Kenya Devlet Baskani Ruto: "Yesil büyüme hem dünya hem Afrika için önemli bir ekonomik kaynak"Gülsüm Incekaya
ISTANBUL (AA) - Kenya'nin baskenti Nairobi'de düzenlenen Afrika Iklim Zirvesi'nin ikinci gününde, Kenya Devlet Baskani William Ruto, yesil büyümenin dünya ve Afrika için önemli bir ekonomik kaynak oldugunu belirterek, Afrika ülkelerinin, bu kaynaktan faydalanmasi gerektigini söyledi.
Yerel kaynaklara göre, Ruto, zirvenin ikinci gününde yaptigi konusmada, Afrika kitasinin karsi karsiya oldugu iklim sorununun çözümüne yönelik karbon vergisi alinmasini önerdi.
Kenya Devlet Baskani Ruto, karbon vergisi sisteminin uygulanmasinin sadece iklim degisikliginin azaltilmasi için degil, ayni zamanda özellikle "yesil enerji" sektöründe yeni ekonomik firsatlarin ortaya çikarilmasi için de çok önemli oldugunu vurguladi.
Ruto, "Özellikle yesil enerjiye yönelik bu yeni yatirim ve finansal firsatlari harekete geçirmek için ihtiyaç duydugumuz kaynaklarin kilidini açmak üzere, karbon vergisi hakkinda bir konusma yapmanin zamaninin geldigine inaniyoruz." dedi.
Günes enerjisi teknolojisi ithalatinda maliyetlerin yüksek olmasi nedeniyle üreticilerin bu alana yönelmelerinin zorlastigini kaydeden Ruto, vergilerin azaltilmasinin yesil enerjiye geçisi kolaylastiracagini belirtti.
Ruto "Yesil büyüme, hem dünya hem de Afrika için önemli bir ekonomik kaynak. Afrika ülkelerinin bu kaynaktan yararlanmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi
- "Zirvede finansmanin hizlandirilmasi yönünde yeterli ilerleme kaydedilmedi"
Tanzanya Cumhurbaskani Samia Suluhu Hassan da sosyal medya platformu X'de yaptigi paylasimda, iklim kriziyle mücadelede Afrika ülkelerinin çevrenin korunmasina önemli katkilarda bulundugunu belirtti.
Iklim krizi için finansal destegin önemini vurgulayan Hassan, Afrika'nin iklim kriziyle mücadelede kendi öz kaynaklarini kullanarak daha saglam durmasi gerektigini söyledi.
Birlesmis Milletler (BM) iklim danismani ve Botsvana'nin eski Ticaret Bakani Bogolo Kenewendo da iklim finansmaninin hizlandirilmasi yönünde zirvede yeterli bir ilerleme kaydedilmedigini dile getirdi.
- "Taahhüt edilen fon sembolik olmaktan öteye geçmedi"
Zirvede, Birlesik Arap Emirlikleri'nden (BAE) yatirimcilar, COP27 Zirvesi'nde baslatilan Afrika Karbon Piyasalari Inisiyatifi'nden (ACMI) 450 milyon dolarlik karbon kredisi satin almayi taahhüt etti.
Ingiliz Milletler Toplulugu Genel Sekreteri Patricia Scotland ve zirveye katilan birçok katilimci, "taahhüt edilen fonlarin sembolik olmaktan öteye geçmedigi" elestirisinde bulundu.
BM Afrika Ekonomi Komisyonu Genel Sekreteri Vera Songwe, zirve kapsaminda ikilim kriziyle mücadelede gerekli olan finansmanla ilgili bir rapor sundu.
Songwe, iklim finansmaninin 5 yil içinde üç katina, 60 milyar dolardan 180 milyar dolara çikarilmasi ve bunun için finansman yaratilmasi gerektigini kaydetti.