Almanya'da fabrika siparisleri büyük ölçekli araç siparisleriyle subatta yüzde 4,8 arttiBahattin Gönültas- Subatta aylik bazda yurt içi siparisler yüzde 4,8 ve yurt disindan siparislerde yüzde 4,2 artis görüldü
BERLIN (AA) - Almanya'da fabrika siparisleri, gemi, rayli ve askeri araçlarda büyük siparislerin etkisiyle subatta yüzde 4,8 artis göstererek, art arda artisini üçüncü aya tasidi.
Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), subat ayina iliskin fabrika siparisleri geçici verilerini açikladi.
Buna göre, ülkede üretilen ürünler için siparisler, subatta bir önceki aya kiyasla yüzde 4,8 artarken, Subat 2022'ye göre ise yüzde 5,7 azaldi. Aylik artis Haziran 2021'den bu yana en yüksek artis olarak kayitlara geçti. Ülkede fabrika siparislerinin artisini art arda üçüncü aya tasimasi dikkati çekti.
Fabrika siparislerine iliskin piyasa beklentisi, aylik bazda yüzde 0,3 artmasi yönündeydi. Söz konusu siparislerde Ocak 2023’de revize olarak yüzde 0,5 artis görülmüstü.
Almanya'da subatta, aylik bazda yurt içi siparislerde yüzde 5,6 ve yurt disindan siparislerde yüzde 4,2 artis görüldü.
Destatis açiklamasinda, “Gemilerin, rayli araçlarin, uçaklarin, uzay araçlarinin ve askeri araçlarin imalati gibi diger araç imalatinda büyük siparisler (artis yüzde 55,9), Subat 2023'teki siparis aliminin olumlu gelisimine önemli katki sagladi. ” denildi.
Söz konusu dönemde Avro Bölgesi'nden yeni siparisler ocak ayina göre yüzde 8,9 ve diger ülkelerden Almanya'ya gelen siparisler yüzde 1,4 artti.
Subatta ara mali üreticilerinin siparisleri aylik bazda yüzde 1,3, sermaye mali siparisleri yüzde 7,3 yükseldi. Tüketim mali üreticilerinin siparislerinde yüzde 1,9 artis görüldü.
Bu arada, Almanya ekonomisi, 2022'nin son çeyreginde, enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyrege göre yüzde 0,4 küçülmüstü.
Avrupa’nin en büyük ekonomisi, Kovid-19 salgini sürecinde ortaya çikan darbogazlar hafiflese de, faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalmasi ve alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ortaminda tüketicilerin satin alma gücünün azalmasi nedeniyle talepte yasanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.
Ekonomistler, Avrupa'nin en büyük ekonomisinin teknik olarak resesyona girdigini düsünürken, bu yilin ilk çeyreginde GSYH'nin düsüsünü sürdürmesi bekliyor.
Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade ediliyor.
Almanya, 10 yillik iyi bir ekonomik büyümeden sonra Kovid-19 salgininin ilk yili olan 2020'de 2009'dan beri ilk kez resesyon yasamisti.
Öte yandan, Alman hükümeti de ekonomide bu yil yüzde 0,2 büyüme bekliyor.