Irak'ta manda yetistiriciligi elverissiz kosullara ragmen sürüyorHaydar Karaalp- Manda yetistiricisi Basim Abu Abbas:- "Irak'ta manda yetistiriciligi çok yorucu bir meslek"- 23 yasindaki Talib Abdullatif:- "Dünyaya gözlerimi açinca mandalari gördüm ve hayatimin önemli bir parçasi oldular. Günümün önemli bölümü mandalarla geçiyor"
BAGDAT (AA) - HAYDAR KARAALP - Irak'in baskenti Bagdat'in dogusunda nehir kiyisinda derme çatma evlerde yasayan aileler, geçimlerini manda yetistiriciligi yaparak sagliyor.
Bagdat’in dogusunda yer alan Fuzayliye bölgesinde, Diyala Nehri kiyisindaki derme çatma evlerde kötü çevre kosullarinda onlarca aile yasiyor. Çöp yiginlarinin basini alip gittigi bu bölge manda yetistiriciligiyle biliniyor.
Buradaki çocuklar erken yasta manda sagma ve gütme isini ögreniyor. Çocuklarin güttügü mandalarin yazin çesitli hastaliklara maruz kalma riski de bulunuyor.
Hükümet ve belediye ise tek gelir kaynagi manda yetistiriciligi olan bu aileleri kaçak olarak yaptiklari evlerini dagitmakla tehdit ediyor.
Onlarca mandasi bulunan 5 çocuk sahibi Basim Abu Abbas, manda yetistiriciliginin gelecegi hakkinda AA muhabirine açiklamalarda bulundu.
Belediyenin evlerini ve mandalar için olusturduklari yuvalari yikmaya çalistigini ifade eden Abu Abbas, manda yetistiriciliginin kötü çevre kosullari ve hükümet politikalarindan dolayi Irak'ta gittikçe azaldigini söyledi.
"Irak'ta manda yetistiriciligi çok yorucu bir meslek." diyen Basim Abu Abbas, söyle devam etti:
"Hükümet pesimizi birakmiyor. Tüccarlar arsalarimiza göz dikmis. Elverissiz kosullarda yapmaya çalistigimiz manda yetistiriciliginin hiçbir gelecegi kalmadi. Manda yetistiren çogu kisi bu isi birakmak zorunda kaldi."
Yazin özellikle küçük yastaki mandalarin hastaliga yakalanarak öldügünü aktaran Abu Abbas, "Manda suda kalmayi seven bir hayvan, suyun azalmasi da manda yetistiriciligini etkiliyor. Mandalarin sütünden elde ettigimiz gelirlerle geçiniyoruz." dedi.
- "Dünyaya gözlerimi açinca mandalari gördüm"
Manda yetistiriciligi yapan bir baska ailenin büyük oglu 23 yasindaki Talib Abdullatif, bu isi sürdürmek için okulu terk etmeyi göze almis.
Ilkokul mezunu Abdullatif, atalarindan devraldigi bu meslegi büyük sevkle yapiyor.
Her gün ortalama 4 saat uyuyabildigini söyleyen Irakli genç, ayni alanda yasadigi mandalarla özel bir iletisimi dili gelistirdigini belirtti.
Abdullatif, "Dünyaya gözlerimi açinca mandalari gördüm ve hayatimin önemli bir parçasi oldular. Günümün önemli bölümü mandalarla geçiyor. Hükümet izin vermedigi için göçebe hayati yasiyoruz. Nerede su varsa biz oradayiz. Mandalari günde sabah ve aksam olarak iki kez sagariz. Elde edilen sütü de satariz veya yogurt yapar satariz." diye konustu.
Irak'ta manda yetistiriciliginin geleceginin pek parlak olmadigini dile getiren Abdullatif, manda fiyatlarinin arttigini, yem konusunda da sikinti çektiklerini ifade etti.