Dijital Dönüsüm Yetenek Merkezinde egitimini tamamlayanlar sertifikalarini TEKNOFEST'te aldilarZeynep Duyar- Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Ali Taha Koç: - "Bu arkadaslarla egitimlerimiz devam edecek. Türkiye'nin 100 yilinda dijital becerileri olan gençlere ihtiyacimiz var. Bu arkadaslarimiz da bu becerileri kazanmis oldular"
ANKARA (AA) - Gençlerin oyun ve kodlama yeteneklerini gelistirerek bu alanda basarili yeteneklerin tespit edilmesine ve Turcorn'larin çikmasina destek olmak amaciyla açilan Dijital Dönüsüm Yetenek Merkezinde (DDYM) yeni dönemde egitimi tamamlayan 24 ögrenci sertifikalarini aldi.
Ögrencilere sertifikalarini AA'nin 8. kez global iletisim ortagi oldugu, Ankara Etimesgut Havaalani'nda gerçeklestirilen TEKNOFEST'te Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Ali Taha Koç verdi.
Ofisin festival alanindaki standinda gerçeklestirilen törende konusan Koç, gençlerin, dijital becerilerini gelistirmek için çok güzel bir egitim aldiklarini dile getirdi.
Gençlerin yaz döneminde tatil yapmak yerine egitime katilip tamamladiklarini anlatan Koç, su ifadeleri kullandi:
"Bu coskuyu egitim sertifikasini vererek devam ettirmek istiyoruz. Bu arkadaslar özel olarak seçildiler. Bize basvurdular, mülakatlar yapildi, çok istekli olduklarini kanitladilar. Bu arkadaslarla egitimlerimiz devam edecek. Türkiye'nin 100 yilinda dijital becerileri olan gençlere ihtiyacimiz var. Bu arkadaslarimiz da bu becerileri kazanmis oldular."
- Ögrenciler egitimden memnun kaldilar
Egitime katilan ögrencilerden Sevval Kösedag, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ODTÜ'te elektrik elektronik mühendisligi okumaya baslayacagini belirterek, "Aldigimiz egitim sonrasinda egzersiz konusunda bir mobil uygulama gelistirdik. Ben motor sektörüne yönelmeyi düsünüyordum ama simdi yazilim sektörüne yönelme fikri olustu kafamda. Su anda yazilimda sifirdan orta seviyeye geldim." dedi.
Anil Canpolat da Eskisehir Teknik Üniversitesi makine bölümünde ögrenci oldugunu dile getirerek, "Egitim sonucunda kendi projelerimizi gelistirip sonunda sertifikalarimiza kavustuk. Yazilim sektörüne ilgim vardi ama oyunun içine bu kadar girmemistim. Egitimimiz gelecekteki hedeflerimizi daha da nitelendirdi. Önümüzdeki dönemde kendi fikrim olan oyunlari gelistirip insanlara sunmayi istiyorum." dedi.
- Egitimler 6 hafta sürdü
Dijital Dönüsüm Ofisi koordinasyonunda Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'nde kurulan "Dijital Dönüsüm Yetenek Merkezi (DDYM)", gençlerin yaz dönemini daha verimli geçirmeleri ve dijital girisimcilik dünyasini daha iyi tanimalari adina Swift Kodlama Atölyesi ve Oyun Atölyesi olmak üzere iki farkli egitim programi hayata geçirildi.
TRT, ODTÜ Atom ve ODTÜ Teknokent ortakliginda 17 Temmuz'da baslayan ve 6 hafta süren 100 saatlik yüz yüze oyun gelistirme ve dijital girisimcilik egitimleri, alaninda uzman farkli egitmenlerce verildi.
Ayrica, Ofis tarafindan, Apple in Education ve STM ortakliginda DDYM'de kurulan atölyede de 18 Temmuz'dan itibaren 120 saatlik Swift ve dijital girisimcilik egitimleri düzenlendi.
21 Haziran'da e-Devlet üzerinden açilan basvurulara 5 bin 230 kisi ilgi gösterdi, 410 gencin basvuru süreci tamamlandi.
Ofis tarafindan gençlerin basvuru esnasinda verdigi cevaplara yönelik bir puanlandirma matriksi gelistirilerek taslak aday liste belirlendi. Belirlenen bu listeden toplamda 82 aday ile bire bir telefon görüsmeleri yapilarak 24 kisilik son asil liste olusturuldu.
Bu dönemde kiz ögrenciler de egitimlere yogun ilgi gösterdi. Toplam 14 kiz ve 10 erkek ögrenciyle egitimlere baslandi.
Tüm Türkiye'den basvurular alinirken 8 sehir, 18 üniversite ve 15 farkli disiplinden 22 ögrenci ve 2 farkli liseden 2 ögrenci ile toplam 24 genç egitim almaya hak kazandi.
DDYM kapsaminda sunulan egitimlerin gençler üzerinde basarili bir farkindalik olusturmasi adina Türkiye'de alaninda uzman 15 farkli egitmenden uzmanlik alanlarina göre egitim alan ögrenciler, farkli kurum ve kuruluslardan gelen egitmenlerin bilgi ve tecrübelerini dinleme sansini yakaladilar.
- Egitimin kazanimlari
DDYM oyun ve swift egitimlerine katilim gösteren ögrencilerin tamamina "Dijital Girisimcilik", "KANVAS Model", "Is Plani Gelistirme", "Pazar ve Rakip Analizi" ile "Etkili Sunum Içerigi Olusturma" ve sunum egitimleri verildi.
Ögrenciler bu egitimler sürecinde rastgele gruplara bölündü ve gruplardan teknoloji tabanli bir fikir üretmeleri talep edildi. Olusturan 8 farkli gruptan 8 farkli özgün proje fikri için sunumlar yaptirildi, her bir fikir için KANVAS model olusturuldu.
Ayrica oyun egitimleri kapsaminda 20'den fazla oyun fikri için Game Development Document (GDD) yazdirilmis ve degerlendirmeler neticesinde finale kalan 4 oyun fikrinin hayata geçirilmesi adina çalismalar baslatildi.
DDYM kapsaminda Apple Swift egitimlerine katilan ögrenciler egitimlerin sonunda Xcode'u kullanabilir ve swift ile kod yazabilir seviyeye geldi.
Egitimin uygulama kisminda ögrencilerden her biri bir spor uygulamasi gelistirdi. Bu uygulama, temel olarak insanlarin bölgesel antrenman videolarina daha hizli ulasabilmelerini ve kendileri için özgün antrenman semasi olusturarak bunu takvimlendirebilmelerini sagliyor.
Uygulama yoga, kardiyo ve ev egzersizlerinin yani sira çalistirilmasi istenilen kas grubuyla ilgili egitim videolarini kullanicilara sunuyor.