Fransa'da parlamenterlerden emeklilik reformunun "en tartismali maddesine" onayEsra Taskin
PARIS (AA) - Fransa'da senatör ve milletvekillerinden olusan Karma Komisyon, ülke genelinde kitlesel grev ve protestolara neden olan emeklilik reformunun, "emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi öngören" en tartismali maddesini kabul etti.
Fransiz basinindaki haberlere göre, 7 senatör ve 7 milletvekilinden olusan Karma Komisyonu, tartismali emeklilik reformunu görüsmeye basladi.
Komisyon, tasarinin, emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi öngören ve milyonlarca kisinin greve gitmesine, gösteriler düzenlemesine yol açan 7. maddesini kabul etti.
Müzakerelerin kamuoyuna kapali sekilde gerçeklesmesi dikkati çekti.
Komisyonun üyelerinden Boyun Egmeyen Fransa (LFI) milletvekili Mathilde Panot, Twitter'dan, söz konusu maddenin kabul edilmesine tepki göstererek "utanç" ifadesini kullandi.
- Tartismali emeklilik reformu için kritik hafta
Fransa Basbakani Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasinda yer alan emeklilik reformunun hayata geçirilecegini açiklamisti.
Emeklilik yasinin 62 oldugu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yasinin kademeli olarak her yil 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çikarilacagini ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil prim ödeme sarti getirilecegini söylemisti.
Tartismali reforma karsi ülke çapinda 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi.
Reformun, "emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi öngören" en tartismali maddesini 9 Mart'ta onaylayan Senato, 12 Mart'ta reformun diger maddelerini kabul etmisti.
Karma Komisyonda bugün görüsülen reforma iliskin tasari, bir daha Senato'da oylamaya sunulacak, ardindan nihai oylama için Ulusal Meclise gönderilecek.
Meclis'te salt çogunlugu bulunmayan iktidar kanadi, son günlerde özellikle merkez sag Cumhuriyetçiler (LR) Partisi milletvekillerini, reformlarini desteklemesi için ikna etmeye çalisiyor.