Depremden yarali kurtarilan sahipsiz köpek artik daha "Güçlü"Fatma Sevinç Çetin- Hayvansever Zekiye Köklü:- "Çok yasli bir köpek. Agir bir kalp rahatsizligi ve eklemlerinde kireçlenme var. Gözleri görmedigi için yürüyememis ve daha fazla halsiz kalmis. Hemen klinige götürüp kontrollerini yaptirdik. Tedavisinin ardindan barinagimiza aldik"- "Köpegin agir travmalar yasadigi geldiginde çok belliydi. Yasama dayanmasi, hayatla mücadele etmesi için ismini 'Güçlü' koyduk. Ismini de hak ettigini göste
ANKARA (AA) - FATMA SEVINÇ ÇETIN - Gözleri görmedigi için sokaga birakilan ve Kahramanmaras merkezli depremlerde bulunan agir yarali sahipsiz köpege Ankarali hayvansever Zekiye Köklü sahip çikti.
Köklü, hayvan fobisini 33 yil önce esinin sokakta buldugu yarali yavru köpek sayesinde yenen Köklü, ömrünü sahipsiz can dostlara adadi.
Esiyle kurdugu dernek ve barinak araciligiyla halen 310 engelli veya hastaligi bulunan köpege ev sahipligi yapan Köklü, 6 Subat'taki depremlerde Kahramanmaras'ta agir yarali halde bulunan, kalp rahatsizligi ve görme engeli oldugu belirlenen köpege kayitsiz kalamadi.
Kahramanmaras'tan Ankara'ya getirdigi köpegin tedavisini ve bakimini üstlenen Köklü, "Güçlü" adini verdigi köpegi barinagina alarak anne sefkatiyle bakmaya basladi.
- "Yasama dayanmasi için ismini 'Güçlü' koyduk"
Güçlü'nün, görme duyusunu kaybedince eski sahibi tarafindan sokaga terk edildigini ögrendikten sonra yasananlari AA muhabirine anlatan Köklü, "Deprem bölgesinde görev yapan gazeteci arkadasimiz onu issiz bir yerde ölmek üzere bulmus. Köpegin yasamasi için bir çözüm ararken aklina biz gelmisiz." dedi.
Köpegi hayvan nakil araciyla Kahramanmaras'tan Ankara'ya getirdiklerini söyleyen Köklü, "Çok yasli bir köpek. Agir bir kalp rahatsizligi ve eklemlerinde kireçlenme var. Gözleri görmedigi için yürüyememis ve daha fazla halsiz kalmis. Hemen klinige götürüp kontrollerini yaptirdik. Tedavisinin ardindan barinagimiza aldik." ifadelerini kullandi.
Köpege, diger hayvanlardan daha fazla ilgi gösterdiklerini belirten Köklü, sunlari kaydetti:
"Agir travmalar yasadigi geldiginde çok belliydi. Yasama dayanmasi, hayatla mücadele etmesi için ismini 'Güçlü' koyduk. Ismini de hak ettigini gösterdi su an durumu iyiye gidiyor. Birlikte yeniden yürümeyi ögrendik. Güçlü'ye yasadigi kötü günleri unutturmaya çalisiyoruz."
-"Hem fobimi yendim hem de gönül gözüm açildi"
Daha önce hayvanlardan korktugunu, yolda köpek gördügünde bile korkudan dükkanlara saklandigini ifade eden Köklü, "Eve gelen yavru köpekle hem fobimi yendim hem de gönül gözüm açildi. Bir oglumuz var ama hayvan sevgisi, evlat sevgisinden tamamen farkli. Kurdugumuz barinakla 310 köpege ben anne, esim baba oldu." dedi.
Esiyle, hayvanlar için ellerinden geleni yapmak harekete geçtiklerini ve Hayvanlari Kurtarma Dernegini kurduklarini anlatan Köklü, emekli olduktan sonra da Çankaya ilçesine bagli Dodurga Mahallesi'ndeki arsayi belediyeden kiralayarak barinak yaptiklarini anlatti.
Barinakla Ankara'nin pek çok bölgesinde sokakta yasayan, çesitli engelleri ve hastaliklari olan köpeklere yuva olduklarini belirten Köklü, su degerlendirmede bulundu:
"Burada sokakta yasayamayacak olan, insanlarin da evlerine almayi tercih etmedigi görme engelli, 3 bacakli ve kronik hastaligi olan köpekler var. Sokaktan yarali kurtardigimiz köpekleri önce klinige götürüyoruz. Tedavilerinin ardindan da buraya getiriyoruz. Köpekleri mizaçlarina göre belirleyerek yerlesim alani olusturuyoruz. Her gün anne ve baba gibi onlarla ilgileniyor, arkadaslarimizla beraber onlari disarida gezdiriyoruz."