yakin dönemin en belirgin iyilesmesi gerçeklesti"- "Avrupa’nin imalat sektöründe devam eden zayifliklara ragmen en büyük 10 ihracat pazarinin sekizinde üretim mart ayinda artis kaydetti"
ISTANBUL (AA) - Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi, martta 52,6’ya yükseldi.
ISO'dan yapilan açiklamaya göre, Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi'nin Mart 2023 dönemi sonuçlari açiklandi.
Endekste esik deger olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyilesmeye, 50’nin altindaki degerler ise bozulmaya isaret ederken, subatta 51,7 olan endeks, mart ayinda üst üste ikinci ay artarak 52,6 seviyesinde gerçeklesti.
Bu veri, ihracat ikliminde Mayis 2022'den bu yana en belirgin güçlenmeye isaret ederken, ihracatçilarin talep kosullarinin daha güçlü bir sekilde iyilesmesi, ana pazarlardaki toparlanmalarin hiz kazanmasindan kaynaklandi.
Türk imalat sanayi ihracatindaki payi yaklasik yüzde 15 düzeyinde olan iki ekonomiden Almanya’da üretim üst üste ikinci ay artti ve söz konusu artis son 10 ayin en yüksek oraninda gerçeklesti.
Diger ülke ABD'de ise ekonomik aktivite son dokuz ayin en yüksek artisini kaydetti.
Diger Avrupa ülkeleri incelendiginde, Fransa, Italya, Ispanya ve Yunanistan’da büyümenin mart ayinda ivme kazandigi görüldü. Buna karsilik, Birlesik Krallik ve Irlanda’da ekonomik aktivitedeki artis hiz keserken Hollanda, Avusturya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde ise imalat sanayi üretimi düsüs kaydetti.
- Birlesik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da artis sürüyor, Çin toparlanmaya devam ediyor
Ilk çeyregin sonunda Birlesik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, petrol disi ekonomik aktivitede güçlü artislar kaydetmeyi sürdürürken Katar'da da büyüme hizlandi.
Misir ve Lübnan'da üretimin azalmaya devam etmesi, Orta Dogu'daki görece olumsuz gelismeler olarak dikkati çekti. Ancak söz konusu düsüsler sirasiyla bes ve yedi ayin en ilimli düzeylerinde gerçeklesti.
Yilin baslarinda salgina yönelik kisitlamalarin gevsetilmesiyle birlikte Çin ekonomisinde gözlenen toparlanma, mart ayinda da devam etti ve üretim geçen yilin haziran ayindan bu yana en yüksek oranda artti.
Benzer sekilde, Rusya'daki büyüme iki buçuk yili askin bir dönemin en yüksek hizinda gerçeklesti. BRIC ekonomileri için olumlu geçen mart ayinda Hindistan ekonomik aktivitede yine güçlü bir genisleme kaydederken, Brezilya ise son bes ayda ilk kez büyümeye geçti.
Nijerya'da nakit krizi ekonomik aktivite üzerinde ciddi bir etki yaratmaya devam etti. Subatta oldugu gibi mart ayinda da üretimdeki düsüs, anket kapsaminda takip edilen ülkeler içerisinde açik ara en yüksek hizda gerçeklesti.
Açiklamada görüslerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, sunlari kaydetti:
"Küresel talepteki toparlanmanin hizlanma sinyalleri vermesiyle birlikte Türk imalatçilarinin ihracat ikliminde yaklasik bir yila yakin dönemin en belirgin iyilesmesi gerçeklesti. Avrupa’nin imalat sektöründe devam eden zayifliklara ragmen en büyük 10 ihracat pazarinin sekizinde üretim mart ayinda artis kaydetti. Bu gelismeler, firmalarin önümüzdeki aylarda üzerine insa edilebilecek saglam bir temel üzerinde ikinci çeyrege basladigina isaret ediyor."