GÜNCELLEME - Amasra'da maden ocagindaki patlamaya iliskin dava sürüyorEmre Ayvaz- Tutuklu sanik Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca: - "Benim hiçbir bilgim yok. Meclis ve bilirkisi raporunu okudum. Isçi arkadaslarimizin hiçbir kabahati yoktur, bunu yüreklilikle söylüyorum. Mühendis arkadaslarimizin 'var' diyemeyiz, herkes hata yapabilir. Sistemde sikinti var" - Tutuklu sanik basmühendis Mehmet Tural: - "Olay günü vardiya mühendisi beni aradi; iki elektrik arizasi oldugunu söyledi. Ikinci bir
BARTIN (AA) - Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocaginda 14 Ekim 2022'de 43 isçinin hayatini kaybettigi, 9 isçinin yaralandigi patlamaya iliskin 8'i tutuklu 23 sanigin yargilanmasina devam ediliyor.
Bartin Agir Ceza Mahkemesince Bartin Adliyesi'nde özel olarak olusturulan salonda görülen durusmaya, tutuklu ve tutuksuz saniklar, müstekiler, patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlari ile taraf avukatlari katildi.
Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince genis güvenlik önlemi alindi.
Durusma baslamadan söz alan HDP Izmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, davaya müdahillik talebinde bulundu.
Bazi müstekilerin avukati da "Zonguldak Barosuna kayitli avukat Çagla Dursun dün sehit ailelerine karsi, 'Siz zaten basiniza gelenleri hak etmissiniz.' dedi. Bu durumun zapta geçirilmesini ve avukat hanimin sehit yakinlarindan özür dilemesini istiyoruz." dedi.
Davanin 3 gündür süren durusmasinin bugünkü bölümü, tutuklu sanik basmühendis Mehmet Tural'in savunmasinin alinmasiyla basladi.
Tural, savunmasinda üretimden sorumlu basmühendis olarak görev yaptigini söyledi.
Yer altinda ve üstünde islerinin bulundugunu belirten Tural, "Olay günü sabah tertipleri yaptiktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligindan gelen iki mühendisle ilgilendim. Bu süre içerisinde yer alti is yerlerinde tarafima olumsuzluk iletilmemistir. Bana olumsuzluk olmadigi, gaz degerlerinin normal oldugu, -350 kodundaki pervanelerden birinin bileziklerinde problem oldugu ve çözülecegi söylendi." ifadesini kullandi.
Tural, olay günü görevini tamamlayip mesaisini bitirdikten sonra vardiya mühendisine devrettigini dile getirerek, "Patlama oldugu esnada evdeydim. Müesseseye gidip acil durum eylem plani çerçevesinde ilk ocaga inenlerdenim. 15 saat kurtarma çalismalarinda bulundum." diye konustu.
Kendisine isnat edilen kusurlari kabul etmeyen Tural, "kesifli olarak yapildigi denilen bilirkisi raporunun kesif yapilmadan gerçeklestirildigini, olayin oldugu yere inilemedigini, dijital verilerden rapor çikarildigini" savundu.
Tural, "Ikinci patlamanin duyulmadigi söyleniyor. Ilk patlamadan sonra kömür tozu patlamasi oldugunu düsünmüyorum. Vantüpler patlamadan sonra alevleri tasimis olabilir. Kiyafetler inceleme için TÜBITAK'a gönderilmis ama bence bu vantüplerin de gönderilmesi gerekiyordu." degerlendirmesinde bulundu.
Egitimle ilgili kendisine kusur atfedildigini aktaran Tural, "Egitim eksiklikleri sahsimi hiç ilgilendirmemektedir. Patlamadan 10 gün önceki denetimlerde havalandirma, tozla mücadele, is güvenligi egitimleri konusunda kusur bulunmamistir." ifadelerini kullandi.
Savunmasinin ardindan çapraz sorgusuna geçilen Tural, taraf avukatlarinin sorularini yanitlayarak, "Olay günü vardiya mühendisi beni aradi; iki elektrik arizasi oldugunu söyledi. Ikinci bir patlamanin oldugunu gösteren emare yok. Bu yer altinda arastirma yapildiktan sonra belli olur." seklinde konustu.
Tural, gaz seviyesinin yükseldigi anlarda üretimi kimlerin durduracagina iliskin soruya, "Gaz seviyesi 2.00'i geçtigi an herkes üretimi durdurabilir." dedi.
Tas tozu uygulamasi konusundaki soruya Tural, "Tas tozu uygulamasinin planlamasi olmaz. Yönetmelik geregi üretilen kömüre göre tas tozu serilir. Tas tozunun hangi bölümde ne kadar uygulanacagini is güvenligi belirler." cevabini verdi.
