Güney Kore, Fukusima'dan salinan suya dair "kirli su" terimini degistirmeyi degerlendiriyorNuri Aydin- Okyanus ve Balikçilik Bakanligi, Fukusima nükleer santralinden atik su tahliyesine iliskin güvenlik endiseleri nedeniyle tuz sahalarinda radyasyon testleri baslatti
ANKARA (AA) - Güney Kore Basbakani Han Duck-soo, Japonya'nin, 2011'deki depremin ardindan meydana gelen tsunamide zarar gören Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'nden bosaltilmaya baslanan radyoaktif atik suyu ifade etmek için kullanilan "kirli su" terimini degistirmeyi düsüneceklerini belirtti.
Yonhap'in haberine göre, Han, parlamentoda bir soru önergesi üzerine, Fukusima'dan salinan suya iliskin elestirilere cevap verdi.
Güney Kore'de Japonya'nin okyanusa saldigi suyun deniz ürünleri ve insan sagligi üzerinde olumsuz etkileri olabilecegi endiseleri sürerken Basbakan Han, söz konusu suya dair "Salinan su kirli su degil, bilimsel standartlara göre aritilmis kirli sudur." dedi.
Han, tabirin Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi tarafindan onaylanan "özel aritma sistemi ALPS araciligiyla aritilmis kirli su" olarak adlandirmanin bilimsel olarak daha dogru olacagini sözlerine ekledi.
Güney Kore Hükûmeti, Fukusima'daki su tahliyesine iliskin "kirli su" terimini kullanirken Japonya ise bunu "aritilmis su" olarak adlandiriyor.
Güney Kore'de Ulusal Su Ürünleri Kooperatifleri Federasyonu baskani ise deniz ürünleri tüketimini tesvik etmek için "aritilmis su" teriminin kullanilmasini savunurken suyun bilimsel olarak kanitlanmis aritma süreçlerinden geçmesine karsin "kirli su" teriminin kamuoyunda olumsuz tepkiye neden oldugunu savundu.
- Ülke genelindeki tuz sahalarinda radyasyon testleri yapiliyor
Güney Kore Okyanus ve Balikçilik Bakanligi, Fukusima nükleer santralinden atik su tahliyesine iliskin güvenlik endiseleri nedeniyle ülke genelindeki tuz sahalarinda radyasyon testleri baslattigini duyurdu.
Okyanus ve Balikçilik BakanYardimcisi Park Sung-hoon, tuz çiftlikleri üzerindeki testlerin bu yilki tuz üretiminin sona erdigi ekime kadar tamamlayacaklarini isaret ederek "Daha sonra hükûmet, güvenlik sorunlarini ortadan kaldirmak için kasimdan itibaren paketlenmis tuz üzerinde radyasyon kontrolleri gerçeklestirecek." dedi.
Park, ayrica, su ana kadar hükumetin 86 tuz çiftliginden 109 örnegi kontrol ettigini ve hepsinin güvenlik standartlarini karsiladigini sözlerine ekledi.
- Japonya, radyoaktif atik suyun insan sagligi ve çevre için zararli olmadigini savunuyor
Japonya'da 2011'deki depremin ardindan meydana gelen tsunamide zarar gören Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atik suyun okyanusa bosaltmasina 24 Agustos'ta baslandigi bildirilmisti.
Santralden Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atik suyun bosaltilmasi planlaniyor.
Japonya, elestirilere karsi, okyanusa tahliye edilen atik suyun temiz suyla seyreltildigini, böylece sudaki radyoaktif materyal miktarinin insan sagligi ve çevre için zararli kabul edilen oranlarin 40'ta 1'i kadar altinda oldugunu savunuyor.
Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi, santralde yaptigi incelemelerin ardindan 4 Temmuz'da yayimladigi raporda, Japonya'nin atik suyun tahliyesi planinin güvenlik standartlariyla uyumlu oldugunu bildirmisti.
Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklügündeki depremin yol açtigi tsunami, Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara sebep olmus, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmisti.