Anadolu Ajansinin asirlik görsel hafizasi daha zengin hale geliyorAli Kemal Akan
ANKARA (AA) - Anadolu Ajansinin (AA), bir asri askin haber yolculugunu yansitan, 10 milyondan fazla fotograf ve 1 milyon 300 bini askin videodan olusan görsel arsivi, gelecek nesiller için daha kapsamli ve kolay erisilebilir hale getiriliyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatiyla 6 Nisan 1920'de kurulan AA, 100 yili askin habercilik tecrübesi, en hareketli bölgelerdeki sicak gelismeleri aninda aktarmasiyla dünyanin etkili haber ajanslari arasinda öne çikiyor.
Tarihi belge niteligi tasiyan milyonlarca haber metni, fotograf ve videoya sahip nadir kurumlardan Anadolu Ajansi, uzun süredir üzerinde çalistigi "AA Arsivi" projesi ile ilgili hazirliklarini tamamladi.
Bu kapsamda arsiv projesinin sürdürülebilir olmasi ve belirli kurallar çerçevesinde uygulanabilmesi için Görsel Haberler Yayin Yönetmenligi bünyesinde Görsel Arsiv Editörlügü kuruldu.
Editörlük, AA'nin güçlü tarihi arsivini gelecek nesiller için daha kolay erisilebilir bir görsel kaynak haline getirmek, nitelikli seçkilerle arsivden yeni degerler olusturmak ve arsivdeki görsel içerikleri farkli projelerle öne çikarmak amaciyla faaliyetler yürütecek.
Görsel Arsiv Editörlügü bünyesinde görsellere erisimi kolaylastirmak amaciyla içeriklerin gerekli fotograf alti bilgileri, görüntü dökümleri ve anahtar kelimelerinin düzenlenmesi için programli ve kapsamli bir çalisma baslatildi.
1900'lü yillarin basindan günümüze kadar üretilen görsel içeriklere, "anadoluimages.com" adresinden Türkçe ve Ingilizce alt yazi bilgileri ile kurumsal ve bireysel kullanicilarin taleplerine cevap verecek sekilde erisilebilecek.
Tarihteki önemli gelismelere iliskin arsiv içerikleri ile güncel gelismelere ait özel seçkiler de koleksiyonlar bölümünde "anadoluimages.com" kullanicilarina sunuluyor.
AA sosyal medya alaninda da kaliteli ve güçlü arsiv içerikleriyle adindan söz ettirmeyi amaçliyor.
Bu amaçla açilan "@AAarsiv" sosyal medya hesaplarindan Türkiye'nin görsel hafizasina dair güçlü ve özgün içeriklerin kamuoyuna sunulmasi hedefleniyor.