Beyin cerrahisi Istanbul'da ele aliniyor Berfin Kiraç- Türk Nörosirürji Dernegi ve Yeditepe Üniversitesi isbirligindeki "3. Uluslararasi Rhoton Toplulugu Bulusmasi", "Mikronörosirürjinin Gelecegi" ve "Beyin Cerrahisinde Yari Oturur Pozisyon" baslikli toplantilara katilan beyin cerrahi ve nöroanestezi uzmanlari meslektaslariyla tecrübelerini paylasacak - Yari oturur pozisyondaki beyin cerrahisi operasyonu anlatan Prof. Dr. Ugur Türe: - "Oturur pozisyonda bazi ameliyatlarda beyin çok daha yumusak,
ISTANBUL (AA) - Dünya çapinda birçok beyin cerrahi ve nöroanestezi uzmaninin katildigi "3. Uluslararasi Rhoton Toplulugu Bulusmasi", "Mikronörosirürjinin Gelecegi" ve "Beyin Cerrahisinde Yari Oturur Pozisyon" baslikli toplantilar serisi Istanbul'da basladi.
Türk Nörosirürji Dernegi ve Yeditepe Üniversitesi isbirligindeki toplantilar Maltepe'de bir otelde gerçeklestiriliyor. Toplantilar kapsaminda konusma yapacak Türkiye'nin ve dünyanin beyin cerrahisi alaninda en önemli 145 ismi meslektaslariyla tecrübelerini paylasacak.
Toplantilara iliskin basin mensuplarina bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dali Baskani ve Organizasyon Komitesi Baskani Prof. Dr. Ugur Türe 5 gün sürecek etkinlige birçok ülkeden 500'ü askin beyin cerrahi ve nöroanestezi uzmaninin katildigini söyledi.
Etkinlikler kapsamindaki "Beyin Cerrahisinde Yari Oturur Pozisyon" baslikli toplantiya iliskin bilgi veren Türe, bu operasyonun ilk yapildigi dönemlerde yayginlikla kullanildigini anlatti.
Türe, son 20-30 yilda bu yöntemin birçok nedenlerle yavas yavas terk edildigini belirterek "Ben de bunun çok ciddi savunucusuyum. Çünkü dezavantajlari var ama avantajlari daha fazla. Oturur pozisyonda bazi ameliyatlarda beyin çok daha yumusak, daha rahat görülebiliyor, tertemiz oluyor. Kan yok, su yok, ameliyati iki elinizi kullanarak daha rahat yapabiliyorsunuz. Bazi ameliyatlari oturur pozisyon disinda yapamam. Isitme sinirinden çikan büyük tümörleri kesinlikle bu pozisyonda ameliyat ediyorum." dedi.
Beyin cerrahisinde yari oturur pozisyonun toplardamarlara yüksek miktarda hava kaçmasi riski tasidigini ifade eden Prof. Dr. Türe, "Teknolojinin gelismesiyle beyin cerrahisinde yari oturur pozisyonu kullanmanin dezavantajlari neredeyse ortadan kalkti ama avantajlarini anlatmak lazim. Isin ilginç yani birçok departman, birçok ülkede kimse bunu görmemis bile. Hocasindan da görmedigi için bu sefer iyice unutuluyor bu pozisyon. Bu nedenle dünyada bu pozisyonu kullanan tecrübeli cerrahlarin hepsi burada olacaklar. Bu pozisyonun tekrar yayginlasmasi için genç nesle mesajlarimizi vermeye çalisacagiz." diye konustu.
- Prof. Dr. Matsushima, ABD'li beyin cerrahi Rhoton'la çalismasini anlatti
Basin toplantisina ayrica Uluslararasi Rhoton Toplulugu Baskani Prof. Dr. Toshio Matsushima, Prof. Dr. Shigeaki Kobayashi ve Prof. Dr. Ossama Al-Mefty de katildi.
Prof. Dr. Matsushima, ABD'li beyin cerrahi uzmani Prof. Dr. Albert L. Rhoton'la 1965'te tanistigini belirterek Washington'da Mayo Clinic'te asistan olarak göreve basladiginda hocanin yaninda görev yaptigini dile getirdi.
Matsushima, Rhoton'la çalisirken 1968'de alaninda çok önemli bir makale yayimladiklarini, devaminda da laboratuvarda anatomi ve cerrahi üzerine çalismalar yaptiklarini söyledi.
Matsushima, Rhoton'un egitime verdigi öneme dikkati çekerek "Rhoton arastirmalarinin yani sira egitime de çok önem verirdi. Her zaman kongrelere katilir, buralarda konferanslar verirdi. Ayrica arastirmaci yetistirme konusunda da çok hassasti. Bütün egitim hayati boyunca 119 arastirma görevlisi yetistirdi. Bunlarin 100'den fazlasi Amerika disindandi. Çok büyük bir amaci vardi, bu kisiler ögrensinler, ülkelerine geri dönsünler ve ögrendiklerini oralarda yaysinlar." ifadesini kullandi.
- "Temelleri Türkiye'de atildi"
Kongrenin Onursal Misafiri Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Ossama Al-Mefty ise Türk bilim insani Prof. Dr. Gazi Yasargil'i nörocerrahinin babasi olarak nitelendirerek "Beyin ve sinir cerrahisi alaninda iki konu çok önemli, anatomi bilgisi ve cerrahide kullanilan teknik. Bu ikisinin de temelleri Türkiye'de atildi, arastirmalar, gelistirmeler yapildi. O nedenle Türkiye'nin bulundugu durum bu konuda çok ileride ve çok yüksek düzeyde." diye konustu.
Prof. Dr. Al-Mefty, katilimindan duydugu memnuniyeti dile getirerek dünyanin her yerinden davet aldigini ancak Türkiye'nin kendisi için her zaman çok özel oldugunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanligi ile TIKA tarafindan desteklenen etkinlik 26 Agustos'ta sona erecek.