Hürjet ve Atak-2 uçmaya hazirlaniyorGöksel Yildirim- Hürjet'te taksi çalismalari sürüyor, Atak-2 helikopterinde montaj çalismalarinda sona gelindi
ANKARA (AA) - Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen havacilik projeleri Hürjet ve Atak-2'de, ilk uçuslara hazirlaniliyor.
Türk Havacilik ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, 4. Askeri Radar ve Sinir Güvenligi Zirvesi'nde yaptigi konusmada, en önemli unsurun insan kaynagi oldugunu belirterek, 6 bin olan mühendis sayisini 1000 ilaveyle 7 bine çikaracaklarini söyledi.
Kotil'in, sirketin gündemindeki projelere iliskin verdigi bilgilere göre, Hürjet, taksi yaparak ilk uçusuna hazirlaniyor. Atak-2 helikopterine transmisyon baglandi, motorun baglanmasina yönelik çalismalar devam ediyor. Jet motorlu, düsük radar görünümüne sahip Anka-3, taksi yapiyor. Jandarmanin kullanimina sunulacak 3 Gökbey helikopteri için de teslimat hazirligi yapiliyor.
- HAVELSAN'in sinir güvenligi çözümleri
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar da sirket olarak askeri, kamu ve sivil sektöre yönelik gelismis, güvenilir "ülke güvenligi sistemleri" sunduklarini dile getirdi.
Ihtiyaç duyulan gelismis teknolojileri kullanarak sinir boyunca, sinir devriyesini destekleme ve fiziksel gözetlemenin mümkün olmadigi alanlarda ihtiyaçlara cevap verdiklerini anlatan Nacar, "Özgün ürün ve çözümlerimiz sayesinde sahada konumlandirilan sensörlerden gelen bilgilerin toplanarak harita üzerinde izlenmesi ve güvenlik kameralari ile dogrudan entegrasyonun saglanmasi için kritik öneme sahip fonksiyonlari yerine getirebiliyoruz." diye konustu.
HAVELSAN Sahil Gözetleme ve Radar Sistemi SGRS ile Gemi Trafik Yönetim Sistemi HAVELSAN VTS'nin, deniz yolu güvenliginin saglanmasinda önemli bir rol oynadigini vurgulayan Nacar, sunlari kaydetti:
"HAVELSAN mühendislik kabiliyetleriyle, Içisleri Bakanligimizin koordinasyonunda POLSAN ile ortaklasa kurdugumuz BIYOTEKSAN üzerinden gelistirme çalismalarina devam ettigimiz biyometrik veri teknolojilerinde, nitelikli parmak izi tanima sistemi, tüm Türkiye'de devreye alindi. Ayrica kendi ulusal biyometrik veri yönetim sistemini kuran 7. ülke olduk. Yabanci firmalara bagimliliktan kurtulduk, verilerimizi ve milli sermayemizi koruduk. Dosya tabanli bir sistemle çalismakta olan yabanci sistemlerde çikan arizalar günlerce sürebiliyordu. Açik kaynak teknolojilerle gelistirdigimiz yerli sistem sayesinde kurumlarimiz kesintisiz bir hizmeti verebilmektedir."