Amazon Türkiye lojistik merkezi açilis töreniMehmet Kadir Kilinç- Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Çostu: - "Amazon, KOBI'lerimizin dijitallesmesi ve ihracatinda önemli bir kaldiraç olusturdu. Global operasyonlarindaki bilgi ve tecrübeyi ekosistemimize kazandiriyor. Dahasi, yaptigi entegre yatirimlar ile ülkemizin lojistik kapasitesine önemli katkida bulunuyor" - Amazon Avrupa ve Kuzey Amerika Operasyonlarindan Sorumlu Baskan Yardimcisi Stefano Perego: - "Türkiye'de faaliyete baslad

Amazon Türkiye lojistik merkezi açilis töreniMehmet Kadir Kilinç- Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Çostu:
- "Amazon, KOBI'lerimizin dijitallesmesi ve ihracatinda önemli bir kaldiraç olusturdu. Global operasyonlarindaki bilgi ve tecrübeyi ekosistemimize kazandiriyor. Dahasi, yaptigi entegre yatirimlar ile ülkemizin lojistik kapasitesine önemli katkida bulunuyor"
- Amazon Avrupa ve Kuzey Amerika Operasyonlarindan Sorumlu Baskan Yardimcisi Stefano Perego:
- "Türkiye'de faaliyete baslad

ISTANBUL (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Zekeriya Çostu, "Amazon, KOBI'lerimizin dijitallesmesi ve ihracatinda önemli bir kaldiraç olusturdu. Global operasyonlarindaki bilgi ve tecrübeyi ekosistemimize kazandiriyor. Dahasi, yaptigi entegre yatirimlar ile ülkemizin lojistik kapasitesine önemli katkida bulunuyor." dedi.

Amazon'un Istanbul Tuzla'da hayata geçirdigi Türkiye'deki ilk lojistik merkezinin resmi açilis töreni üst düzey katilimla gerçeklestirildi.

Törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Çostu, Amazon gibi küresel oyuncularin Türkiye'de faaliyetlerini, ülke ekonomisine sunduklari çok boyutlu katkilari nedeniyle önemli gördüklerini söyledi.

Çostu, "Amazon KOBI'lerimizin dijitallesmesi ve ihracatinda önemli bir kaldiraç olusturdu. Global operasyonlarindaki bilgi ve tecrübeyi ekosistemimize kazandiriyor. Dahasi, yaptigi entegre yatirimlar ile ülkemizin lojistik kapasitesine önemli katkida bulunuyor." ifadelerini kullandi.

- "Türkiye'de 5,2 milyar liranin üzerinde yatirim yaptik"

Amazon Avrupa ve Kuzey Amerika Operasyonlarindan Sorumlu Baskan Yardimcisi Stefano Perego da faaliyet gösterdikleri ülkelerde yillardir yerel kalkinmaya katkida bulunarak birçok istihdam olanagi ve ekonomik firsat yarattiklarini belirterek, su açiklamalarda bulundu:

"Mutlulukla dile getirmek istiyorum ki Türkiye de bu ülkelerden bir tanesi. Türkiye'de faaliyete basladigimiz 2018'den bu yana 5,2 milyar liranin üzerinde yatirim yaptik ve halihazirda 1000'den fazla kisi istihdam ediyoruz. Faaliyet gösterdigimiz ülkelerde pozitif bir rol oynamayi amaçlayan global bir sirketiz ve bu hedefle küresel ölçegimizi ve inovasyon yetenegimizi çalisanlarimizin bir parçasi oldugu topluluklari güçlendirmek için kullanmaya gayret gösteriyoruz. Bu baglamda Türkiye'de de LÖSEV'e (Lösemili Çocuklar Vakfi) destek olmanin ve Lösante Hastanesi'nde tedavi gören cesur küçük bireylerin ilaç masraflarina destek olmanin mutlulugunu yasiyoruz."

- "Türkiye’de kaliteli istihdam saglamak ve is yeri güvenligi en önemli önceligimiz"

Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Hakan Karadogan ise Türkiye'de açtiklari ilk lojistik merkezlerinin, bu ülkeye olan bagliliklarinin bir göstergesi oldugunu söyledi.

Artan müsteri talebinin karsilanmasi konusunda önemli katkilar saglayan merkezin genis yelpazede istihdam olanagi sundugunu dile getiren Karadogan, "Çalisanlarimizin refahi, is modelimizin temelinde yer aliyor ve güvenlik, kapsayicilik ve saygiya dayali bir çalisma ortamini tesvik ediyoruz. Sundugumuz bu çalisma ortamina ek olarak çalisanlarimizin bir parçasi oldugu topluluklari desteklemek adina ilgili kurumlarla diyalog halinde olmaya ve yatirimlar yapmaya devam ediyoruz." diye konustu.

