Almanya'daki darbe girisimi sorusturmasi kapsaminda 3 kisi daha gözaltinda Cüneyt Karadag
BERLIN (AA) - Almanya'da, geçen yil aralik ayinda baslatilan darbe girisimi sorusturmasi kapsaminda 3 kisinin daha gözaltina alindigi bildirildi.
Federal Bassavciliktan yapilan açiklamada, ülkede darbe planlarinin merkezinde bulunan "Prens 13. Heinrich" adli zanlinin yakinlarindan Johanna F-J, Hans Joachim H. ve Steffen W'nin terör örgütüne üye olmak suçlamasiyla gözaltina alindiklari ifade edildi.
Açiklamada, Johanna F-J'nin Mayis 2022'den bu yana örgüt içinde aktif oldugu ve üst düzey bir "konsey" toplantisina katildigi belirtildi.
"Prens 13. Heinrich"in baskanlik ettigi konseyin mevcut devlet düzenini ortadan kaldirarak Ikinci Dünya Savasi'nin galip güçleriyle Almanya'daki yeni devlet düzenini müzakere etmeyi planladigi, buna yönelik olarak Johanna F-J'nin Rusya Federasyonu'nun Baskonsolosu ile iki kez görüserek bu konuda destek talep ettigi aktarildi.
Hans Joachim H. ve Steffen W'nin de maddi destek saglama ve insan kaynagi bulma konusunda çalismalar yaptiklari ifade edildi.
Üç süphelinin bugün hakim karsisina çikarilacagi bildirildi.
- Almanya'da darbe girisimi planlari
Almanya'da mevcut anayasal düzeni tanimama, darbe gerçeklestirmek suretiyle yikma ve imparatorlugu yeniden tesis etme amaci tasiyan Reichsbürger (Imparatorluk Vatandasi) hareketinin varligi 1980'li yillardan beri biliniyor.
Schatten (Gölge) operasyonuyla silahli darbe girisimi planlamak suçlamasiyla geçen yil aralik ayinda tutuklanan örgüt üyeleri arasinda Alman soylu sinifindan hanedana bagli bir Prens, halihazirda açiga alinan eski AfD milletvekillerinden bir hakim, aktif görev yapan bir asker ve Alman ordusunun eski üyeleri yer aliyor.
54 kisinin suçlandigi, 25 kisinin tutuklandigi terör karsiti Schatten operasyonu, Almanya tarihinde RAF terör örgütüne yönelik operasyonun ardindan gerçeklestirilen en büyük anti terör operasyonu olarak nitelendiriliyor.
3 bin memur ile ayni anda 150 ev, daire, depo ve bir kislaya baskin düzenlenmisti.
Alman iç istihbarat örgütü Verfassungschutzamt raporlarina göre Reichsbürgerlerin sayisi 21 bin.
Reichsbürger hareketi üyesi olan bu kisiler anayasal düzeni yikmayi, Alman Meclisine silahli baskin düzenlemeyi ve iktidari ele geçirmeyi planlamak suçlamasiyla tutuklanmisti.
Operasyonda tutuklanan kisilerin de üyesi oldugu Reichsbürger ideolojisi Federal Almanya Cumhuriyeti devletini tanimiyor, tüm resmi kurum ve yapilanmalari reddediyor.
Bu harekete göre, 2. Dünya Savasi sonrasi Almanya hala isgal altinda ve mevcut siyasiler ile devlet görevlilerinin vatana ihanetten ikinci bir Nünberg mahkemesinde yargilanmasi gerekiyor.
Almanya'nin su an derin bir devlet tarafindan yönetildigine inanan örgüt ayrica Holocaust'u da inkar ediyor.
Örgüt taraftarlari, Alman Imparatorlugu'nun 1871 yili itibariyla geçerli sinirlarini baz aliyor. Hiçbir resmi evraki tanimayan örgüt üyeleri, kendi kimliklerini, ehliyet ve tapu belgelerini kendileri olusturuyor.