Bakan Varank, deprem sonrasinda lojistik merkeze dönüstürülen kayisi deposunu ziyaret etti:Ayse Böcüoglu Bodur- "Bu depo tam anlamiyla kullanilmaya baslamadan önce bu ihtiyaç hasil oldugunda direkt Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanliginin kullanimina açtik"
ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Malatya Lisansli Kuru Kayisi Deposu'nu depremlerin ardindan yardim lojistik merkezine dönüstürdüklerini belirterek, "Bu depo tam anlamiyla kullanilmaya baslamadan önce bu ihtiyaç hasil oldugunda direkt Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanliginin (AFAD) kullanimina açtik." ifadesini kullandi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Bakanlik, depremzedelere gönderilen ihtiyaç malzemelerinin tasnifli sekilde öncelikli lokasyonlara sevk edilmesi amaciyla Türkiye genelinde dev lojistik merkezleri kurdu.
Bakanligin koordinasyonunda Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve özel sektör eliyle Kayseri, Adana ve Gaziantep'te olusturulan merkezlere gelen binlerce ürün kategorize edilerek tirlara yükleniyor. Ardindan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan kurulan Acil Sosyal Yardim Ekipleri (ASYA) araciligiyla yardim malzemeleri afetzedelere ulastiriliyor.
Daha hizli ve verimli bir afet lojistigi için olusturulan merkezlerden biri de Malatya'da kuruldu. Bölgeye gelen yardim malzemelerinin dagitiminda önemli görev üstlenen Türkiye'nin en büyük lisansli kuru kayisi deposu, hijyen, gida, giyim ve isinma gibi malzemelerin tasnif edilerek afetzedelere ulastirilmasini sagliyor. Afet bölgelerine gönderilen ulusal ve uluslararasi yardimlar, kayisi deposundan bozma bu merkezden dagitiliyor.
Avrupa Birligi ile Bakanligin ortak projesiyle insaati tamamlanmak üzere olan Malatya Lisansli Kuru Kayisi Deposu, bu yönüyle stratejik rol üstlendi.
- Bakan Varank'tan lojistik merkeze gece yarisi ziyaret
Bakan Varank da 2019'da temelini attigi merkeze gece ziyarette bulundu. Ziyaret sirasinda Bakan Varank'a Malatya Valisi Hulusi Sahin, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Malatya Milletvekili Öznur Çalik ve Firat Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Abdulvahap Yogunlu eslik etti.
Yapilan çalismalara iliskin yetkililerden bilgi alan Varank, tabii afetlerle mücadelede ayni yardimlardan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin sorumlu oldugunu, kendilerinin de bu yardimlarin en verimli sekilde yönetilmesi için yardimci bir rol üstlendigini bildirdi. Depremden etkilenen illerden Malatya'da lojistik depo ihtiyaci ortaya çiktiginda daha önce temelini attiklari Lisansli Kuru Kayisi Deposu'nun gündeme geldigini belirten Varank, burasinin kentin en önemli ürünlerinden kayisinin lisansli sekilde depolanmasi ve üreticilerin herhangi bir zarara ugramadan ürünlerini belli bir süre saklamasi açisindan çok önemli oldugunu ifade etti. Varank, "Bu depo tam anlamiyla kullanilmaya baslamadan önce bu ihtiyaç hasil oldugunda direkt Aile Bakanliginin, AFAD'in kullanimina açtik." bilgisini verdi.
Varank, AFAD koordinasyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin da destegiyle Malatya'nin yani sira Kayseri, Adana ve Gaziantep'te de lojistik depolar olusturduklarina isaret ederek su degerlendirmede bulundu:
"Ayni zamanda lojistik yönetiminde de bütün bakanliklarimiza yardimci olduk. Burada arkadaslarimiz büyük bir gayretle çalisiyorlar. Insallah bu afeti hep birlikte atlatacagiz. Vatandaslarimizin hangi ihtiyaci varsa onu karsilamak üzere de bütün arkadaslarimiz, bütün bakanliklarimiz sahada büyük bir gayret gösteriyor."
Deponun önemine dikkati çeken Varank, "Burasi Türkiye'nin en büyügü. Avrupa Birligi fonlariyla beraber insa ettigimiz bir tesis. Sadece depolama alani yok, ayni zamanda laboratuvarlariyla entegre bir alandi. Devreye almadan önce böyle bir hayirli hizmete de vesile olmus oldu. Insallah önümüzdeki dönemde bu yaralari sardiktan sonra gene asli görevine dönmüs olacak." ifadelerini kullandi.
- 1800 kisiyle hizmet
Lojistik merkeze dönüstürülen lisansli depoda görevli Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi personeli Çinar Aydogmus da Türkiye'nin dört bir yanindan gelen tüm ürünleri hazirlayarak ihtiyaç sahibi ailelere ulastirdiklarini belirtti. Lisansli depo sayesinde ürünlerin dagitimini kolay sekilde yapabildiklerini vurgulayan Aydogmus, "Burada sosyal yardimlasma vakiflari, ASYA Programi'na gönüllü üye personel, ISKUR personeli, komandolar, emniyet ve Malatya'nin hemen hemen her kurumundan görevli arkadaslarla yaklasik sahada 1800 kisiyle bu alanin tamamina hizmet vermeye çalisiyoruz." dedi.
- 13 milyon avroluk yatirim
Malatya'da depremzedeler için lojistik merkeze dönüstürülen Lisansli Kuru Kayisi Deposu, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin Rekabetçi Sektörler Programi kapsaminda desteklendi. Türkiye ve Avrupa Birligi'nin mali is birligi kapsaminda uygulanan Rekabetçi Sektörler Programi çerçevesinde hayata geçirilen lisansli depoya 13 milyon avroluk yatirim yapildi. Malatya Büyüksehir Belediyesi ve Malatya Ticaret Borsasinin girisimleriyle kurulan tesiste 5 bin ton kuru kayisi depolama imkani bulunuyor.