Amasya'da süt kuzularinin anneleriyle bulusma ani görüntülendiCihan Okur

Amasya'da süt kuzularinin anneleriyle bulusma ani görüntülendiCihan Okur

AMASYA (AA) - Amasya'da Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügüne (TIGEM) bagli Gökhöyük Tarim Isletmesi'nde, meraya otlamaya götürülen koyunlarin kuzulariyla bulusma ani kayit altina alindi.

Isletmede her yil subat ayinin ortasinda baslayip nisan ayina kadar devam eden kuzu dogumlarinda yetistiriciler, tatli bir telas yasiyor. Dogum yapan ya da yapmak üzere olan koyunlarin özenle bakildigi isletmede, agillar dünyaya yeni gelen kuzularin sesleriyle doluyor.

Dogumdan bir süre sonra kuzulari ot ve saman gibi yemlere alistirmak için annelerinden ayri agillara alan yetistiriciler, koyunlari ise meraya otlatmaya götürüyor.

Koyunlarin agillara yaklasmasiyla birbirlerinin sesini duyan anne ve yavrulari arasinda tatli bir heyecan yasanirken, agil kapilarinin açilmasiyla binlerce kuzu süt emmek için annelerini bulmaya çalisiyor. Kuzularin meradan dönen anneleriyle dakikalar içinde bulusmasi, aralarindaki bagi anlatan duygusal görüntülere sahne oluyor.

Kokusu ve sesinden tanidiklari annelerini bulunca hemen emmeye baslayan kuzularin bulusmasi, yaz dönemine kadar sürüyor.

Koyun ile kuzusunun, binlerce hayvanin bulundugu sürüde dakikalar içinde birbirini bulmasi dikkati çekiyor.

Gökhöyük Tarim Isletmesi Müdürü Muhammet Altiparmak, gazetecilere, TIGEM'e bagli isletmelerinde, Sakiz ve Karayaka irki melezlemesi olan Bafra irki koyun ürettiklerini söyledi.

Bafra irki koyunlarin yüksek döl ve süt verimine sahip oldugunu ve et kalitesinin çok iyi oldugunu ifade eden Altiparmak, sunlari kaydetti:

"Geçen yil agustos ayinda 3 bin 800 koyuna koç katmis bulunmaktayiz. Ocak ve subat aylarinda 6 bin kuzunun üzerinde dogumlarimiz gerçeklesti. Kuzularimizda yüzde 70'lik ikizlik orani, 3 dördüzümüz ve 1 de altiz kuzumuz meydana geldi. Bu kuzularimizin ilk dogdugu andan itibaren anne eli sefkatiyle bakimlarini yapmaktayiz. Üç ve besinci günden sonra bireysel bölmelerin ardindan 5’li ve 10’lu gruplar olusturularak sürü kabiliyetine alistirmaktayiz. Sonrasinda anneleriyle kuzular bir arada bir 10 gün daha beraber tutulduktan sonra anne ve kuzulari ayri bölmelere alinarak üç ögün beslemesine geçilmektedir."

Altiparmak, koyunlarin yeniden yavrulariyla bulustuktan sonra 75 ile 90 gün arasinda bir arada kaldiklarini, daha sonra kuzulari, koyunlari birbirinden ayirdiklarini anlatti.

Kuzularin ve koyunlarin birbirlerini koku ve sesleriyle buldugunu belirten Altiparmak, "Yaklasik 2-3 dakika içinde bütün anne ve kuzular birbirleriyle bulusmaktadir. Sonra, karni doyduktan sonra kendisiyle yan yana yürüyüp, merada dolasmaktadir. Kuzu dogumlarimiz ocak ve subat aylarinda tamamlandi, 6 bin kuzunun üzerinde dogumumuz gerçeklesti." ifadelerini kullandi.