Adiyaman'da Gölbasi'nin yerlesime uygunluk haritasi çikariliyorIlyas Gün,Recep Bilek- TOKI'nin istiraki olan GEDAS tarafindan, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen ilçede sismik yöntemle yerlesime uygunluk ve zemin etütleri yapiliyor - Jeofizik mühendisi Sedat Kaya: - "Gölbasi ilçesi formasyon geregi alüvyon bölge olmasi ve içinde su barindirmasi nedeniyle depremin yikici özelligi daha çok oluyor"

Adiyaman'da Gölbasi'nin yerlesime uygunluk haritasi çikariliyorIlyas Gün,Recep Bilek- TOKI'nin istiraki olan GEDAS tarafindan, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen ilçede sismik yöntemle yerlesime uygunluk ve zemin etütleri yapiliyor
- Jeofizik mühendisi Sedat Kaya:
- "Gölbasi ilçesi formasyon geregi alüvyon bölge olmasi ve içinde su barindirmasi nedeniyle depremin yikici özelligi daha çok oluyor"

ADIYAMAN (AA) - ILYAS GÜN/RECEP BILEK - TOKI'nin istiraki olan Gayrimenkul Degerleme AS (GEDAS) tarafindan Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Adiyaman'in Gölbasi ilçesinde yerlesime uygunluk haritasi çikariliyor.

"Asrin felaketi" olarak nitelendirilen depremlerden etkilenen Gölbasi'nda, sismik yöntemle zemin etüdü yapilmasi için çalisma baslatildi.

Dogu Anadolu Fayi Gölbasi segmenti üzerinde belirlenen 80 noktada yapay deprem olusturularak yerlesimin uygunluk degerlendirilmesi yapiliyor. Jeoloji ve jeofizik mühendislerinin sismik yöntemle yaptiklari arastirmanin sonucunda hazirlanacak rapor Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligina sunulacak.

GEDAS adina arastirmayi yürüten jeoloji mühendisi Ismail Aksu, AA muhabirine, Gölbasi ilçesinde mikro bölgeleme projesi kapsaminda çalismalara basladiklarini söyledi.

Ilçede sismik ölçüm yaptiklarini anlatan Aksu, söyle konustu:

"Mikrotremor sismik kirilma ve masw ölçümlerini gerçeklestiriyoruz. Ayni zamanda Gölbasi ilçesinin bazi noktalarinda yanal akma diye tabir edecegimiz durumlar söz konusu. Gölbasi gölüne dogru yanal olarak yaklasik 3 ila 5 metre arasinda yanal akma olmus. Zemin burada büyük bir kütle olarak göle dogru kaymis durumda. Bu tür durumlarda hizli ve gerekli tedbirlerin alinmasi adina bu raporlari hazirlayacagiz ve Bakanligimiza sunacagiz."

Jeofizik mühendisi Sedat Kaya ise Gölbasi'nda 24 kanalli sismik çalisma yaptiklarini belirtti.

Bu kapsamda deprem aninda olusabilecek parametreleri belirmeye çalistiklarini dile getiren Kaya, sunlari kaydetti:

"Bundan sonra binalar yapilirken ona göre önlemler alinacak. Yapilarin statigi olusturulacak. Rezonans salinimlari ona göre hesaplanacak, yapi periyodu ona göre hazirlanacak. Yani zeminle yapi periyodu hazirlanmasi bu ölçümlere göre yapilacak. Deprem dalgasinin hizi, kaya bölgelerde kisa sürüyor, oralardan hizli geçiyor. Gölbasi ilçesi formasyon geregi alüvyon bölge olmasi ve içinde ve su barindirmasi nedeniyle depremin yikici özelligi daha çok oluyor. S dalgasinin yikici özelligi, alüvyon bölgelerde daha çok oluyor. Kayalardan deprem dalgasi bir saniyede geçerken alüvyon bölgeden 5 saniyede geçiyor. S dalgasinin yikici özelligi çok oldugu için Gölbasi'nda daha çok durmus, bu yüzden yikici bir özelligi olmus."