AYM, HDP'nin sözlü savunma yapmama kararini yarin ele alacak Aylin Dal- Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, partinin sözlü savunmadan feragat ettigine karar verirse, dosya esas hakkindaki raporunu hazirlamasi için raportöre verilecek- Raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dagitilmasinin ardindan Baskan Zühtü Arslan toplanti için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüsülmeye baslanacak
ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Halklarin Demokratik Partisinin (HDP) kapatilmasi istemli davada, partinin sözlü savunma yapmama kararini yarin ele alacak.
Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginca, HDP'nin kapatilmasi istemiyle Anayasa Mahkemesinde açilan davada süreç devam ediyor.
Bir siyasi partinin kapatilmasi istemiyle Anayasa Mahkemesinde açilan davalarda "ceza davasi" prosedürü izleniyor.
21 Haziran 2021'de iddianamenin kabul edilmesiyle baslayan yargilama süreci kapsaminda, HDP yetkililerinin 14 Mart'ta sözlü savunma yapmasi kararlastirilmisti.
Partinin talebi üzerine ek süre verilerek HDP'nin sözlü savunmasi 11 Nisan'a ertelenmis, partinin, kapatma davasinin 14 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Seçim sonrasina birakilmasi istemi ise reddedilmisti.
Anayasa Mahkemesinde, yarin saat 10.00'da sözlü savunmasini yapmasi gereken HDP, 6 Nisan Persembe günü, sözlü savunma vermeyecegine iliskin Yüksek Mahkemeye dilekçe sundu.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun, partinin bu dilekçesini yarin ele almasi bekleniyor.
Genel Kurul, partinin sözlü savunmadan feragat ettigine karar verirse, dosya esas hakkindaki raporunu hazirlamasi için Anayasa Mahkemesi raportörüne verilecek.
Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dagitilmasinin ardindan Baskan Zühtü Arslan toplanti için bir gün belirleyecek ve kapatma istemi esastan görüsülmeye baslanacak.
Yüksek Mahkeme Heyetinin, karar verene kadar araliksiz her gün bir araya gelerek ve çalismalarini sürdürmesi bekleniyor.
- 15 üyenin 10'unun oy çokluguyla karar verilebilecek
Raportörünün raporunun, Anayasa Mahkemesi heyetini baglayiciligi bulunmuyor.
HDP hakkindaki kapatma davasini, 15 kisiden olusan Anayasa Mahkemesi heyeti karara baglayacak.
Anayasa'nin 69. maddesinde sayilan hallerden ötürü partinin kapatilmasina veya dava konusu fiillerin agirligina göre devlet yardimindan kismen ya da tamamen yoksun birakilmasina, toplantiya katilan üyelerin 3'te 2 oy çokluguyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.