Insansiz savas uçagi ANKA-3 ilk kez piste çikti, uçusa hazirlaniyorGöksel Yildirim- "Uçan kanat" yapisi sayesinde düsük radar görünürlügü, yüksek hiz, yüksek tasima kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3'ü ilk kez Anadolu Ajansi görüntüledi- TUSAS Insansiz Hava Araçlari Mühendislik Direktörü Bülent Korkem:- "Geldigimiz noktada uçak su anda taksi testlerine baslamis durumda. Bu süreç kisa süre içinde ilk uçusun gerçeklesmesine kadar devam edecek"- "Uçus tarihi çok yakin, mayis basinda, m
ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - "Uçan kanat" yapisi sayesinde düsük radar görünürlügü, yüksek hiz, yüksek tasima kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3 piste çikti, ilk uçus için gün sayiyor.
Türk Havacilik Uzay Sanayii (TUSAS) tesislerinde gelistirilen ve sirketin IHA ürün ailesinin 3'üncü üyesi olacak ANKA-3'ü ilk kez Anadolu Ajansi görüntüledi.
Insansiz Hava Araçlari Mühendislik Direktörü Bülent Korkem, AA muhabirine, ANKA-3'ün kuyruksuz bir konfigürasyon oldugunu ve bunun sagladigi farkli avantajlar bulundugunu söyledi.
Korkem, ANKA-3'ün tasarimdan kaynaklanan üstünlüklerine iliskin su bilgiyi verdi:
"Bunlardan biri ve en önemlisi radar görünürlügünün düsük olmasi. Çünkü uçagin yatay ve dikey kuyruklari olmadigi için görünürlük oldukça düsüyor. Bazi ekstra tedbirlerle bunu daha da artirmak, görünürlügü iyice düsürmek mümkün. Onun disinda bu konfigürasyonda sürükleme düsük. Daha fazla tasima hacmi ve kapasitesi olusturabiliyoruz. Dolayisiyla biz bu avantajlarin hepsini kullanmak istedik. Bayagi bir zaman planlamasi oldu. 1 sene kadar önce daha küçük, yine kuyruksuz bir hava aracini uçurarak altyapiyi olusturduk ve üzerine bu avantajlari kullanacagimiz böyle bir hava aracini gelistirmeye basladik. Gelistirme çalismalari Subat 2022'de basladi. Geldigimiz noktada uçak su anda taksi testlerine baslamis durumda. Bu süreç kisa süre içinde ilk uçusun gerçeklesmesine kadar devam edecek. Daha sonra isin sekli düserek üzerine görev sistemlerinin entegrasyonunun yapildigi ve gerçek kullanima hazirlandigi bir süreç baslayacak. Su anda ilk uçus, ilk hedef. Uçus tarihi çok yakin, mayis basinda, mayis ayinin ortasini geçmeden insallah uçuracagiz."
- Operasyon sahasindaki kabiliyetleri
ANKA-3'ün operasyonel kullanimina iliskin sorulari yanitlayan Bülent Korkem, uçagin üzerinde ciddi bir tasima kapasitesi bulundugunu, 44 bin fite kadar çikip, 40 bin fitte de görev yapabildigini bildirdi.
Uçagin 0,7 mach gibi yüksek süratlere ulasacagina isaret eden Korkem, su degerlendirmede bulundu:
"Radar görünürlügünün düsük olmasi bize uzun mesafelerde yüksek faydali yük kapasitesi ve yüksek hizlarda görev yapabilme yetenegi kazandiriyor. Dolayisiyla agir bir yük kapasitemiz var. Bunu üzerine takacagimiz diger elektronik sistemlerle, faydali yüklerle destekleyerek havadan yere, gerektiginde havadan havaya taarruz amaciyla kullanabiliriz. Yerdeki düsman sistemlerinin baskilanmasi için elektronik harp amaciyla kullanabiliriz. ANKA-3'ü Milli Muharip Uçak, HÜRJET, F-16 gibi insanli sistemlerle ortak operasyonlarda kullanabiliriz. Hem üzerindeki faydali yüklerle hem onlarin faydali yüklerini birbirleriyle ortak kullanabildikleri bir imkan var. Dolayisiyla bu uçagin kullanim alani çok genis diyebiliriz. Ilk uçusu kisa bir zamanda yaparsak yil sonuna kadar ya da önümüzdeki sene basinda ilk göreve hazirlik durumu olusacaktir diye düsünüyoruz."
- ANKA-3'ün silahlari
Korkem, ANKA-3'ün taarruz yetenegine iliskin soruya karsilik, uçakta birisi gövde alti merkez, ikisi dahili ve kanat altlarinda ikiser olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunacagini anlatti.
Silah istasyonlarinin degisik kapasiteleri bulunduguna dikkati çeken Korkem, sunlari kaydetti:
"Gövde içindeki dahili istasyonun yetenekleri çok büyük olacak. Yani orada ciddi bir hacmimiz var, bu konfigürasyonun getirdigi. Su ana kadar Türkiye'de gelistirilmis bütün mühimmatlari bu sistem içinde tasiyabilir durumdayiz. Dahili silah istasyonu Mark 83 sinifi silahlardan birer adet tasiyabiliyor ya da hacmine göre çok daha fazla sayida daha küçük mühimmat tasiyabiliriz. Kanat altindaki ilk büyük istasyonda SOM-J, yine Mark 83 sinifi silahlar tasinabiliyor. Daha altindakiler kesinlikle tasinabiliyor. Kanat disi istasyonlarda da nispeten küçük silahlar tasinabiliyor. Dolayisiyla yelpazemiz silah tasimak açisindan çok genis."
ANKA-3'ün gurur verici bir proje oldugunu vurgulayan Korkem, "Bizim açimizdan çok gurur verici bir proje. Teknolojinin sinirinda her türlü çalismayi gerçeklestirdik, yapmaya da devam ediyoruz. Insallah basarili bir ilk uçus ve devaminda yapacagimiz görev sistemleri entegrasyonuyla ülkemize iyi bir ürün kazandiracagiz." dedi.
- Süper Simsek geliyor
Korkem, ANKA-3'ün kanat altlarina konumlandirilan yüksek hizli hedef uçak Simsek'in yeni versiyonuna iliskin de bilgi verdi.
Ortaya çikan platformun "Simsek'in büyük abisi" gibi oldugunu ifade eden Korkem, yeni ürüne "Süper Simsek" ismini verdiklerini söyledi.
Korkem, Süper Simsek'in öncelikle hedef uçak olacagini, bunu sahte hedef ve taarruz amaçli mühimmatli versiyonlarinin izleyecegini dile getirdi.
Mühimmatli versiyonlarda farkli türde arayici basliklar kullanacaklarini aktaran Korkem, "Dolayisiyla Süper Simsek havadan yere, havadan havaya taarruz görevleri yapabilecek, üzerine kendi kapasitesi dahilinde elektronik harp sistemleri takilip yerdeki düsman sistemlerinin tespiti, bunlarin baskilanmasi gibi görevleri gerçeklestirebilecek. En son versiyonlarindan birinde seyir füzesine kadar ulasabilecek bir yelpazede bu hava aracini da kullanacagiz. 700 kilometrenin üzerinde menzil bekliyoruz." ifadelerini kullandi.