AB'nin Çin mesaisi yogunlasiyorÖmer Tugrul Çam
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'in, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile geçen hafta düzenledigi Çin ziyaretinin ardindan AB'den bir üst düzey yetkili daha Çin'e gitmeye hazirlaniyor.
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 13-15 Nisan tarihlerinde Çin'in baskenti Pekin'i ziyaret edecek.
AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, Borrell'in seyahati hakkinda bir soruyu cevaplarken, ziyaretin uzun süre önce yapilmasinin planlandigini, ancak program uyusmazliklari nedeniyle bu haftaya kaldigini bildirdi.
Massrali, Borrell'in yapacagi görüsmelerde, küresel ve bölgesel konularin yani sira AB-Çin iliskilerinin de ele alinmasinin öngörüldügünü belirtti.
AB Komisyonu Baskani von der Leyen, Çin'i ziyaretinden önce bu ülkenin Ukrayna ile savasan Rusya'ya destek saglamamasi konusunda mesaj vermis, "Çin'in Putin'in savasina nasil yaklasacagi, AB-Çin iliskilerinin gidisatinda belirleyici faktör olacaktir." demisti.
Von der Leyen, Çin Devlet Baskani Si Cinping ile görüsmesinde de Çinli lideri, Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy ile görüsmeye tesvik ettigini belirterek, "kosullari ve zamani uygun oldugunda konusmaya hazir oldugu" yanitini aldigini aktarmisti.
Çin'i, Rusya'ya silah ve mühimmat saglamanin sakincalari konusunda uyaran von der Leyen, "Saldirgani silahlandirmak, uluslararasi hukukun açik ihlalidir. Böyle bir adim AB-Çin iliskilerine ciddi zarar verecektir." ifadesini kullanmisti.
Çin, Rusya-Ukrayna Savasi'nin baslamasinin ardindan "savas" ve "isgal" sözcüklerini kullanmaktan kaçinmis, Birlesmis Milletler Genel Kurulu'ndaki oylamalarda çekimser kalarak, Moskova'yi kinamayan az sayida ülke arasinda yer almisti.
ABD ve NATO, Pekin yönetimine, Rusya'ya savasta silah destegi saglamamasi yönünde uyarida bulunurken, dogrudan silah satisi olmasa da iki ülke, bu dönemde ortak askeri tatbikatlar dahil askeri isbirligini sürdürmüstü.