TISK deprem bölgesi için "Istihdam ve Isletme Acil Eylem Plani" hazirladiÖzcan Yildirim- TISK Yönetim Kurulu Baskani Özgür Burak Akkol: - "Diyoruz ki, depremden etkilenen illerimiz için Türkiye'nin üreten tüm firmalari, kurumlari, STK'leri olarak, hep beraber harekete geçelim ve birlikte iyileselim"
ANKARA (AA) - Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu (TISK), Kahramanmaras merkezli depremlerin etkiledigi iller için uzaktan çalismayla istihdam olanagi sunma, zarar gören esnafin sermaye mallarina destek olma ve bölge üreticileri için özel kota olusturulmasinin da aralarinda oldugu eylem plani hazirladi.
TISK'ten yapilan yazili açiklamada, Konfederasyonun deprem bölgesi için sonraki dönemde de elini tasin altina koyacagi belirtilerek, bu kapsamda bölge için "Istihdam ve Isletme Acil Eylem Plani"nin hazirlandigi bildirildi.
Eylem planinda, uzaktan çalisma imkanlarinin artirilmasi, bunun için bölgedeki iletisim alt yapisi ve kapasitesinin hizla güçlendirilmesi gerektigine yer verilerek, su basliklar siralandi:
"Bankacilik, sigortacilik, telekom, teknoloji platformlari, e-ticaret gibi çagri merkezi hacmi yüksek sektörlerde, uzaktan çalismaya uygun çagri merkezi islerini bölgeye kaydirarak, istihdam firsatlarini artirabilecegimize inaniyoruz. Teknoloji, yazilim, veri isleme, veri analizi, görsel ve teknik tasarim gibi uzaktan çalisma imkani bulunan tüm nitelikli istihdam alanlarinda, belirli kotalarla bölgedeki is gücünün istihdamina destek verelim. Bölgeden istihdam edilebilecek is gücünün yetkinliginin gelistirilmesine yönelik programlari hizla devreye alalim."
- "Acil durum istihdam programlari olusturalim"
Deprem bölgesinde hayatin normale dönmesi için istihdamin önemi vurgulanan eylem planinda, sunlar kaydedildi:
"Basta enkaz kaldirma, yasam alanlarinin bakim ve temizligi, çocuk ve yasli bakimi, depo ve lojistik gibi is alanlari olmak üzere, bölgedeki ihtiyaç sahiplerine hizla is ve gelir saglayacak Acil Durum Istihdam Programlari olusturalim ve hep birlikte destekleyelim. Bölgede ihtiyacin arttigi gida, saglik, hijyen, sosyal ve kültürel alanlardaki faaliyetlerde, depremden etkilenen kadin ve gençleri önceleyerek is imkanlari sunmaya odaklanalim. Insaat ve yeniden yapilanma sürecinin uzun bir süre devam edeceginden hareketle tüm alanlarda nitelik ve beceri gelistirmeye yönelik programlari, kamu-özel sektör-STK is birlikleriyle yayginlastiralim."
Barinma, gida, saglik, hijyen gibi alanlarin öncelikli olmasinin yaninda bölgedeki sosyal ve kültürel olanaklar ile egitim imkanlari sunacak yatirimlarin da önemine deginilen planda, tüm egitim kurumlarina geçici barinma alanlarinda egitim merkezleri ve okullar olusturmalari konusunda büyük görevler düstügü vurgulandi.
Bölgede hayvan varligi ve tarimsal üretim kayiplarini gidermek için devletin sundugu imkanlara ek olarak finans sektöründe yenilikçi tarim ve hayvancilik uygulamalarinin da yayginlasmasinin istendigi eylem planinda, "Sözlesmeli tarim uygulamalariyla gida sektöründeki üreticilerimiz, bölgedeki çiftçi ve hayvancilari destekleyecek sekilde ilk finansmani saglasin." önerisine yer verildi.
- "Ortak bir dayanisma kampanyasi yapalim"
Eylem planinda, hasar gören sanayi tesislerinin yenilenmesinin, verimliligi artirma, dijitallesme ve yesil dönüsüme uygun yapilmasi için finansman araçlarinin birlikte tasarlanmasi gerektigi vurgulanarak, su ifadeler kullanildi:
"Basta gida ve tekstil ürünleri olmak üzere, ihtiyacin arttigi tüm ürün gruplarinda tedarikleri bölgede üretim yapabilen isletmelerden karsilayalim ve bu isletmelerin tam kapasite çalismasina ve ek istihdam imkanlari olusturabilmesine imkan saglayalim. Bölgede üretilen ürünlerin talebinin artirilabilmesi için perakendecilerimizle bir cografi isaret olusturalim ve son tüketicinin bilgilendirilecegi bir kampanyayi hep birlikte baslatalim. Etkilenen isletmelerin pazar kayiplarini azaltmak için yurt genelinde perakendecilerimizin ve e-ticaret firmalarimizin bölgede bulunan alternatif üreticilerden özel kota alim yapmalarini saglayalim. Geri dönüstürülmüs tekstil, hidrojen yakitli yesil çelik üretimi gibi yüksek potansiyelli alanlarda kapasite gelistirilmesine katki saglayalim. Ihracat kayiplari olan ve hasar nedeniyle üretime tamamen veya kismi olarak dönemeyen isletmelerin mevcut kapasitelerine dönmelerinin desteklenmesi sürecinde, yerine getiremeyecekleri ihracat siparislerinin öncelikli olarak bölgeden ve yurt içinden alternatifler ile karsilanmasina iliskin ortak bir dayanisma kampanyasi yapalim."
- "Tüm üyelerimizle elimizi tasin altina koyduk"
Açiklamada görüslerine yer verilen TISK Yönetim Kurulu Baskani Özgür Burak Akkol, depremin ardindan bölgede yaralarin sarilmasi için tüm üye sendikalari ve isletmeleriyle birçok çalisma yürüttüklerini ve yürütmeye de devam ettiklerini animsatarak, sunlari kaydetti:
"Depremden zarar gören illerimizin yeniden ayaga kalkabilmesi için herkes islerin bir ucundan tutmali. Biz de istihdam ve isletmeler için neler yapilabilecegine iliskin önerilerden olusan bir acil eylem plani olusturduk. Bu listedekiler, öneri, katki ve elestirilerle gelismeye açik. Deprem bölgeleri için su ana kadar tüm üyelerimizle elimizi tasin altina koyduk. Bundan sonrasina da haziriz. Ülkemizi ve devletimizi hiçbir kritik virajda yalniz birakmayan TISK ailemiz, bugün de sahada tüm olanaklarini seferber ediyor."
Eylem planindaki basliklardan kendileriyle ilgili olanlari hizla hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Akkol, söyle devam etti:
"Biz, bu konuda hazirliklarimizi yaptik ama bunun bir seferberlige dönüsmesi ve tam anlamiyla uygulanabilmesi için ekonominin diger aktörlerinin de katkisina ihtiyacimiz var. Bunun için çagrida bulunuyoruz. Diyoruz ki, depremden etkilenen illerimiz için Türkiye'nin üreten tüm firmalari, kurumlari, STK'leri olarak, hep beraber harekete geçelim ve birlikte iyileselim."