ESK ramazan öncesi et fiyatlarinda spekülasyona engel olmak için harekete geçtiDeniz Çiçek Palabiyik- Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan: - "Türkiye genelinde Tarim Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzaladik. Bu protokol kapsaminda bugünden baslayarak verdigimiz ürünlerin miktarini aylik minimum 600 tona çikararak MAP ambalajli 1'er kilogramlik kiyma ve kusbasi verecegiz. Kiymanin kilogrami 140 lira, kusbasinin kilogrami da 150 liradan market raflarinda satilacak" - "Istanbul'd
ANKARA (AA) - DENIZ ÇIÇEK - Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan, ramazan öncesinde et fiyatlarindaki spekülasyonun önünde geçmek için attiklari adimlara iliskin, "Türkiye genelinde Tarim Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzaladik. Bu protokol kapsaminda bugünden baslayarak verdigimiz ürünlerin miktarini aylik minimum 600 tona çikararak, MAP (modifiye atmosfer paketleme) ambalajli 1'er kilogramlik kiyma ve kusbasi verecegiz. Kiymanin kilogrami 140 lira, kusbasinin kilogrami da 150 liradan market raflarinda satilacak." dedi.
Kayhan, AA muhabirine, aylar öncesi ramazanda fiyat hareketliligi olabilecegi degerlendirmesini yaparak bazi tedbirler aldiklarini aktardi.
Bu kapsamda yurt disindan canli kesimlik hayvan alimi ve karkas ithalati için çalisma yaptiklarini anlatan Kayhan, "Ramazan boyunca piyasaya sunulmak üzere 8 bin 500 ton karkas ve 40 bin bas da kesime hazir büyük bas hayvan alim sözlesmesi imzaladik. Bunlar ramazan ayi boyunca giris yapacak ve biz bunu piyasaya arz etmek suretiyle piyasada olusan fiyatlari dengeleyecegiz." diye konustu.
Istanbul özelinde de tedbirler aldiklarini bildiren Kayhan, "Istanbul'da kasap esnafina 72 bin kilogram, sanayiye 100 bin kilogram ve perakende zincir marketlere de 76 bin kilogram karkas et verdik. Fakat geçen hafta Istanbul Gida ve Ihtiyaç Maddeleri Perakendecileri Dernegi ile bir toplanti yaptik. Kendileriyle taleplerine istinaden yapabileceklerimizi degerlendirdik ve nihayetinde bir karar aldik. Istanbul'da faaliyet gösteren ve kasap reyonu olan market zincirlerine karkas et verecegiz. Onlar da ramazan ayi boyunca tüketicilerimize kiymayi 190 liradan, kusbasi eti de 210 liradan satacaklarini taahhüt ettiler. Bu program bugün itibariyle basliyor." ifadelerini kullandi.
- "Tüketicinin uygun fiyattan et almasi saglanacak"
Kayhan, ülke genelinde yürütülecek çalismaya iliskin de bilgi vererek, "Bir de Türkiye genelinde Tarim Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzaladik. Bu protokol kapsaminda bugünden baslayarak verdigimiz ürünlerin miktarini aylik minimum 600 tona çikararak, MAP ambalajli 1'er kilogramlik kiyma ve kusbasi seklinde verecegiz. Burada da kiymanin kilogrami 140 liradan, kusbasi da 150 liradan market raflarinda satilacak. Tarim Kredi Market grubu da burada herhangi bir kar amaci gütmüyor. Biz kendilerine yüzde 6 iskonto yapiyoruz, bu da lojistik ve sunum hizmetlerini ancak karsiliyor. Biz de maliyetinden verecegiz. Bu miktar ihtiyaca göre daha da artirilabilir. Su an planladigimiz aylik minimum 600 ton. Bu da aslinda önemli bir rakam. Bununla beraber yine bu taahhütlerle gelecek olan market gruplariyla bu tür anlasmalari yapacagiz. Bütün gayretimiz öncelikle ramazan ayi boyunca ve sonrasinda ise düzenli olarak piyasada fiyat dengesini olusturarak, tüketicimizin uygun fiyattan et alabilmesini saglamaktir." degerlendirmesinde bulundu.
Piyasalarla ilgili sikintilari da gidereceklerine isaret eden Kayhan, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bizim yaptigimiz bütün dis alimlar, Kamu Ihale Kanunu'nun vermis oldugu yetkiye dayalidir. Bu yetki kapsaminda yurt disinda üretici olan firmalardan dogrudan alim yapiyoruz. Kurumumuzun belirledigi standartlari tasiyan kurumsal firmalara kendi teknik sartnamemizi gönderiyor, komisyonumuzun degerlendirdigi en avantajli teklifleri veren firmalarla sözlesme yapiyoruz. Kurum gayet seffaf ve hesap verilebilir kriterlerle her türlü denetime açik seklide çalismaktadir."
- "Fiyat artisini maliyetle açiklamak mümkün degil"
Kayhan, Kahramanmaras merkezli deprem felaketinin hem tedarik zincirini hem de üretimi olumsuz etkiledigine dikkati çekerek, "Depremden sonra iki gün içinde fiyatlarda 30-40 liralik yükselis oldu. Bunu maliyetle açiklamak mümkün degil. Son bir iki günde de 20-30 liralik artis oldu. Bunu da maliyetle açiklamak mümkün degil. Bunlari spekülatif artis olarak degerlendiriyoruz ve mücadelemiz bu yöndedir. Stratejimiz de sudur, biz her müdahalemizde çiftçinin üretim maliyetini dikkate aliyoruz. Hiçbir tedbirde, çiftçinin gelir kaybina ugrayacagi aksiyona girmiyoruz. Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Vahit Kirisci'nin de talimati bu yöndedir. Üretim maliyetine göre fiyat politikasi belirliyoruz. Bugün karkas ette belirledigimiz gibi. Kamuoyumuz müsterih olsun, yaptigimiz tüm operasyonlarin temel amaci kamu yararidir. Bizim görevimiz fiyat dengeleme ve düzenleme politikasidir." diye konustu.
Kayhan, et fiyatlarina yönelik beklentilerle ilgili sunlari kaydetti:
"Türkiye'de kirmizi etin üçte biri Istanbul'da tüketiliyor. Bu etin de büyük çogunlugu Anadolu'dan gidiyor. Istanbul pazarina yogun arz sagladigimiz zaman Anadolu'da da rahatlama olacaktir. Lojistik maliyeti de fiyata eklenmemis olacaktir ve dolayisiyla fiyatlar makul seviyeye dönecektir. Ayrica yurt genelinde Tarim Kredi Market zincirleri ve ESK satis noktalarinin da makul fiyatla ürün saglamasi da bu sürecin önemli bir parçasi olacaktir. ESK'nin piyasalari takip ve ihtiyaç nispetinde ürün ikame operasyonlari fiyat istikrari saglanincaya kadar devam edecektir. ESK de kendi satis noktalarinda satisa sunulan kiyma ve kusbasi miktarini iki katina çikaracaktir. ESK fiyatlari da kiyma için 119 lira, kusbasi için 129 lira olarak belirlenmistir."