"10. Uluslararasi Iletisim Günleri" Üsküdar Üniversitesi'nde basladiGökhan Yildiz- Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan: - "Toplumlarda Orta Çag'dan beri korku kültürü hakim. Kapitalist sistemde korku unsuru teknoloji oldu. Teknolojiyle birlikte özgürlesme ve rekabet artti ama insanin içindeki hakimiyet duygusu devam ediyor"
ISTANBUL (AA) - Bu yil 10. kez düzenlenen Uluslararasi Iletisim Günleri, Üsküdar Üniversitesi ev sahipligi ve organizasyonuyla basladi.
Üsküdar Üniversitesi'nden yapilan açiklamaya göre, "Dijital Kapitalizm" ve "Iletisim" ana temasi kapsaminda 3 gün sürecek sempozyum boyunca yüz yüze ve online olmak üzere toplam 56 oturum gerçeklestirilecek.
Açiklamada görüslerine yer verilen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, salgin sürecinde bile aksamadan devam eden sempozyumun 10'uncusunu gerçeklestirmekten mutluluk duyduklarini belirterek, sunlari kaydetti:
"Her yil toplumun ve bilimin ihtiyacini gözeterek konu belirliyoruz. Toplumlarda Orta Çag'dan beri korku kültürü hakim. Kapitalist sistemde korku unsuru teknoloji oldu. Teknolojiyle birlikte özgürlesme ve rekabet artti ama insanin içindeki hakimiyet duygusu devam ediyor. Hitler bile elindeki teknolojiyi çok güzel kullaniyor, müthis eserler ortaya çikariyor ama bunu kendi hakimiyet duygusunu tatmin etmek için kullaniyor. Korkuyla hakimiyet kurmaya çalisiyor ama tarihte hiçbir diktatör kendi kazandigini yememistir. Tarihte hep özgürlük mücadelesi öne çikti. Emperyalizm ve antiemperyalizm mücadelesi devam edecektir ve bunun yeni versiyonu dijitallesmedir. Teknolojinin kendisi tarafsizdir. Teknoloji ve yapay zekayi iyiye ya da kötüye kullanmak bizim elimizdedir. Gençler dijital dünyanin yerlisi, biz göçmeni, siginmacisiyiz. Bu nedenle onlara çok is düsüyor."
Tarhan, teknolojinin tarafsiz olduguna isaret ederek, kullanim amacina göre iyiye veya kötüye hizmet edecegini bildirdi.
2018'de Davos'ta "Yeni Tanri yapay zeka mi?" konusunun tartisildigini aktaran Tarhan, "'Dijital diktatörlüge mi gidiyoruz? Biz özgür son nesil miyiz?' gibi konular gündeme geldi. Demek ki köle efendi anlayisinin yeni versiyonu dijitallesmeyi kullanmakta. Teknoloji kullanirken teknolojinin nesnesi mi, öznesi mi olacagiz? Yapay zekayi kullanabilirsek, yeni teknolojiler üretebilirsek nesnesi degil öznesi olabiliriz." ifadelerini kullandi.
Tarhan, geleneksel olarak düzenledikleri Bilim Fikir Festivali'nde 2013 yilindan itibaren yapay zekayi gündemlerini aldiklarini animsatarak, "Dünya Saglik Örgütü’nün yaslanma için söyle bir tarifi var; ne zaman bir kimse ögrenmeyi birakirsa, konfor alani disina çikmamaya baslarsa, kendini sorgulamazsa, merak ve hayret duygusunu kullanmazsa o kisi yaslanmaya baslamistir. O nedenle ögrenme hayat boyu devam etmelidir." degerlendirmesinde bulundu.
- "Kapitalist sistemin getirdikleri ve yapisi içerisinde ne yazik ki insan ürettikçe kölelestiriliyor"
Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Süleyman Irvan da hayatin büyük bölümünün dijital mecralarda geçirildigine isaret ederek, "Derslerimizi dijital mecralardan yapiyoruz. Hatta bu sempozyumun bir kismi da dijital olarak gerçeklestirilecek." bilgisini verdi.
Irvan, 10 yildir düzenlenen Uluslararasi Iletisim Günleri sempozyumlarinda dijitallesmeye farkli açilardan bakilarak, sempozyumlarin döneme uygun temalarla basliklandirildigini ve burada her yil çok önemli bildiriler yayimlandigini belirtti.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör ise bu yil 10’uncusu düzenlenen sempozyumun tüm Türkiye’ye mal olduguna isaret ederek, su ifadeleri kullandi:
"Uluslararasi konuklarimizla da tüm dünyaya mal olmasi için gayretlerimiz devam ediyor. Önemli olan insanligin bütün bu süreçlerin öznesi olurken kendisini nesnelestirmemesi. Insan ürettikçe özgürdür. Ancak kapitalist sistemin getirdikleri ve yapisi içerisinde ne yazik ki insan ürettikçe kölelestiriliyor, özgürlügünden yoksun hale geliyor. O zaman teknolojiyi ürettikçe sorgulamaliyiz, ortaya koydugumuz her emegin arkasinda durmaliyiz. Emegimiz ve üretimimiz bizi özgürlestirmeli. Tersi oluyorsa bir problem var demektir. Bizim bu problem üzerinde durmamiz gerekiyor. Bu sempozyum boyunca bütün bunlari sorgulayacagiz."
Verilen bilgiye göre, sempozyumda ulusal ve uluslararasi üniversitelerden alaninda uzman konusmacilar yer aliyor.
Uluslararasi önemli isimlerin katilimiyla 56 oturumda 253 bildirinin sunulacagi sempozyumda, Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gillian Doyle, Zagreb Kalkinma ve Uluslararasi Iliskiler Enstitüsü Kültür ve Iletisim Departmani Kidemli Arastirmacisi Dr. Pasko Bilic, Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi Iletisim ve Bilgi Tarihçisi Prof. Dr. Dan Schiller, Istanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Nalçaoglu, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Annenberg Iletisim Okulu’ndan Prof. Dr. Victor Pickard gibi isimler bulunuyor.