Kartal Dr. Lütfi Kirdar Sehir Hastanesi tüp bebek merkeziyle hizmet veriyor Elif Küçük
ISTANBUL (AA) - Kartal Dr. Lütfi Kirdar Sehir Hastanesinin Üremeye Yardimci Tedavi Merkezi'nde (Tüp Bebek Merkezi), kadin ve erkekteki kisirlik nedeni arastiriliyor, yumurtlama, asilama, tüp bebek, gonad hücreleri ve embriyo dondurma islemlerine yönelik hizmet veriliyor.
Hastaneden yapilan açiklamaya göre, Aralik 2022'de hizmete alinan Üremeye Yardimci Tedavi Merkezi'nde son teknolojik cihazlarla hizmet sunuluyor.
Merkezde, kadin ve erkekteki kisirlik nedenlerinin arastirilmasi amaciyla gerekli tanisal testler ve muayeneler, yumurtlama, asilama, tüp bebek, mikroenjeksiyon, testiküler sperm ekstraksiyonu (TESE/Mikro TESE), embriyo ve gonad hücreleri dondurma islemleri yapiliyor.
- "Belgeler tamamlandiginda tedavi protokolü baslatiliyor"
Açiklamada görüslerine yer verilen Kadin Hastaliklari ve Dogum Klinigi Uzmani Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Dr. Ögretim Üyesi Ali Yilmaz, merkezlerinde yumurtalik rezervi azalmis ya da fertilite koruyucu tedavi gereksinimi olan kisiler için alaninda uzman hekimlerce tetkikler yapilarak bir degerlendirme sürecinin baslatildigini belirtti.
Yilmaz, bu degerlendirme sonrasi kisilere özel tedavi seçenekleri hakkinda bilgilendirmeler yapildigini, ardindan güncel bilimsel veriler dogrultusunda en uygun tedavinin belirlendigini aktardi.
Üremeye yardimci ve fertilite koruyucu tedavilerde gerekli belgelerin tamamlanabilmesinin ve sürecin baslatilmasinin özellikle yogun çalisan kamu merkezlerinde uzayabildigini ifade eden Yilmaz, sunlari kaydetti:
"Merkezimizde belgeler tamamlanir tamamlanmaz tedavi protokolüne uygun zamanda baslanilmakta, ileri tarihlere randevu verilmemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu Saglik Uygulama Tebligi dogrultusunda saglik kurulu raporu çikarilmaya uygun olan hastalarimiz için saglik kurulu raporlari hizla çikarilip tedavileri baslanilmaktadir. Yanlis bilinenin aksine kamu hastanelerine bagli üremeye yardimci tedavi merkezlerinde sadece saglik kurulu raporu çikarilabilen hastalara hizmet verilmemektedir. Rapor çikarilmasi uygun olmayan hastalarimiz da yine saglik uygulama tebliginde belirtilen kurallar ve fiyatlandirma üzerinden hizmet alabilirler."
Yilmaz, özel ve kamu hastanelerinde üremeye yardimci tedavi protokollerinin farklilik göstermedigine deginerek, kamu hastanelerinin ekonomik açidan avantajli oldugunu vurguladi.
Merkezde, bu güne kadar asilama, tüp bebek tedavisi ya da yumurta dondurma amaciyla 223 hastaya dosya açildigini belirten Yilmaz, infertilite poliklinigine basvuru sayilarinin artmaya devam ettigini bildirdi.