Prof. Dr. Coşkun: "Mikroplastikler insan vücudunda birikerek akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir"
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, "Hava yoluyla alınan mikroplastikler insan vücudunda birikerek akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir" dedi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, sentetik kıyafetlerdeki mikroplastik tehlikesine karşı uyarılarda bulundu. Coşkun, sentetik kıyafetlerdeki mikroplastiklerin akciğer kanseri riskini artırabildiğini belirtti. Mikroplastik adı verilen küçük plastik parçacıkların insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Coşkun, "Sentetik kıyafetler, içme suyu, plastikler, ambalajlar, plastik poşetler, araç lastikleri ve kadınların kullandığı kozmetik ürünler gibi günlük hayatımızda yer alan pek çok ürün mikroplastik içeriyor. Hava yoluyla alınan mikroplastikler insan vücudunda birikerek akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Viyana Tıp Üniversitesi’nde yeni yayınlanan bir araştırma birkaç gün önce Journal of Hazardous Materials dergisinde yayınlandı. Karin Schelch ve arkadaşları tarafından yayınlanan bu araştırmada, çevrede yaygın olarak bulunan polistiren mikro ve nanoplastiklerin sağlıklı akciğer hücrelerinde kansere benzer değişimlere yol açabileceğini ortaya konuldu. Bu çalışmada laboratuvar ortamında sağlıklı insan akciğer hücreleri nanoplastiklere maruz bırakıldığında hücrelerde DNA hasarı, oksidatif stres ve tümör oluşumuna katkıda bulunan sinyal yollarının aktif hale geldiği gözlemlendi. Bu biyolojik tepkiler, hücrelerin normal yapısının bozulduğunu ve zamanla kansere dönüşebileceğini işaret ediyor" diye konuştu.
"Mikroplastiklere karşı toplumsal ve bireysel düzeyde acil bir önlem alınması gerekiyor"
Akciğer kanserine neden olan mikroplastiklerin hava yoluyla insan vücuduna girdiğini belirten Coşkun, "Bu yolla aldığımız plastikler en çok sentetik kıyafetler, halı, perde, yastık gibi ürünlerin liflerinden oluşuyor. Havada asılı kalan bu lifler solunarak akciğere ulaşıyor ve kanser gibi ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlıyor. Mikroplastikler insan vücuduna başka nelerden geçiyor diye bakacak olursak; başta içme suyu ve pet şişeler olmak üzere denizlerimiz artık kirli olduğu için deniz tuzu, işlenmiş paketli gıdalar, kozmetik malzemeler, evlerde kullanılan plastik mutfak malzemeleri ki bunların ısı ile temasında gıdaya daha çok geçiş olduğunu biliyoruz, bu ürünleri sayabiliriz. Daha önce mikroplastiklerle yapılan çalışmalarla beraber değerlendirildiğinde bu çalışma bulgularının mikroplastiklere karşı toplumsal ve bireysel düzeyde acil bir önlem alınması gerekiyor diyebiliriz. Özellikle sentetik yerine pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi, tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, plastik içme sularının cam şişelerle değiştirilmesi, hava kalitesinin artırılması ve plastik atıkların kontrol altına alınması gibi tedbirler alınabilir" ifadelerini kullandı.