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott da Türkiye'de Amazon'da satis yapan KOBI'lerin sayisinin 2022'de yüzde 50'den fazla artarak 45 binin üzerine çiktigini bildirdi.

KOBI'lerin ihracat satislarinin 2022'de önceki yila göre yüzde 60'in üzerinde artarak 500 milyon avroya yaklastigini dile getiren Marriott, Amazon'un, Türkiye'deki KOBI'ler için satislarini artirma, markalasma ve istihdam yaratarak islerini büyütme olanagi saglamak için yenilikler yapmaya devam edeceginin altini çizdi.

Marriott, Türkiye'de faaliyete basladiklari günden beri Amazon'da satis yapan girisimcileri ve KOBI' desteklediklerini anlatarak, su bilgileri verdi:

"Bu faaliyetlerimizin hem satis ortaklarimiz hem de müsteriler için olumlu sonuçlar vermeye devam ettigini görmek bizim için son derece gurur verici. Tuzla'da kurdugumuz ilk lojistik merkezimizin Türkiye'deki KOBI'lerin büyümesine olan katkilarini simdiden görüyoruz. KOBI'lerimizin islerini büyütebilmeleri ve ihracat yapmalarini kolaylastirmak için lojistik hizmetlerimizi gelistirmeye devam edecegiz."

- Amazon, Türkiye'deki toplumsal ve sürdürülebilirlik yatirimlarini sürdürüyor

Açilis töreninde verilen bilgiye göre, Amazon, Türkiye'de faaliyetlerine basladigi 2018'den bu yana Istanbul'daki kurumsal ofisleri ve lojistik merkezi araciligiyla 1.000'i askin kisiye istihdam sagladi. Dünyanin herhangi bir yerine kurulan bir Amazon lojistik merkezi 60'tan fazla farkli rol araciligiyla istihdam olanaklari sunuyor.

Sirket, istihdama ve KOBI'lere olan desteklerinin yani sira Türkiye'deki toplumsal yatirimlarini da sürdürüyor. Amazon, subatta yasanan deprem felaketinden saatler sonra, afetten etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren kurumlar ve sivil toplum kuruluslari araciligiyla acil ihtiyaçlarin karsilanmasina yardimci olmak adina yardim programini devreye sokmustu.

Amazon ayrica, depremden etkilenen bölgelere kritik destek saglayan sivil toplum kuruluslarina toplam 600 bin dolarlik nakdi bagis taahhüdünde bulunurken, sahada çalisan çesitli STK'lere on binlerce acil yardim malzemesi sevk etmis, 16 Amazon magazasinda bagis kampanyalari düzenlemis, ABD ve Almanya'dan en çok ihtiyaç duyulan malzemeleri tasiyan iki Amazon Air kargo uçagini Türkiye'ye göndermis ve Amazon Türkiye Afet Yardim Merkezi'ni kurmustu. Sirket, ek olarak Ticaret Bakanligi'nin baslattigi Deprem Yardimlasma Seferberligi'ne katilmisti.

Deprem yardimlarina ek olarak Amazon, lojistik merkezi araciligiyla farkli alanlardaki toplumsal desteklerini de sürdürüyor. Haziranda Tuzla Belediyesi ve Habitat Dernegi is birligiyle hayata geçirilen "Teknolojiyle Gelecege Gülümse" projesi, ilk yilinda 4 binden fazla gencin kodlama, makine ögrenimi ve üç boyutlu tasarim gibi dijital yetkinliklerini gelistirmelerine firsat taniyacak.

Amazon, son olarak açilis töreninde Lösemili Çocuklar Vakfi'na (LÖSEV) olan desteklerini de duyurdu. Sirket, 2017'den beri pediatrik hastanelere ve kanserle mücadele eden çocuklar ve ailelerine yardimci olan sivil toplum kuruluslarina 26 milyon dolarin üzerinde bagis yapti.

Türkiye'deki lojistik merkezinde sürdürülebilirligi de ön planda tutan Amazon, 2040'a kadar sifir karbon emisyon taahhüdünün bir parçasi olarak Istanbul'daki lojistik merkezi de dahil olmak üzere, yeni yaptigi binalarin isitma ve sicak su ihtiyacini yüzde 100 elektrik enerjisiyle karsilama politikasini sürdürüyor.