Avustralya federal hükümete ait cihazlarda TikTok uygulamasinin kullanimini yasakladiMehmet Alaca

Avustralya federal hükümete ait cihazlarda TikTok uygulamasinin kullanimini yasakladiMehmet Alaca

CANBERRA (AA) - Avustralya, güvenlik endiseleri nedeniyle federal hükümete ait cihazlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok uygulamasinin kullanilmasina yasak getiren "Bes Göz (Five Eyes)" olarak bilinen elektronik istihbarat ittifakinin sonuncu üyesi oldu.

Karar, ???????"Bes Göz" üyeleri ABD, Kanada, Ingiltere ve Yeni Zelanda'nin da yasaklar konusunda benzer adimlar atmasi ardindan geldi.

Bassavci Mark Dreyfus, yaptigi açiklamada, istihbarat ve güvenlik teskilatlarinin tavsiyesine dayanarak bu yasagin "mümkün olan en kisa sürede" yürürlüge girecegini söyledi.

Ilk olarak 1946'da ABD ile Ingiltere arasinda imzalanan; Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nin katilimiyla genisletilen ve UKUSA seklinde bilinen "elektronik istihbarat" ittifaki, Bes Göz (Five Eyes) olarak adlandiriliyor.

- TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle gündemde

TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle Çin yanlisi görüslerin yayilmasinda kullanilabilecegi ve kullanici bilgilerine erisilebilecegi endisesiyle ciddi kisitlamalarla karsi karsiya kaliyor.

Avrupa Birligi (AB) yürütme organi AB Komisyonu, 23 Subat'ta güvenlik endiseleri nedeniyle çalisanlarina TikTok yasagi getirmisti.

AB kurumlarindan Avrupa Parlamentosu da AB Komisyonu ve Konseyinin ardindan çalisanlarina güvenlik endiseleri gerekçesiyle Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklamisti.

Norveç'te Adalet Bakani Emilie Enger Mehl, devletin tahsis ettigi telefona TikTok uygulamasi yükledigini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmisti.

Danimarka Savunma Bakanligi, siber güvenlik tedbirleri kapsaminda çalisanlarinin resmi hizmette kullanilan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'u kullanmasina yasak getirmisti.

Hindistan da gizlilik ve güvenlik endiseleri nedeniyle 2020'de TikTok ve mesajlasma uygulamasi WeChat dahil çok sayida Çin menseli uygulamanin ülkede kullanimini yasaklamisti.

- TikTok yasagi genisliyor

ABD'de de Beyaz Saray, Savunma Bakanligi, Iç Güvenlik Bakanligi ve Disisleri Bakanligi dahil birçok devlet kurumu, Kongre'de Aralik 2022'de yapilan oylamayi beklemeden TikTok'a yasak getirmisti.

ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralik 2022'de üyeleri ve çalisanlarinin kullandigi resmi cihazlara TikTok uygulamasinin indirilmesine ve kullanimina yasaklamisti.

Kongre ve ABD silahli kuvvetlerinin disinda ABD eyaletlerinin yarisindan fazlasi da uygulamayi resmi cihazlardan yasakladi.

ABD’nin yani sira Kanada, Ingiltere ve Yeni Zelanda da yasaklar konusunda benzer adimlar atmisti.