Konya’nın kalbi Meram’da kentsel dönüşüm ile yeni bir nefes yeni bir soluk
Tarihte binlerce yıllık geçmişe sahip Konya’da kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız devam ediyor. Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşümlerinden biri Konya’nın merkezi Meram’da geçmişin zarafeti geleceğin vizyonu ile Suriçi’nde hayat bulurken, yatay mimarinin en güzel örnekleri ile şehre yeni bir soluk getiriliyor.
Konya’nın merkez Meram ilçesindeki Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi ile şehrin farklı noktalarındaki tescilli yapılar Hasankeyf’te uygulanan taşıma yöntemine benzer yöntem ile Suriçi’ne taşınarak yeniden hayat buldu. Aslına uygun olarak yeniden inşa edilen tescilli tarihi yapılar artık Konya turizmine kazandırılarak otel ve gastronomi merkezi olarak hizmet verecek. Yapımı tamamlanan bu tarihi ve tescilli yapıların açılışı Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve şehir protokolünün katılımı ile gerçekleştirildi.
Meram Belediyesi, Türkiye’nin en büyük ikinci tescilli yapı taşıma projesiyle hayata geçirilen tarihi konaklardaki aslına uygun dönüşüm ile sadece taş duvarları değil, tarihin ruhunu da geleceğe taşıyor. Meram Belediyesinin dev projesi Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yeniden inşa edilen tescilli yapılar artık ‘Sırçalı Hotel’ adıyla Konya’ya, Konya turizmine ve Türkiye’ye hizmet verecek. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi, sadece betonun değil, vizyonun, estetiğin ve geçmişe duyulan vefanın da bir ifadesi ve Konya’nın hafızasıyla barışmış, geleceğine güvenle bakan yeni çehresi olurken, 4 milyar TL’nin üstündeki maliyetiyle Meram ve Konya tarihinin en büyük ve vizyon projesi olan çalışma, 6 ayrı etaptan oluşuyor. Bu etaplardan ikisi tamamlandı, üçüncüsü de hizmete başlamak için gün sayıyor. Tamamlanan etaplar arasında yer alan Suriçi Çarşısı İkinci Etapta onlarca yeni dükkan ve ofisiyle ticari hayat yeniden canlanırken, tamamlanan bir diğer etap olan Tescilli Ada Etabı’nda yer alan tarihi tescilli binalar da Meram Belediyesi tarafından yeni fonksiyon yüklenerek Sırçalı Hotel olarak hizmet vermeye başladı.
Roma’dan Selçuklu’ya, Osmanlı’dan günümüze uzanan izler
Şükran Kentsel Dönüşüm Projesinin en önemli kısımlarından biri de arkeolojik zenginlik olurken, alanın farklı bölgelerinde yapılan kazılarda, Roma döneminden kalma yapılar, Selçuklu Dönemi’ne ait seramik fırınları ve Osmanlı’dan izler ortaya çıkarıldı. Bir açık hava müzesi niteliğindeki bölgede kazılarda ortaya çıkan mozaikler, yollar, hamam kalıntıları ve Bizans ve Roma dönemine ait izler, bu toprakların taşıdığı çok katmanlı kültürün somut göstergeleri olarak kayıtlara geçti. Özellikle Iconium Antik Kenti’ne ait ilk zemin mozaiklerinin Şükran’da ortaya çıkmış olması, bölgenin arkeolojik değerini daha da artırdı.
Sırçalı sadece bir otel değil, bir kültür ve hafıza mekanı
Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, bölgede yer alan ancak zamanla yıkılmış tarihi tescilli binalar, Meram Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Türkiye’nin Hasankeyf’ten sonra ikinci büyük tescilli bina taşıma işine konu olan yapılara yeni bir konsept yüklendi ve tarihi yapılar şehre hotel olarak hizmet vermeye başladı. ‘Sırçalı Hotel’ ismini taşıyan bu yeni turizm destinasyonu, 21 odası ve 50 kişilik kapasitesiyle misafirlerini tarihi Konya’nın tam kalbinde ağırlamaya başladı. Otelin içinde yer aldığı ‘Tescilli Ada’ Etabı, geçmişin izleriyle bugünün mimarisini bir araya getirerek ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim yaşatıyor.
"Geçmişin ihtişamını bugünün vizyonuyla buluşturduk"
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, 165 bin metrekarelik alanda hayata geçirilen Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, sadece fiziki yapıları değil; Konya’nın kültürel, sosyal ve tarihî dokusunu da dönüştürdüğünü ifade etti. Şükran Projesinin yüzde 60’ının tamamlandığını belirten ve kalan etapların da ilerleyen süreçte şehre kazandırılacağını kaydeden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, burada dört kat yapılabilecekken iki katla yetindiklerini belirtti. Başkan Kavuş, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerinde ısrarla durduğu yatay mimariyi benimsedik, tescilli yapıları koruduk, tarihe saygıyı esas aldık" diye konuştu. Başkan Kavuş, bu proje kapsamında yapımı tamamlanan Tescilli Ada Etabı’nda yer alan binaların bundan sonra şehre gelen misafirlere konaklama hizmeti vereceğini ifade etti.
Altay: "Konya’nın tarihini yeniden ayağa kaldırıyoruz"
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, projenin sadece bir otel değil, tarihî bir atılım olduğunu belirterek, "Konya’nın kalbindeyiz. Bu alan, Türkiye’nin ikinci en büyük tescilli yapı taşıma operasyonuna sahne oldu. Burada sadece bir otel değil, geçmişin izlerini barındıran bir kültür adası doğdu. Larende Kentsel Dönüşümü, Darülmülk Projesi ve dış sur kazılarıyla birlikte düşündüğümüzde, Konya’da adeta tarihini yeniden yazılıyor" dedi. Altay, projeye katkı sunan herkese teşekkür ederken, "Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi ve bu proje çerçevesindeki Sırçalı Hotel, Konya’ya atılmış tarihi bir imzadır. Bu imzayı geleceğe taşıyan herkesle gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.