Çarsi ve mahalle bekçilerinin çalisma usul ve esaslari belirlendiYasemin Kalyoncuoglu
ANKARA (AA) - Içisleri Bakanliginca hazirlanan "Çarsi ve Mahalle Bekçilerinin Çalisma Usul ve Esaslari ile Kiyafetlerine Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Yönetmelige göre, çarsi ve mahalle bekçilerinin haftalik çalisma süresi 40 saat olacak.
Emniyet ve asayisin gerektirdigi haller ile güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk halleri haricinde çalisma süresi ve saatleri disinda çalistirilamayacak çarsi ve mahalle bekçileri, zorunluluk olmadikça görevli olduklari bölgeleri terk edemeyecek.
Tehlike bakimindan cezaevleri ve tutukevleri ile her türlü islah ve infaz kurumlari veya bunlarin eklentilerine, nezarethanelere, akil hastanelerine, hastanelerin psikiyatri bölümlerine bekçiler silahla giremeyecek ancak silah ve sarjörünü teslim ederek girebilecek.
Bekçiler, barut, bomba, dinamit, gaz, benzin gibi yanici veya patlayici maddelerin yapildigi veya muhafaza edildigi yerlere de sarjörünü teslim ederek girebilecek, sanik sifatiyla mahkemelere üniformayla giremeyecek.
Bekçiler, silah, kelepçe, gaz spreyi, cop, çok kullanimli çaki, el feneri, düdük tasiyabilecek.
Çarsi ve mahalle bekçileri, ögrencilerin toplu olarak oturduklari yurtlarda, egitim ve ögretim kurumlarinda, siyasi partilerin açik hava ve kapali yer toplantilarinda, izinli veya izinsiz yapilan toplanti ve gösteri yürüyüslerinde, sendikalarda, derneklerde veya bunlara yönetim ve yapi olarak dogrudan dogruya baglantili yerlerde veya bunlarin toplanti ve kongrelerinde, her türlü spor karsilasma veya yarismalarinin yapildigi yerlerde, kanuna uygun veya kanuna aykiri olarak grev ve lokavt yapilan is yerlerinde silah tasiyamayacak. Ancak bu yerlerin güvenligi için görevli bulunan çarsi ve mahalle bekçileri buralarda silah tasiyabilecek.
Çarsi ve mahalle bekçilerinden görevden uzaklastirilan, gözaltina alinan ve ücretsiz izne ayrilanlar silah tasiyamayacak.
Çarsi ve mahalle bekçileri görevlendirildikleri bölgede devriye hizmetini yürütmeye mecbur olacak. Bekçilerin devriyeleri en az iki kisiden olusacak ve kidemli olan devriyenin amiri sagdan yürüyecek.
Yolda hastalanan, kazaya ugrayan, düsüp kalan ve genel durumu itibariyla yardima muhtaç olanlara, kamu kurum ve kuruluslari ile irtibat kurarak yardim edilmesini saglayacak çarsi ve mahalle bekçileri, siddet magduru veya siddete ya da istismara ugrama riski tasiyan kadin ve çocuklari en yakin kolluk birimine teslim edecek.
Çarsi ve mahalle bekçileri, kimsesizleri, engellileri ve acizlerle suç sayilmayacak ve fakat kendini idare edemeyecek derecede sarhos olanlari bir tehlikeye ugramalarina veya herhangi bir suç islemelerine mani olmak üzere yakinlarina haber verecek ve yakinlarina ulasamadigi takdirde en yakin kolluk birimine teslim edecek.
Dogum, ölüm, hastalik, kaza, yangin veya afet gibi önemli ve acele haller sebebiyle yapilacak yardim isteklerinden gücü dahilinde olanlari öncelikle yerine getirecek.
- Bekçiler muhtemel bir tehlikeyi önlemek amaciyla durdurabilecek
Çarsi ve mahalle bekçileri, görev bölgesi ve çalisma saatleri ile sinirli olmak kaydiyla kisileri ve araçlari, bir suç veya kabahatin islenmesini önlemek, suç islendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasini saglamak, islenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, kisilerin hayati, vücut bütünlügü veya mal varligi bakimindan ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amaciyla durdurabilecek.
Çarsi ve mahalle bekçisinin durdurma yetkisini kullanabilmesi için içinde bulunulan durumdan edindigi izlenime dayanarak, kisinin silahli oldugu ve halen tehlike yarattigi konusunda makul bir sebebin bulunmasi gerekecek.