Gazi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Pampal'dan Savrun Fayi degerlendirmesi:Izzet Mazi,Gamze Nur Sari- "Savrun Fayi'nin kirilmasi o kadar kolay degil. Kabuk yapisi itibariyla, bölgedeki formasyonlarin özellikleri nedeniyle abartildigi gibi 7 üzeri deprem üretme potansiyeli oldugunu düsünmüyorum"- "Insallah daha net veriler elde ederiz, ipuçlari buluruz ve onlara 'Tamam fay kirilmis, bitmis bundan sonra büyük deprem yok.' diyebiliriz. Bunun umudu içindeyiz"
KAHRAMANMARAS (AA) - IZZET MAZI/GAMZE NUR SARI - Gazi Üniversitesi Insaat Mühendisligi Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Savrun Fayi'nin abartildigi gibi 7 üzeri deprem üretme potansiyeli oldugunu düsünmedigini ancak bu konuda eldeki verilerin net konusabilmek için yeterli olmadigini belirtti.
Gazi Üniversitesi Deprem Arastirma Merkezinin de kurucu baskani olan Prof. Dr. Süleyman Pampal ve ekibi, Göksun ve Andirin ilçelerinden geçen Savrun Fayi ve bilesenleri sayilabilecek fay hatlarinda inceleme yürütüyor.
Pampal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Dogansehir, Nurhak, Ekinözü ve Göksun'dan güneye dogru devam eden Çardak Fayi'nin kirilmasi ile meydana gelen 7,6 büyüklügündeki depremin çok yikici bir etkide bulundugunu belirterek, bahse konu fayin Savrun Fayi'ni yeniden gündeme getirdigini söyledi.
Bu çerçevede ikinci depremi üreten fayin kuzeyine dogru Malatya civari ve güneye dogru da Savrun bölgesinde kirilma ihtimali üzerinde birtakim spekülasyonlarin yapildigini anlatan Pampal, söyle konustu:
"Bu dogal bir sey çünkü bu tür büyük depremlerden sonra depremi üreten fayin iki ucunda stres transferi olusur ve iki ucun yirtilmasi, kirilmasi kolaylasir. En kisa zamanda kirilmasi varsayilabilir. O çerçevede bu konuyla ilgili arkadaslarimiz birtakim görüsler öne sürdüler. Bizim de birtakim görüslerimiz var çünkü biz bu bölgede uzun yillar çalismalar yaptik. Savrun Fayi'ni, özelliklerini, boyunu, yasini biliyoruz. Bu depremde kirilma ihtimalinin ne kadar oldugunu tahmin edebiliyoruz ama bu Ankara'dan 'ne zaman kirilir, kaç büyüklügünde deprem yaratir.' demekle çözülecek bir problem degil. O çerçevede buraya geldik."
Çalismalar kapsaminda bölgedeki irili ufakli faylari, tipik yerleri, zarar gören yapilari gezdiklerini, Nurhak ve Ekinözü'nden baslayan Göksun'a kadar uzanan Çardak Fayi'nin nasil kirildigini izlediklerini belirten Pampal, çalismalar sonucunda insanlara net bilgiler verebilmeyi umut ettiklerini dile getirdi.
Özellikle Savrun Fayi ile bilesenleri sayilabilecek faylari incelediklerini ifade eden Pampal, söyle konustu:
"Göksun'da 6'lik artçi oldu, güney ve batisinda artçi aktivitesi son derecede yogun. Yogunlasma var. Bu artçilar Göksun, Andirin, Kadirli ve Adana'da insanlari ürkütüyor, maalesef evlerine girmekte zorlanmalarina yol açiyor. O nedenle bu çalismayi bir an önce yapalim ve fayin nereye kadar kirildigini ortaya çikaralim ondan sonra net bilgilerle daha rahat yorum yapabiliriz diye geldik."
- "6-7 metrelik yatay, 2 metrenin üzerinde de düsey atimlar ölçtük"
Prof. Dr. Pampal, çalismalarin tüm hiziyla devam ettigini ancak bazi alanlarda yagislarin etkisiyle faylari takip etmekte zorlandiklarini bildirdi.
Tüm zorluklara ragmen belli bir yol katettiklerini belirten Pampal, söyle dedi:
"Göksun'un kirsal Arslanbey Çiftligi Mahallesi'nden Andirin ilçesi sinirlarina kadarki fayin bir bölümünün kirildigini varsayabiliriz. Çardak Fayi'nin Savrun Fayi ile birlestigi kesim. Buralari izlemeye çalisiyoruz su anda. Daha 2-3 gün burada çalismalar yapacagiz. Ondan sonra da bilgilerimizi netlestirip açiklamalarimizi yapacagiz. Belirledigimiz birkaç yere gittik 6-7 metrelik yatay, 2 metrenin üzerinde de düsey atimlar ölçtük. Bütün bu çalismalarimizin sonucunda toplayacagimiz bilgiler bize bu fayin nereden nereye kadar kirildigini, kirilmamis kismin ne kadar oldugunu, kirilma ihtimali ve kirilirsa kaç büyüklügünde deprem ihtimalini yorumlamamiza, açiklamamiza yardimci olacak çalismalardir."
Pampal, vatandaslarin endiselerini gidermek için çabaladiklarini ifade ederek, "Insallah daha net veriler elde ederiz, ipuçlari buluruz ve onlara, 'Tamam fay kirilmis, bitmis, bundan sonra büyük deprem yok.' diyebiliriz. Bunun umudu içindeyiz ama su anda net bir cevap vermemiz mümkün degil ama çok karamsar, kötümser olmadigimi söyleyebilirim. Zaten Savrun Fayi'nin kirilmasi o kadar kolay degil. Kabuk yapisi itibariyla, bölgedeki formasyonlarin özellikleri nedeniyle öyle abartildigi gibi 7 üzeri deprem üretme potansiyeli oldugunu düsünmüyorum ama bunu söylemek için de erken henüz." degerlendirmesinde bulundu.