Cumhurbaskani Erdogan, yeni yasama yili açilisinda konustu: (1)Seval Ocak- "Simdi önümüzde yeni bir görev ve yeni bir firsat var. Bu da ülkemizi, Cumhuriyetin ilk yillarinin ardindan tekrar yeni ve sivil bir anayasaya kavusturmaktir" - "Genel Kurul salonumuzdaki Baskanlik kürsüsünün hemen arkasinda yazan 'Hakimiyet kayitsiz sartsiz milletindir.' ilkesinin hakkini ancak bu sekilde verebiliriz" - "Türkiye'yi, 12 Eylül darbe yönetiminin 41 yil önce milletimizin sirtina sardigi mevcut anayasa kambur
TBMM (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Simdi önümüzde yeni bir görev ve yeni bir firsat var. Bu da ülkemizi, Cumhuriyetin ilk yillarinin ardindan tekrar yeni ve sivil bir anayasaya kavusturmaktir." dedi.
Erdogan, TBMM'nin 28. Dönem 2. Yasama Yili açilisi dolayisiyla Meclis Genel Kurulundaki konusmasinda, yeni yasa yilinin milletvekilleriyle birlikte ülkeye ve millete hayirli olmasi temennisinde bulundu.
14 Mayis ve 28 Mayis seçimlerinde iradelerini sandiga özgürce yansitarak ülke demokrasisinin gücüne güç katan tüm vatandaslara tekrar tesekkür eden Erdogan, bu vesileyle milli iradenin temsilcisi olarak Meclis'teki yerlerini alan 28. Dönem milletvekillerini tebrik etti.
Meclis'in faaliyete geçtigi 23 Nisan 1920'den bugüne kadar yüce TBMM çatisi altinda Türkiye'ye hizmet eden milletvekillerinin her birine ayri ayri sükranlarini sunan, vefat eden milletvekillerine Allah'tan rahmet dileyen Erdogan, Büyük Millet Meclisinin ilk Baskani Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle andi.
Cumhurbaskani Erdogan, hangi unvanla olursa olsun Türkiye'nin gelismesi, büyümesi ve güçlenmesi için emek veren, ter döken herkese millet adina tesekkür ederek, "Vatan topraklarinin müdafaasi, milletimizin birligi, ülkemizin bütünlügü, devletimizin bekasi ugrunda bin yildir canlari pahasina mücadele eden sehitlerimizi ve gazilerimizi tazimle yad ediyorum. Rabbim tüm sehitlerimizin ruhlarini sad, mekanlarini cennet eylesin." diye konustu.
- "Milli hazinemizin en büyük mirasi bu yüce kurumdur"
Cumhurbaskani Erdogan, Meclisin her açilisinda 103 yil önceki heyecani tekrar yasadiklarini dile getirerek, sunlari kaydetti:
"Yeni yasama yilinda teklifleriyle, muvafik-muhalif görüsleriyle, temsilcisi olduklari milletle olan yakin irtibatlariyla, milli iradenin üstünlügü ilkesine bagliliklariyla, bu çati altinda ülkemize, milletimize, sehirlerimize hizmet verecek, katki verecek tüm milletvekillerimize basarilar diliyorum. Sizlerden, milli ülkümüz olan Türkiye Yüzyili vizyonuna yakisir fikri ve fiili eserler bekliyoruz. Binlerce yillik devlet gelenegimizin, iki asri bulan demokrasi arayisimizin, ilk yüzyilini geride birakmak üzere oldugumuz Cumhuriyetimizin, çok partili siyasi hayata geçisle birlikte sekillenmeye baslayan demokratik teamüllerimizin, velhasil göz kamastirici milli hazinemizin en büyük mirasi iste burasidir, bu yüce kurumdur."
Her ülkenin meclisinin kendi tarihi, kültürü, istiklali ve bekasi için önemli olduguna isaret eden Erdogan, "Ancak TBMM'nin ilki Milli Mücadele, ikincisi 15 Temmuz'da olmak üzere iki defa gazilik payesiyle sereflenmis; darbelerden cuntalara nice badireleri atlatarak dimdik ayakta kalmis, vesayetin tüm baskilarina ragmen daima milletin safinda yer almayi basarmis bir kurum olarak tüm parlamentolar içinde özel bir yere sahip bulunduguna inaniyorum. Milli Mücadele gibi bir destani; yokluklar, ihanetler, karanlik hesaplar içinde zafere ulastiran Meclisimizin, bugün de Türkiye Yüzyili'nin ufkunu aydinlatacagindan süphe duymuyorum." degerlendirmesinde bulundu.
