"Afet Saglik Haritasi" depremzedeler ve görevlilerin hizmetindeBekir Ömer Fansa- Medikal Arama Kurtarma Dernegince olusturulan haritada, deprem bölgesinde resmi veya özel kuruluslarin hizmet verdigi sabit ve gezici tüm saglik tesislerinin konumu yer aliyor - Dernegin kurucusu Aral Sürmeli: - "Haritayi gelistirerek konteyner kentlerin, çadir kentlerin, güvenlik güçlerinin, resmi kurumlarin nerede oldugu, kurumlarin binasi yikildiysa ayri bir yere veya geçici bir yere açtiysa kullanicilarin bunlar
ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Medikal Arama Kurtarma Dernegince (MEDAK) depremlerin etkili oldugu illerdeki tüm saglik tesislerinin yer aldigi Afet Saglik Haritasi olusturuldu.
MEDAK, Kahramanmaras merkezli depremlerin etkiledigi illerde saglik kuruluslari hakkinda sahadaki insanlarin dogru ve güncel olarak bilgilendirilmesi için çalisma baslatti.
Bu kapsamda dernek, deprem bölgesinde görev alan tüm yabancilar da dahil resmi ve özel yardim yardim kuruluslariyla temasa geçerek, gerek kendi görevlileri gerekse diger kurumlarin yetkili kisileri tarafindan illerde hizmet veren sabit veya gezici tüm saglik kuruluslarinin yerlerinin anlik olarak iletilebildigi WhatsApp üzerinde bir Hizmet Botu gelistirdi.
Saglik kuruluslarinin yerleri ve güncel durumlari gibi sahadan gelen bilgiler, dernegin yazilimcilari tarafindan, kurumun cep telefonlarindaki "HERA Dijital Saglik" uygulamasi ve internet tarayicilarindan da girilebilen "https://afetsaglikharitasi.org" internet adresinde olusturulan haritaya islendi.
Deprem bölgesinde yabanci saglik kuruluslarinin da oldugu gözetilerek Türkçe, Ingilizce ve Arapça hizmet veren uygulamaya giren bir depremzede veya görevli, dil seçenegi ve konumunu belirterek, kendisine en yakin sabit veya sahra hastanesi, eczane veya bir mobil saglik kurulusunun yerini, ne zamana kadar hizmet verecegini ögrenebiliyor.
Haritadan en yakinindaki saglik kurumuna yol tarifi alabilen kullaniciya, gittigi yerde dil farkliligi olma ihtimaline karsi ayni uygulama içinde yazili veya ses kaydi olarak çeviri hizmeti de sunuluyor.
- "Harita 5 binden fazla kez kullanildi
Dernek kurucusu Aral Sürmeli, AA muhabirine, 2013 yilinda kurdugu MEDAK'in amacinin, afetlerde afetzedelere saglik hizmeti sunmak oldugunu söyledi.
Depremin ardindan Adana'da Seyhan Belediyesince tahsis edilen bir alanda konteyner operasyon merkezi kurduklarini anlatan Sürmeli, burada kamu kurumlariyla koordine bir sekilde çalistiklarini belirtti.
Halihazirda çogunlugu saglik çalisani 50'ye yakin üyelerinin bulundugunu dile getiren Sürmeli, üyelerinin afet olmayan durumlarda belli egitimlerden geçirildigini söyledi.
Sürmeli, kurulduklarindan itibaren global olarak da dünyanin çesitli yerlerinde saglik hizmeti sunduklarini belirtti.
Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan sahadaki depremzedelerin yani sira görevlilerin hizmet veren tüm saglik kuruluslarina ulasmasi için "Afet Saglik Haritasi" olusturduklarini anlatan Sürmeli, haritanin sahadaki herkese büyük kolaylik sagladigini dile getirdi.
Harita sayesinde bölgedeki saglik kuruluslarinin yerlerinin kolay bir sekilde bulunabildigini aktaran Sürmeli, "Amacimiz aslinda, hem afetzedelerin hem yurt disindan veya ülkenin baska yerlerinden gelmis kisilerin açik hastaneleri, bir anda açilan sahra hastanelerini ya da o gün bir köye gitmis olan mobil klinigi görüp oradan yardim alabilecekleri yerleri görebilecekler. Bu harita 5 binden fazla kez kullanildi." diye konustu.
- Harita gelistiriliyor
Sürmeli, subat ayi sonunda kullanima açtiklari haritanin katkisinin görülmesi üzerine gelen önerilerle daha da gelistirme çabasina girdiklerini söyledi.
Ayni haritaya saglik kuruluslari disinda afette ihtiyaç duyulan tüm kurumlarin yerlestirilmesinin bölgedeki insanlara büyük kolaylik sunacagina dikkati çeken Sürmeli, sunlari kaydetti:
"Haritayi gelistirerek kullanicilarin konteyner kentlerin, çadir kentlerin, güvenlik güçlerinin, resmi kurumlarin nerede oldugu, kurumlarin binasi yikildiysa ayri bir yere veya geçici bir yere açtiysa bunlari da görebilecekleri bir harita haline getirmeye basladik. Ekiplerimiz ve diger sivil toplum örgütleriyle birlikte bu haritayi güncel tutuyoruz. Sistem, en geç haftada bir sekilde güncelleniyor. Haritayi, kullanicinin yemek, barinma, polise basvuru gibi her türlü ihtiyaçlarini tek bir yerden görüntüleyip karsilayabilecegi bir sistem haline getirmeye basladik."