Avusturya'da 2022’de 1479 irkçi saldiri yasandiAskin Kiyagan- Viyana Belediye Baskan Yardimcisi Christoph Wiederkehr: - "Irkçilik birçok kisi için hala ne yazik ki olagan bir durum ve düzenli olarak irkçiliga maruz kalinabiliyor"
VIYANA (AA) - Avusturya'da, 2022'de 1479 irkçi saldiri yasanirken, bunlarin yaklasik yüzde 68’i çevrim içi platformlarda gerçeklesti.
Ülkede 20 yili askin süredir irkçi saldirilari kayit altina alan sivil toplum kurulusu Irkçilik Karsiti Çalisma ve Sivil Tepki (ZARA), Uluslararasi Irk Ayrimi Ile Mücadele Günü’nde "2022 Irkçilik Raporu'nu" ilk defa Viyana Belediye binasinda düzenlenen basin toplantisiyla kamuoyuyla paylasti.
Basin toplantisina Viyana Belediye Baskan Yardimcisi Christoph Wiederkehr, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Viyana Eyalet Meclis Üyesi Dr. Mireille Ngosso’nun yani sira ZARA temsilcileri katildi.
Rapora göre, geçen yil 1479 irkçi saldiri meydana gelirken, bunlarin yüzde 68’i "dijital platformlarda" yasandi.
"Internet", 999 ile irkçi saldirilarin kendine en çok yer buldugu mecra oldu.
Irkçi saldirilarin en çok yapildigi ikinci yer ise 167 vakayla "kamuya açik alanlar" oldu. Ülkede geçen yil, "eglence ve hizmet" sektöründe 134, "kamu kurum ve kuruluslarinda" 85 irkçi saldiri yasandi.
- Vakalarin yüzde 24’ü dogrudan magdurlarca bildirildi
"Güvenlik birimleri" 59 irkçi tutumla dikkati çekerken, "yazili ve görsel basin ile siyasette" 35 irkçi ve nefret içerikli söylem ve eylem tespit edildi.
Kayit altinda alinan vakalarin yüzde 24’ü dogrudan magdurlarca bildirilirken, yüzde 76’si olaylara sahit olan kisiler tarafindan yapildi.
Son 2 yilda irkçi saldiriya maruz kalip, ZARA ya da benzeri kuruluslara giderek yasadigi magduriyeti bildirenlerin sayisinda artis gözlemlenirken, 2020’de bu oran yüzde 20’nin altindaydi.
Irkçi ya da ayristirici uygulamalara maruz kalan ve bu durumu gerekli mercilere tasiyan kisilerin yüzde 80’i gerekli hukuki destegi bulamadi.
- "Herkesin esit sartlarda yasamini sürdürmesi kendileri için çok önemli"
Rapora iliskin sunumun ardindan konusan Viyana Belediye Baskan Yardimcisi Wiederkehr, irkçilikla mücadele gününde ZARA gibi sivil toplum kuruluslari ve siyasi temsilcilerin katilimiyla halihazirda toplumda yer bulan irkçiliga karsi ortak mücadele yürütülmesinin önemli oldugunu söyledi.
Viyana Belediyesi olarak yaptiklari irkçilik karsiti çalismalara deginen Wiederkehr, dil, din, cinsiyet ayrimi yapilmaksizin herkesin esit sartlarda yasamini sürdürmesinin kendileri için çok önemli oldugunu vurguladi.
Wiederkehr, "Viyana gibi büyük bir sehirde yapilmasi gereken tabii ki çok sey var çünkü irkçilik, birçok kisi için hala ne yazik ki olagan bir durum ve düzenli olarak irkçiliga maruz kalinabiliyor." dedi.
Buna karsi çok sayida inisiyatif bulundugunu aktaran Wiederkehr, özellikle irkçiliga maruz kalan ya da bu ülkeye yeni gelenlerin bu hususta daha iyi bilgilendirilmesi için çalistiklarini kaydetti.
- "Irkçi eylemlerin bir karsiligi olmali"
SPÖ’den Meclis Üyesi Ngosso da irkçiligin son yillarda siyasette kaniksandigini, mevcut ön yargilar kullanilarak yeni irkçi yaklasimlarin ortaya çikarildigini belirterek, "Irkçi söylem ve eylemlerin kesinlikle bir karsiligi olmak zorunda." dedi.
Ngosso, Müslümanlara yönelik irkçi saldirilari kayit altina alan Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danismanlik Merkezi (Dokustelle Österreich) ya da diger inisiyatiflerin ortaya koydugu veriler dogrultusunda irkçilik ve ayrimcilikla mücadelede çok daha kapsamli çalismalarin yapilmasi gerektigini vurguladi.
ZARA Yöneticisi Barbara Liegl de yillara göre irkçi vakalara yönelik rakam ve verilerin degiskenlik gösterdigini söyleyerek, "Irkçilik, bütün yapilarda ve kurumlarda, genel olarak toplumumuzda her gün görünen, hissedilen bir gerçek." dedi.