- "Türk devletlerinin büyük bölümünün ilk asrina gücünün zirvesinde girdigini görüyoruz"
Cumhurbaskani Erdogan, artik ilk asrini tamamlayan Cumhuriyetin hüdayinabit degil, binlerce yillik zincirin son halkasi olarak ilan ve insa edildigi gerçeginin, evlatlarin zihinlerine kazinmasi gerektigine isaret ederek, sözlerini söyle sürdürdü:
"Gazi Mustafa Kemal'in 29 Ekim 1923 günü Meclis kürsüsünde dile getirdigi su ifadeleri sizlere hatirlatmak, gençlerimizin de dikkatine getirmek istiyorum: 'Son senelerde milletimizin fiilen gösterdigi kabiliyet, istidat, idrak, kendi hakkinda suizanda bulunanlarin ne kadar gafil ve ne kadar tetkikten uzak insanlar oldugunu pek güzel ispat etmistir. Milletimiz, haiz oldugu evsaf ve liyakatini, hükümetinin yeni ismiyle cihan-i medeniyete daha çok suhuletle izhara muvaffak olacaktir. Türkiye Cumhuriyeti cihanda isgal ettigi mevkiye layik oldugunu eserleriyle ispat edecektir. Bu yüce müesseseyi vücuda getiren Türk milletinin son dört sene zarfinda ihraz ettigi zafer, bundan sonra da birkaç misli olmak üzere tecellilerini gösterecektir. Milletin teveccühünü daima istinat noktasi telakki ederek hep beraber ileriye gidecegiz.'
Cumhuriyetimizin kurulusundan sonraki süreç, Gazi'nin hayal ettigi hizda ve içerikte yürümemis olsa da bir asir sonra ayni hissiyatla burada bulusmamiz, kurucu iradenin geçerliligini sürdürdügüne isaret ediyor. Nitekim tarihe baktigimizda, genis bir cografyada kurulan Türk devletlerinin büyük bölümünün, ilk asrina gücünün zirvesinde girdigini görüyoruz. Cumhuriyetimizin önünde katedecek hala epeyce bir mesafe olmasi, bize daha yapacak çok isimizin bulundugunu anlatiyor. 'Kimsesizlerin kimsesi' olarak tahayyül edilen Cumhuriyetimiz, insallah bu vasfina tam manasiyla Türkiye Yüzyili'nda kavusacaktir."
- "Yamali bohçaya dönen Anayasa'nin 2023'ün Türkiye'sini tasiyamadigi açik"
Cumhurbaskani Erdogan, maziden atiye kurduklari köprüyü ne kadar saglam tutarlarsa Türkiye Yüzyili vizyonunu hayata geçirme azimlerinin de o kadar güçlü olacagini; bunun için topyekun millet ve onun temsilcileri olarak farkliliklarini zenginlik haline dönüstürerek, ortak hedeflerine siki sikiya sarilmalari gerektigini vurguladi.
Geçen 21 yilda Türkiye'nin kalkinma ve demokrasi altyapisinin eksiklerini tamamlayarak bu dogrultuda atilacak daha büyük adimlarin zeminini hazirladiklarini ifade eden Erdogan, söyle konustu:
"Hamdolsun artik Meclisin kapisina kilit vuruldugu, milletvekillerinin istiskale maruz birakildigi, basbakanlarin ve bakanlarin idam sehpasina gönderildigi, vesayetin milli iradeyi hiçe saydigi dönemler geride kalmistir. Meclisimiz ve milletimizle omuz omuza vererek hep birlikte yazdigimiz '15 Temmuz Destani', bu bakimdan bir dönüm noktasidir. Iki asirlik yönetim sistemi arayislarimizin zirvesi olan Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'ne geçisin, tarihimizde ilk defa siyasetin, Meclisin ve milletin ortak karariyla gerçeklesmesi astigimiz bir diger önemli esiktir.
Simdi önümüzde yeni bir görev ve yeni bir firsat var. Bu da ülkemizi, Cumhuriyetin ilk yillarinin ardindan tekrar yeni ve sivil bir anayasaya kavusturmaktir. Genel Kurul salonumuzdaki Baskanlik kürsüsünün hemen arkasinda yazan 'Hakimiyet kayitsiz sartsiz milletindir.' ilkesinin hakkini, ancak bu sekilde verebiliriz. Türkiye'yi, 12 Eylül darbe yönetiminin 41 yil önce milletimizin sirtina sardigi mevcut anayasa kamburundan kurtarmak hepimizin en öncelikli sorumlulugudur. 41 yillik tarihinde ugradigi irili-ufakli 20'den fazla degisiklikle adeta yamali bohçaya dönen bu Anayasa'nin 2023'ün Türkiye'sini tasiyamadigi açiktir. Bu gerçege ekonomiden diplomasiye, adaletten hak ve özgürlüklere çok genis bir yelpazede farkli vesilelerle sahit oluyoruz."
(Sürecek)