Küresel piyasalarda gözler ECB'ye çevrildiMurat Aslan
ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) para politikasi kararlari ve Fed Baskani Jerome Powell'in toplanti sonrasi yaptigi açiklamalarla karisik bir seyir izlerken, bugün Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) faiz karari yatirimcilarin odagina yerlesti.
Fed, dün politika faizini beklentiler dogrultusunda 25 baz puan artirarak 16 yilin en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 araligina yükseltti. Geçen yilin mart ayindan bu yana 10. faiz artirimini gerçeklestiren Banka, faiz oranini toplam 500 baz puan yükseltmis oldu.
Bankadan yapilan açiklamada, ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte "ilimli bir büyüme" kaydettigine isaret edilerek is kazanimlarinin son aylarda güçlü oldugu, issizlik oraninin düsük kaldigi, enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettigi aktarildi.
"Yeterince kisitlayici bir durus elde etmek için bazi ek politika sikilasmasinin uygun olabileceginin öngörüldügüne" iliskin ifadenin açiklamadan çikarilmasi dikkati çekti.
Powell, faiz kararinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, faiz artirimlarinin durdurulup durdurulmayacaginin haziran toplantisinda ele alinacagini bildirdi.
Bankacilik sektöründeki son gelismelere deginen Powell, sektördeki kosullarin mart ayinin basindan bu yana büyük ölçüde iyilestigini, ABD bankacilik sisteminin saglam ve dirençli oldugunu söyledi. Powell, bankacilik sektöründeki kosullari izlemeye devam edeceklerini anlatti.
Powell, resesyon beklentilerine ilisin bir soruyu da Fed yetkililerinin genel olarak ilimli bir resesyon öngördügü seklinde cevapladi.
Söz konusu gelismelerin ardindan para piyasalarindaki fiyatlamalarda Banka'nin haziranda faiz artisini durduracagina kesin gözüyle bakilsa da, analistler, politika metninde ve Powell'in açiklamalarinda gelecek döneme iliskin mesajlarin net olmadigini, açiklanacak makroekonomik verilerdeki sinyallerin öneminin artigini bildirdi.
Analistler, para piyasalarinda Fed'in yil sonuna kadar 50 baz puan faiz indirimi yapabileceginin fiyatlandigini ancak, Powell'in dünkü toplantida konuya iliskin sorulara "Su anda faiz indirimini düsünemeyiz." seklinde cevap verdigini hatirlatti.
Dün açiklanan verilere göre, ABD'de özel sektör istihdami, nisanda 296 bin kisiyle piyasa beklentilerinin üzerinde artis kaydetti.
Ülkede Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat disi endeksi de nisanda aylik bazda 0,7 puan artisla 51,9'çikarak beklentileri asti.
Emtia fiyatlarinda da dün oynakligin arttigi görülürken, Brent petrolün varil fiyati yüzde 4,3 azalisla 71,9 dolarla 20 Aralik 2021'den bu yana en düsük kapanisi yapmasinin ardindan yeni günde yüzde 1,2 yükselisle 72,8 dolardan islem görüyor.
Altinin ons fiyati ise dün 2.065 dolarla tüm zamanlarin en yüksek kapanisini gerçeklestirmesinin ardindan su siralarda yüzde 1 azalisla 2.044 dolardan alici buluyor.
Söz konusu gelismelerle New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,7, Dow Jones endeksi yüzde 0,8 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,46 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise yükselisle basladi.
Avrupa'da pay piyasalari dün alis agirlikli bir seyir izlerken, bugün gözler ECB'nin para politikasi kararlari ile ECB Baskani Christine Lagarde'in toplanti sonrasi yapacagi açiklamalara çevrildi.
ECB'nin bugün 25 baz puan faiz artirmasina kesin gözüyle bakilirken, Banka'nin yil sonuna kadar toplamda 75 baz puan faiz artiracagi öngörülüyor.
Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,56, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 ve Italya'da MIB 30 endeksi 0,77 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne düsüsle basladi.
Asya'da üç günlük tatilin ardindan açilan Çin pay piyasalari güne yükselisle baslarken, Japonya'da piyasalar tatil nedeniyle kapali kalmaya devam ediyor.
Bugün Çin'de açiklanan imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,5'le beklentilerin altinda kalirken, sanayi üretiminde daralmanin basladigina isaret etti.
Analistler, Çin'de ekonomik aktiviteye iliskin endiselerin artmasiyla para ve maliye politikalarinin destekleyici yönde kullanilabilecegi beklentilerinin risk istahini artirdigini ifade etti.
Kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1 yükselirken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 deger kaybetti.
Yurt içinde dalgali bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 0,45 altinda 4.485,97 puandan tamamladi.
Dolar/TL, dün yatay seyirle 19,4770'ten kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,4780 seviyesinden islem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) Enflasyon Raporu, yurt disinda ise ECB'nin faiz karari ile Lagarde'in açiklamalarinin yani sira yogun veri gündeminin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.400 ve 4.350 seviyelerinin destek, 4.550 ve 4.650 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:
09.00 Almanya, mart ayi dis ticaret dengesi
10.30 Türkiye, TCMB'nin Enflasyon Raporu
10.55 Almanya, nisan ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI
11.00 Avro Bölgesi, nisan ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI
11.30 Ingiltere, nisan ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI
12.00 Avro Bölgesi, mart ayi ÜFE
14.30 Türkiye, reel efektif döviz kuru
14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri
15.15 Avro Bölgesi, ECB'nin faiz karari
15.30 ABD, mart ayi dis ticaret dengesi
15.30 ABD, haftalik issizlik maasi basvurulari
15.45 Avro Bölgesi, ECB Baskani Lagarde'in basin toplantisi