Küresel piyasalarda karisik seyir devam ediyorMurat Aslan
ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'de artan resesyon endiseleriyle karisik bir seyir izlerken, bugünden itibaren yogunlasacak makroekonomik veri takvimi yatirimcilarin odagina yerlesti.
Dünya genelinde yavaslayan ekonomik aktiviteyle birlikte resesyon endiseleri varlik fiyatlari üzerinde etkili olmaya basladi.
Dün ABD'de açiklanan verilere göre, JOLTS Açik Is Sayisi subatta bir önceki aya kiyasla 632 bin azalarak 9 milyon 931 bine düstü. Beklentilerin gerisinde kalan açik is sayisi, Mayis 2021'den bu yana ilk kez 10 milyonun altina indi. Ülkede fabrika siparisleri de subatta yüzde 0,7 düsüsle piyasa beklentilerini karsilayamadi.
Öte yandan, JPMorgan Chase Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon'in, ABD'de bankacilik krizinin henüz bitmedigi ve etkilerinin gelecek yillarda hissedilmeye devam edecegi uyarisinin ardindan bankacilik hisseleri yüzde 1'den fazla deger kaybetti.
Analistler, bugün ABD'de açiklanacak ADP özel sektör istihdami ile cuma günkü tarim disi istihdam verisinin piyasalarin durumuna daha net isik tutmasinin beklendigini kaydederek, söz konusu verilerin varlik fiyatlarinda oynakligi artirabilecegini dile getirdi.
Dün, is gücü piyasalarindaki sinyaller ve Dimon'in açiklamalarinin ardindan para piyasalarindaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) gelecek ay 25 baz puan faiz artiracagina yönelik tahminler yüzde 58'den yüzde 42'ye indi.
Fed'in faiz artirimlarina son verebilecegine yönelik beklentilerin öne çikmasi tahvil piyasalarinda da alis agirlikli seyrin güçlenmesine sebep olurken, ABD'nin 2 yillik tahvil faizi dün yaklasik 14 baz puan gerileyerek yüzde 3,83'e inmesinin ardindan yeni günde yüzde 3,87'de dengelendi.
Söz konusu durumla birlikte degerli metallerde de alis agirlikli bir seyir izlenirken, dün altinin ons fiyati yüzde 1,81, gümüsün onsu ise yüzde 4,2 deger kazanarak sirasiyla 2.020 ve 25 dolar oldu.
New York borsasinda bu gelismelerle dün S&P 500 endeksi yüzde 0,58, Dow Jones endeksi yüzde 0,59 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,52 deger kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise karisik seyirle basladi.
Avrupa borsalarinda dün karisik bir seyir öne çikarken, bölgede enflasyon baskisi yavaslamaya devam ediyor.
Dün açiklanan verilere göre Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) subatta yüzde 13,2 artisla beklentilerin altinda kaldi. Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) yayinladigi beklenti anketine göre de subatta gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 4,9'dan yüzde 4,6'ya indi.
ECB yetkililerinin büyük bölümü de bankanin faiz artislarinda sona yaklastigini vurgulamaya devam ediyor. Buna göre para piyasalarindaki fiyatlamalarda ECB'nin yüzde 90 ihtimalle gelecek toplantida 25 baz puan faiz artirmasi beklenirken, mayis sonrasi için tahminlerde belirsizligin güç kazandigi görülüyor.
Söz konusu gelismelerle dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,14 yükselirken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,50 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,56 geriledi. Fransa'da CAC 40 endeksi ise yatay seyretti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de karisik seyirle basladi.
Asya borsalarinda da karisik bir seyir öne çikarken, bugün Çin ve Hong Kong borsalarinda tatil nedeniyle islem gerçeklesmiyor.
Bölge merkez bankalari politika kararlarini açiklamaya devam ederken, bugün Yeni Zelanda Merkez Bankasi 25 baz puanlik piyasa beklentilerine karsin, politika faizini 50 baz puan yükselterek yüzde 5,25'e çikardi.
Öte yandan, Japonya'da açiklanan makroekonomik verilere göre hizmet sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 55,2'ye, bilesik PMI ise 52,9'a çikti.
Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6 deger kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,5 yükseldi.
Yurt içinde, dün alis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 2,99 üzerinde 4.984,11 puandan tamamladi.
Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artisla 19,2246'dan kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,2410 seviyesinden islem görüyor.
Analistler, bugün Almanya'da fabrika siparisleri, dünya genelinde hizmet sektörü ve bilesik PMI ile ABD'de ADP özel sektör istihdami verilerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.150 seviyelerinin direnç, 4.900 ve 4.850 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:
09.00 Almanya, subat ayi fabrika siparisleri
10.55 Almanya, mart ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI
11.00 Avro Bölgesi, mart ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI
11.30 Ingiltere, mart ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI
15.15 ABD, mart ayi ADP özel sektör istihdami
15.30 ABD, subat ayi dis ticaret dengesi
16.45 ABD, mart ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI
17.00 ABD, ISM hizmet sektörü PMI