Bakan Kacir, Bursa'daki Gezegen Kongresi'nin açilisinda konustu:Deniz Açik,Mustafa Yilmaz,Saliha Nur Köksal- "Hiç kimseyi geride birakmadan herkesin hem uzay teknolojilerinden yararlanmasini saglamak hem de teknoloji gelistirme kabiliyetlerine erisimini kolaylastirmak zorundayiz. Dünyanin teknolojik tekellere degil is birliklerine ihtiyaci var. Insanligin kutuplasmaya degil, birlikte çalismaya ihtiyaci var" - "Bugün biz Türkiye olarak milli altyapilarimiz, yeteneklerimiz, yetismis insan kaynagim
BURSA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, "Hiç kimseyi geride birakmadan herkesin hem uzay teknolojilerinden yararlanmasini saglamak hem de teknoloji gelistirme kabiliyetlerine erisimini kolaylastirmak zorundayiz. Dünyanin teknolojik tekellere degil is birliklerine ihtiyaci var. Insanligin kutuplasmaya degil, birlikte çalismaya ihtiyaci var." dedi.
Bakan Kacir, Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezinin (GUHEM) ev sahipliginde, Uzay Kasifleri Dernegince (Association of Space Explorers- ASE) düzenlenen "Planetary Congress"in (Gezegen Kongresi) açilisinda, insanligin uzaya ilgisinin insanlik tarihi kadar eskiye dayandigini söyledi.
Gökyüzü gözlemleriyle evrenin gizemlerini çözmeye çalisan insanoglunun pozitif bilimlerin gelismesini sagladigini belirten Kacir, söyle devam etti:
"Kadim medeniyetimiz de uzaya ve gök bilime tarih boyunca önemli katkilar sundu. Dünyanin ilk gök bilimcilerinden Fergani, henüz 9'uncu yüzyilda gezegenlerin büyüklükleriyle birbirlerine olan uzakliklarini hassasiyetle hesapladi. Günes'in de bir yörüngesinin bulundugunu ve kendi etrafinda döndügünü kesfetti. Yine ayni yüzyilda cebir ilminin kurucusu, kitaplari 16'nci yüzyila kadar Avrupa üniversitelerinde temel matematik ders kitabi olarak okutulan Harezmi, Günes'in, Ay'in ve o dönemde bilinen 5 gezegenin hareketlerini gösteren eserler ortaya koydu. Sibernetigin, robotigin fikir babasi Cezeri'nin yildiz ve gezegenlerin hareketleriyle ilgili gözlemleri mühendislige ve bilimsel çalismalara temel olusturdu. Gök cisimlerinin konumlarini ve hareketlerini dogru bir sekilde gösteren Ulug Bey'in Zici Ulubey, Ulubey'in astronomi cetvelleri eseri teleskopun icadina kadar tüm bilim insanlari tarafindan konumsal astronominin temel kitabi olarak kabul edildi. Ali Kusçu 15'inci yüzyilda Ay'in haritasini çikarmayi basaran ilk bilim insanimiz olarak tarihe geçti. Ali Kusçu'nun yildiz haritalari Christoph Colomb'a Amerika kitasinin kesfinde yardimci oldu."
Bakan Kacir, uzay ve gök bilim alaninda gerçeklestirilen çalismalarin, yeni kesif ve icatlari tetiklerken ortaya konulan bilimsel birikimin, insanligin ortak mirasina dönüstügünü vurguladi.
- "Uzaydan daha fazla faydalanabilmeliyiz"
Ortak bilimsel mirasin bugün insanligin ulastigi gelismislik seviyesinin temellerini olusturdugunu ifade eden Kacir, söyle konustu:
"Uzayi kesfetme çalismalari, yüzyillardir barisin ve is birliginin sembolü olmaya devam etmekte. Uluslararasi Uzay Istasyonu gibi birçok ülkeyi bir araya getiren projeler, uzayin gizemini ve bize sagladigi firsatlari anlamamiza imkan vermekte. Ulastirmadan haberlesmeye, sagliktan iklim degisikligine kadar birçok alanda kritik çözümlerin kaynagi olan uzaydan daha fazla faydalanabilmeliyiz. Bu da ancak dünya ülkelerinin ortak bir akil ortaya koymasiyla herkesin etkin ve adil sekilde elini tasin altina koymasiyla mümkün. Hiç kimseyi geride birakmadan herkesin hem uzay teknolojilerinden yararlanmasini saglamak hem de teknoloji gelistirme kabiliyetlerine erisimini kolaylastirmak zorundayiz. Dünyanin teknolojik tekellere degil is birliklerine ihtiyaci var. Insanligin kutuplasmaya degil, birlikte çalismaya ihtiyaci var. Bugün biz Türkiye olarak milli altyapilarimiz, yeteneklerimiz, yetismis insan kaynagimizla uzayin barisçil ve adil kullanimina katki sunmaya haziriz. Cumhurbaskani'miz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde milli teknoloji hamlesi vizyonuyla uzay alanindaki yetkinliklerimizi çok daha ileri noktalara tasimayi hedefliyoruz."