Tural, "Üretim baskisi var miydi ve hafta sonu çalisma olur muydu?" sorusunu, "Üretim baskisi yoktu. Hafta sonu emniyet nezaretçileri çalisirdi, tas tozu uygulamasi yapilirdi. Hafta sonu üretim olmazdi." seklinde yanitladi.
"Isçilerden ocakta isçi yetersizligi nedeniyle üretimin azalmasi yönünde talep geldi mi?" sorusu sorulan Tural, içi sayisina göre üretim yapildigini söyledi.
- "Olay aninda görevde degildim"
Tutuklu sanik Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca da 6 aydir haksiz yere tutuklu oldugunu öne sürdü.
Atmaca, 2018'de Amasra'da göreve basladigini belirterek, "Pandemi baslayinca yüksek tansiyon hastasi oldugumdan idari izinliydim. Daha sonra bana bagli olan birimler benden alinarak müessese müdürüne baglandi. Müessese müdürü benim bütün imza yetkilerimi almistir." diye konustu.
Bilirkisiye sunulan müessese semasinin gerçeklige aykiri oldugunu iddia eden Atmaca, "Olay aninda görevde degildim, görev hiyerarsisi içerisinde olmadigim ifadelerden açikça görülmektedir. Ben odamda oturuyorum, 'Disari çikma.' deniliyor. Müessese Müdürü göreve basladigim anda hiçbir toplantiya çagirmamistir, hiçbir sube müdürüyle tanistirmamistir." ifadelerini kullandi.
Atmaca, göreve basladigi 2018'den beri müessesede yaptiklari çalismalari anlatti.
Mahkeme Baskaninin "Sana göre bu olay nasil oldu?" sorusuna, Atmaca, su yaniti verdi:
"Benim hiçbir bilgim yok. Meclis ve bilirkisi raporunu okudum. Isçi arkadaslarimizin hiçbir kabahati yoktur, bunu yüreklilikle söylüyorum. Mühendis arkadaslarimizin 'var' diyemeyiz, herkes hata yapabilir. Sistemde sikinti var. Tecrübe ve liyakat sikintisi vardir. Yanlis atamalar vardir, su andaki iki kisi hariç hiçbirine ben sicil amirligi yapmadim. Benden sonra 2 sene daha çalistilar."
Atmaca, imza yetkilerinin alindigindan beri hiçbir çalismadan haberinin olmadigini ileri sürerek, "Benden sonraki çalismalar müessese müdürünün takdiridir. Ona soracaksiniz. Kömür tozu patlamasina ben de inanmiyorum. Patlama olabilir, grizu yangini olabilir. Isçilerimizi hayattan koparan bir durum var, bu kesin. Isçilerimizin ihmallerinden dolayi bir patlama yok. TTK ilgilileri neden burada degiller? TTK'nin aldigi malzemelerle ilgili Cihat Özdemir'in, Salih Atmaca'nin hiçbir kusuru yoktur." savunmasini yapti.
Zonguldak Barosu Baskani Türker Kapkaç ve Izmir Barosu Baskani Sefa Yilmaz, davaya katilma talebinde bulundu.
Verilen aranin ardindan saniklarin savunmalarinin alinmasina devam edilecek.
- Süreç
Bartin'in Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocaginda 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 siralarinda meydana gelen patlamada 41 isçi hayatini kaybetmis, 11 isçi yaralanmisti. Bir isçi sevk edildigi hastanede 4 Kasim 2022'de, bir isçi de patlamadan 173 gün sonra yasamini yitirmisti.
Amasra Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma kapsaminda aralarinda TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulundugu 24 süpheli gözaltina alinmisti.
Süphelilerden TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu ve Basmühendis Mehmet Tural ile kartiyelerden (birkaç üretim ünitesinden olusan ocak) sorumlu maden mühendisleri Levent Aydin ve Ibrahim Hakan Menges ile emniyet mühendisi Sahan Kahraman "bilinçli taksirle birden fazla insanin ölümüne ve yaralanmasina neden olmak" suçundan tutuklanmis; 4 süpheliye adli kontrol hükümleri uygulanmis, süphelilerden 3'ü çikarildiklari hakimlikçe, 9'u savcilik sorgularinin ardindan serbest birakilmisti. Bu süpheliler arasinda yer alan bir kisi hakkinda da sorusturma sürecinde "takipsizlik" karari verilmisti.
Iddianamede, tutuklu saniklar Özdemir, Ekmekci, Soylu ve Tural hakkinda 42 kez "olasi kastla öldürme" suçundan toplam 840 yildan 1050 yila kadar, 4 kez "olasi kastla yaralama" suçundan da toplam 4 yil 16 aydan 12 yila kadar hapis cezasi talep ediliyor.
Bu 4 sanigin iki suçtan toplam 844 yil 16 aydan 1062'ser yila kadar hapsi istenen iddianamede, diger 4'ü tutuklu 19 sanigin ise "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 2 yil 8 aydan 22 yil 6'sar aya kadar hapsi isteniyor.