BM, küresel ekonomide uzun süreli düsük büyüme riski öngörüyorBahattin Gönültas- BM’nin güncellenen Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler Raporu'nda, küresel ekonomik büyüme tahmini bu yil için 0,4 puan artisla yüzde 2,3’e çikarilirken, gelecek yil için 0,2 puan düsürülerek yüzde 2,5'e çekildi- BM Raporu'ndan:- “Küresel ekonomideki büyüme orani, Kovid-19 salginindan önceki yirmi yildaki ortalama yüzde 3,1'lik büyüme oraninin hala çok altinda”
BERLIN (AA) - Birlesmis Milletler (BM), bu yil için küresel ekonomik büyüme tahminini 0,4 puan artirarak yüzde 2,3’e çikarmasina ragmen küresel ekonomide uzun süreli düsük büyüme riski öngördü.
BM, ocak ayinda yayinlanan "Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023" raporunu güncelledi.
Rapora göre, küresel ekonomi artan finansman açiklari, durgun yatirimlar ve genisleyen borç kirilganliklari ile karsi karsiya bulunuyor. Bu da sürdürülebilir kalkinmayi tehdit ediyor.
Ayrica, dünya ekonomisi Kovid-19 salginin etkileri, Rusya-Ukrayna savasi, iklim degisikligi ve degisen makroekonomik kosullarin etkisiyle uzun süreli düsük büyüme riskiyle karsi karsiya bulunuyor.
BM raporuna göre, Kovid-19 sonrasinda hem gelismis hem de gelismekte olan ülkelerde yüksek seyreden enflasyon, son 10 yilin en agresif faiz artislarina yol açarken, artan faiz oranlara ragmen, özellikle gelismis ekonomilerde merkez bankalarinin hane halki harcamalari ve istihdam dayanikliligini koruyarak enflasyonu kontrol almasini zorlastiriyor.
Bu nedenle küresel ekonomik büyümedeki yavaslama hizi özellikle ABD ve Avrupa Birligi basta olmak üzere en büyük ekonomilerdeki güçlü hanehalki harcamalarinin yani sira Çin ekonomisindeki toparlanma nedeniyle muhtemelen önceki tahminlerden daha agir olacak.
Bu kapsamda, ocak ayinda 2023 için yüzde 1,9 olan küresel ekonomik büyüme tahmini 0,4 puan artisla yüzde 2,3’e çikarildi. 2024 tahminini ise 0,2 puan düsürerek yüzde 2,5'e çekildi.
Raporda, “Bu artisa ragmen, küresel ekonomideki büyüme orani, Kovid-19 salginindan önceki yirmi yildaki ortalama yüzde 3,1'lik büyüme oraninin hala çok altinda.” degerlendirmesine de yer verildi.
Bu arada, ABD için ocakta yüzde 0,4 olan büyüme tahmini güçlü hane halki harcamalarinin etkisiyle yüzde 1,1’e yükseltilen raporda, AB için de yüzde 0,2 olan büyüme tahmini yüzde 0,9’a çikarildi. Dünyanin ikinci büyük ekonomisine sahip Çin'in ekonomik büyüme tahmini ise yüzde 4,8’den yüzde 5,3’e revize edildi.
Raporda, pek çok gelismekte olan ülkeye iliskin ekonomik büyüme beklentilerinin, sikilasan kredi kosullari ve artan dis finansman maliyetleri nedeniyle kötülestigi vurgulandi.
En az gelismis ülkelerin ise 2023'te ortalama yüzde 4,1 ve 2024'te yüzde 5,2 büyüyecegi tahmin edildi. Bu da BM’in BM 2030 Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri’nde belirlenen yüzde 7'lik büyüme hedefinin çok altinda kaliyor.