Kacir, Türkiye'nin uzaydaki çalismalarini koordine etmek üzere 2018'de Türkiye Uzay Ajansini kurdugunu animsatarak, Türkiye'nin uzay alanindaki somut hedeflerini ortaya koyan Milli Uzay Programi'nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2021 yilinda dünyayla paylasildigini hatirlatti.
Türkiye'nin 2030 yilina kadar gerçeklestirmeyi hedefledigi 10 projesi bulundugunu vurgulayan Kacir, sözlerini söyle sürdürdü:
"Türk astronot ve bilim misyonu kapsaminda ülkemizin insanli ilk uzay görevini planladik. Uluslararasi Uzay Istasyonu'na gidecek ilk Türk uzay yolcumuz tiptan malzeme bilimine kadar 13 farkli bilimsel deneyi icra edecek. Halen egitimleri devam eden ilk Türk uzay yolcularimiz, Bursa'nin sevdigi tabirle gökmenlerimiz, bu programda bizlerle birlikteler. Burada huzurlarinizda 70'e yakin astronot ve kozmonota ev sahipligi yaptigimiz bu toplantida ilk Türk uzay yolculari Alper Gezeravci ve Tuva Cihangir Atasever'i de hep birlikte alkislayalim. Onlara cesaret verelim. Insallah kisa zamanda gerçeklestirilecekleri bu görevle onlar da bu büyük insanlik ailesinin yeni bir adimini atacaklar. Türkiye'yi bu toplulugun bir parçasi yapmak adina önemli bir ilke imza atacaklar ve uzun yillar boyunca Türk gençlerinin, Türk çocuklarinin ve pek çok ülkenin gençlerinin ve çocuklarinin sizler gibi onlar da ilham kaynagi olacaklar."
- "Türksat 6A'nin da üretim süreçlerini tamamladik, test çalismalarina devam ediyoruz"
Ay Arastirma Programi'na deginen Kacir, söz konusu programi iki asamali olarak planladiklarini aktardi.
Ilk asamada yerli ve milli imkanlarla gelistirilen uzay aracinin Ay'in yörüngesine ulasarak bilimsel veriler toplayacagini ve Ay'a erisecegini dile getiren Bakan Kacir, sunlari söyledi:
"Ikinci asamada Ay yüzeyine inis yaparak bilimsel deneyler gerçeklestirilecek. Basta bu iki hedef olmak üzere Milli Uzay Programi'nin tüm hedeflerine ancak ve ancak ülkemizde güçlü teknolojik ve fiziki altyapiyi olusturarak ve gençlerimize firsatlar sunarak onlarin yetkinliklerini gelistirerek ulasacagimizi biliyoruz. Türkiye olarak halihazirda kendi uydularimizi üretme, gelistirme ve test etme kabiliyetine sahip bir ülkeyiz. Yerli ve milli imkanlarla gelistirip ürettigimiz yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydugumuz Imece, geçtigimiz nisan ayinda uzaya firlatildi. Yörüngesine yerlesen Imece uydumuz ilk sinyal ve görüntüleri basariyla yer istasyonuna iletti. Yerli ve milli haberlesme uydumuz Türksat 6A'nin da üretim süreçlerini tamamladik, test çalismalarina devam ediyoruz. Önümüzdeki yil Türksat 6A devreye alindiginda Türkiye kendi haberlesme uydularini üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Ülkemizin uzay alaninda teknoloji gelistirme kabiliyetini arttirirken, uzay girisimlerine ev sahipligi yapacak, uzay teknoloji gelistirme bölgesini önümüzdeki dönemde Ankara'da kuracagiz. Uzay alanindaki bilimsel çalismalarimiza ivme kazandiracak, optik tasarimindan kontrol yazilimina kadar yerli imkanlarla gelistirdigimiz ve Avrupa'nin en büyük teleskoplarindan birine sahip Dogu Anadolu Gözlemevi'ni de tamamlayarak kisa süre içinde açilisini gerçeklestir."
- "Uzay bilimleri ve teknolojiler alaninda pek çok is birligini hayata geçiriyoruz"
Bakan Kacir, coskusu ve heyecani her yil yeniden yasanan havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'in milletin gökyüzü ile bulusma duraklarindan oldugunu vurguladi.
TEKNOFEST'in uzay alaninda nitelikli insan kaynaginin kesfi ve gelisimi için atilan en büyük adimlardan oldugunu anlatan Kacir, söyle konustu:
"Dünyanin en büyük havacilik ve uzay festivali TEKNOFEST'le gençlerimiz insansiz hava araçlarindan roketlere, model uydulardan jet motorlarina pek çok farkli alanda teknoloji tasarlayip gelistirme imkanina kavusuyor. Bu yil 44 farkli alanda gerçeklestirdigimiz yarismalara 97 farkli ülkeden ve Türkiye'nin 81 sehrinin tamamindan 337 bin takimda bir milyon gencin katilmasi yasadigimiz heyecani zirveye tasidi. Cumhuriyetimizin 100'üncü yili olan 2023'te TEKNOFEST'i Türkiye'nin üç büyük sehrinde, Istanbul, Ankara ve Izmir'de düzenliyoruz. Istanbul ve Ankara'dan sonra bu hafta TEKNOFEST heyecanini Izmir'e tasiyoruz. Bu vesileyle sizleri ve tüm halkimizi Izmir'e, TEKNOFEST coskusunu bizlerle birlikte yasamaya davet ediyorum."
Kacir, 7'den 70'e binlerce kisinin katilimiyla 25 yildir düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliklerine deginerek, etkinliklerle uzay ile Türk milletini bulusturduklarini bildirdi.
Bilim ve teknolojiyi toplumla bulusturmak amaciyla Türkiye'nin dört bir yaninda bilim merkezlerini hayata geçirdiklerini vurgulayan Kacir, sunlari kaydetti:
"Program kapsaminda ziyaret edeceginiz ve gençlerimizle bulusacaginiz GUHEM bu alanda en iyi örnek. GUHEM Türkiye'nin uzay ve havacilik temali ilk bilim merkezi. Türkiye'yi uzay ve havacilik konusunda daha da ileriye tasiyacak, gelecegin astronotlarinin, bilim insanlarinin, pilotlarinin, mühendislerinin yetistirilmesine katki saglayacak bir bilim merkezi. Tüm bu çalismalarimizla birlikte Milli Uzay Programimizin basariya ulasmasi için uluslararasi is birliklerinin de kritik rol oynadiginin farkindayiz. Bu bilinçle, uzay bilimleri ve teknolojiler alaninda pek çok is birligini hayata geçiriyoruz. Uluslararasi Uzay Federasyonu (IAF), degerli baskani da burada bizimle birlikte, Asya Pasifik Uzay Isbirligi Örgütü (APSCO), Uzay Arastirmalari Komitesi (COSPAR) ve Türk Devletleri Teskilati Uzay Ajanslari basta olmak üzere uluslararasi kuruluslar bünyesinde uzay çalismalarina aktif katki sunuyoruz. Insanligin en büyük sorunlarini çözmek için uluslararasi uzay topluluguyla birlikte çalismak ve milletimizin ve insanligin yararina yeni is birlikleri gelistirmek amaciyla Uluslararasi Uzay ve Havacilik Kongresi’nin (IAC) 2026 yilinda Antalya’da düzenlenmesi için de adaylik sürecindeyiz. IAC 2026'nin gelismekte olan ülkelerin basarilarini sergileyecegi ayni zamanda tüm insanliga katki saglamak için somut çabalarini da gösterecegi bir forum olmasini hayal ediyoruz. Uzayin tüm dünya için etkin ve faydali kullanimi adina baris ve isbirligi namina 'Türkiye olarak uzayda biz de variz' diyoruz. Türkiye Yüzyili'ni insa ederken artik, uzay teknolojilerine daha fazla yatirim yapiyor, uzayin tüm insanliga fayda saglayacak sekilde kullanilmasi için daha fazla is birligi gerçeklestiriyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Istikbal göklerdedir' sözlerini motto olarak, tema olarak kabul ettigimiz bu etkinligin düzenlenmesini saglayan basta Uzay Kasifleri Dernegi ve Bursa Sanayi ve Ticaret Odamiz olmak üzere tüm paydaslarimiza tesekkür ediyorum."